Home  >   Tien tips voor de aankoop en onderhoud van je voetbal
Tien tips voor de aankoop en onderhoud van je voetbal
Tien tips voor de aankoop en onderhoud van je voetbal

Tien tips voor de aankoop en onderhoud van je voetbal

Kalender donderdag 18 januari
Bij VoetbalXprt schrijven we graag over de mooiste sport ter wereld, maar besteden we wel genoeg aandacht aan de bal zelf? Hoe kies ik de ideale bal? En hoe verleng ik de levensduur? In dit artikel vind je 5 adviezen voor de aankoop en 5 tips voor het onderhoud van een voetbal.
De geschiedenis van de voetbal

De oorsprong van de bal ligt in China in de 4e eeuw voor Christus. Het waren harde wortels die tot een soort bol werden geplet en vervolgens bedekt werden met leer. De eerste stuiterballen, gemaakt van rubber, werden gemaakt door de Azteken. Dat werd in de zestiende eeuw door de Spanjaarden bericht toen ze in Amerika aankwamen.

De voetbalsport zelf wordt geboren in Engeland in de negentiende eeuw. Maar het is in Argentinië in de jaren ’30 waar de bal wordt uitgevonden zonder het lederen koord dat het ventiel afsloot en waar de spelers zich aan verwondden.

Wist je dat er in 1990 de eerste 100% waterdichte bal werd gemaakt en er in 2010 een bolvormige omtrekjuistheid van 99,9% werd bereikt?

Hoe wordt een voetbal gemaakt?

De afgelopen decennia werd leder gebruikt om professionele voetballen te maken, maar dit materiaal absorbeerde water waardoor de bal te zwaar werd. Daarom worden ze tegenwoordig van synthetisch materiaal gemaakt, van polyurethaan of soortgelijke materialen. De bal bestaat uit 20 zeshoeken en 12 vijfhoeken die genaaid, gelijmd of gevulkaniseerd zijn.

Hoogwaardige ballen zijn met de hand genaaid. De luchtkamer is gemaakt van latex of polyurethaan, dezelfde materialen als het ventiel. Tussen de buitenlaag en de luchtkamer bevinden zich lagen polyester of katoenen coating. Ballen voor niet-professioneel gebruik hebben hetzelfde productieproces, maar de materialen zijn van lagere kwaliteit.


football-1274662_1280


VIJF nuttige tips bij aankoop van je voetbal

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een voetbal om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de voetbal te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de voetbal die je nodig hebt:

1. Kies de juiste maat van bal

De officiële maat van de bal, vastgesteld door internationale voetbalinstanties, geeft de grootte en het gewicht van de bal aan, evenals de leeftijd van de spelers voor wie de bal wordt aanbevolen. Zo weet je welke maat je moet kiezen die je nodig hebt, zoals je in de tabel kunt zien. Dit zijn kenmerken waar aan voldoen moet worden, als de bal voor officiële wedstrijden gebruikt wordt.


ballen_maten_tabel


2. Hou rekening met het terreinoppervlak

Het terrein waar de bal gebruikt zal worden hangt nauw samen met het soort voetbal en de eigenschappen ervan. Voor het spelen op natuurgras en kunstgras kunnen we kiezen voor ballen met een groter bereik, die bovendien zacht en licht zijn. Dit soort ballen geven meer precisie en ze zijn gemakkelijker om mee te spelen.

Aan de andere kant hebben harde of corrosieve oppervlakken ballen een hoge mate van hardheid nodig, hoewel dit een negatieve invloed heeft op de technische performance om de bal onder controle te houden of te schieten. Het kost meer inspanning en moeite, maar het is onvermijdelijk als we willen dat de bal lang meegaat.


3. Heb oog voor kwaliteitslabels

De FIFA (Federation Internationale de Football Association) heeft in 1996 een kwaliteitsprogramma met labels voor voetballen ingevoerd. Het doel is om de bal aan de eisen van de sport aan te passen door de jaren heen. Alleen de ballen die strenge tests doorstaan, krijgen het kwaliteitslabel van dit orgaan. Het is goed om te weten dat de spelregels voorschrijven dat de ballen, voor elke officiële wedstrijd van de FIFA of haar bonden, één van de door de belangrijkste voetbalinstelling ter wereld erkende labels moeten dragen. Deze labels zijn: FIFA Quality PRO, FIFA Quality, IMS International Match Standard.

fifa-siegel


4. Ook replica's kunnen voldoen

Over het algemeen kopen clubs en particulieren meestal replica’s van de originele ballen, vooral van de ballen die gebruikt worden bij prestigieuze internationale of nationale kampioenschappen. De prijs ligt vaak aan de basis van deze keuze. Bovendien is het zeker niet nodig om een bal met een kwaliteitslabel te gebruiken wanneer het niet om een officiële of professionele wedstrijd gaat.

Vergelijkende onderzoeken wezen uit dat ook replica's van voldoende goede kwaliteit zijn.


In het verleden werden er studies en vergelijkende onderzoeken uitgevoerd, waarbij bolvormigheid, afmetingen, gewicht, aerodynamica, vormbehoud, drukverlies, waterabsorptie en stuit werden gemeten. Daarbij is men tot de conclusie gekomen dat de replica’s meestal van voldoende goede kwaliteit zijn. Uiteraard zijn er wel  uitzonderingen.


5. Gebruik

Als we een bal uitsluitend voor recreatie nodig hebben, of als je er één wilt kopen voor een kind dat met zijn vriendjes op straat of in een park gaat spelen, dan hoeven we er niet lang over te piekeren. Voor deze doeleinden kun je gewoon een harde bal kiezen, die heel resistent is en die niet snel kapot gaat op grind of asfalt.

Het is logisch dat deze niet zo zacht zijn of de nauwkeurigheid hebben als een bal van lichtere materialen, maar de eisen van het straatspel vereisen die precisie ook niet. In dit geval is het belangrijk dat de voetbal zo lang mogelijk meegaat, ook in extreme omstandigheden.

bal_nike


5 Nuttige tips voor het onderhoud van je bal

1. Pomp je bal goed op

Voor een wedstrijd of een trainingssessie is een correct opgepompte bal essentieel. Als de bal te weinig druk heeft, heeft hij geen recht traject of komt hij niet ver. Te veel druk is ook niet comfortabel bij het trappen. Gebruik een ballenpomp en een ventielnaald om ballen op te pompen. Indien mogelijk met een ingebouwde drukmeter. De juist druk wordt meestal naast het ventiel aangegeven (van 0,6 tot 1,0 bar).

Smeer de naald en het ventiel voor het oppompen in met glycerine of smeerolie. Zo vermijden we het risico dat we een belangrijk deel van de bal beschadigen.

Met een paar druppels olie per onderhoudsbeurt sluit het ventiel beter, waardoor de bal zijn lucht  beter vasthoudt en niet meer langzaam leegloopt.


2. Besteed aandacht aan het ventiel

Een belangrijke factor in de levensduur van een bal is de conditie van het ventiel. Het is daarom een zeer verstandig besluit om het ventiel extra goed schoon te maken (zeker voorafgaand aan de winterstop). Zand, modder, gras, kunstgraskorrels en zelfs sneeuwresten blijven namelijk makkelijk in en rond het ventiel hangen, waardoor de bal langzaam leeg loopt. Ook het gebruik van ventielolie bij het onderhoud van het ventiel is aan te raden. Met een paar druppels olie per onderhoudsbeurt sluit het ventiel beter, waardoor de bal zijn lucht  beter vasthoudt en niet meer langzaam leegloopt.


3. Behandel je bal met liefde

Om de levensduur van je voetbal te verlengen moet je gewoon je gezond verstand gebruiken. Het belangrijkste is om de bal niet bloot te stellen aan extreme situaties. We weten verder allemaal dat je er niet op moet gaan staan en dat je er ook niet op moet gaan zitten. Deze druk kan de naden beschadigen zodat de bal kapot gaat of vervormt. Probeer steeds op zachte ondergrond spelen, waarbij je plaatsen met stenen, asfalt of zand moet vermijden. Vermijd ook het herhaaldelijk trappen tegen muren.

Als de bal lek is dan beland hij bij veel clubs jammer genoeg te snel bij het afval. In dit geval is het beter om een deskundige te zoeken. Tegenwoordig is de beste optie om naar een sportwinkel te gaan, vooral als het probleem bij het kwetsbare ventiel ligt.

Maar als je aardig handig bent, kun je op de markt sprays of vloeistoffen vinden die het probleem kunnen oplossen. De vloeistof moet langzaam door het ventiel naar binnen worden gevoerd. Daarna moet het ventiel worden gereinigd zodat het niet verstopt raakt. Als er geen luchtbellen meer uit het gaatje komen dat gerepareerd moet worden is het lek gerepareerd.

Bewaar je ballen, zeker in de winter, op een verwarmde ruimte. De optimale bewaartemperatuur voor ballen is 15 tot 20 graden Celcius.


4. Bewaar je ballen in een warme ruimte

Wanneer de temperaturen richting het vriespunt lopen is het een goed idee om de ballen op te bergen in een verwarmde ruimte. In een materialenruimte of berging dalen de temperaturen vaak mee met het kwik buiten en is geen verwarming aanwezig. In een kantine of kleedkamer is er minder invloed van de temperaturen van buiten. De optimale temperatuur om een bal te bewaren is 15-20 graden Celsius. Het is overigens zeer belangrijk dat de ballen niet in directe aanraking komen met een warmtebron zoals een centrale verwarming of kachel. Ter bescherming van de naden en de binnenbal is ook aan te raden om een klein beetje lucht uit de bal te laten lopen.


5. Maak de ballen goed schoon

Het schoonmaken van de ballen, vooral in de winterperiode lijkt misschien een overbodige klusje, maar heeft zeker een positieve invloed op de levensduur van een bal. Maak de bal schoon met lauw water en eventueel zeep en droog de bal vervolgens met een doek (vermijd ook hierbij warmtebronnen). Het gebruik van leervet, wax, olie en/of waterafstotende spray bij het schoonmaken wordt afgeraden.

Vond je dit artikel interessant? Deel dit artikel dan met je voetbalvrienden of je club!
Op zoek naar wedstrijdballen? Ontdek de beste leveranciers in onze bedrijvengids.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen