Home  >   De perfecte voetbalschoen, deel 2: je positie op het veld
De perfecte voetbalschoen, deel 2: je positie op het veld
De perfecte voetbalschoen, deel 2: je positie op het veld

De perfecte voetbalschoen, deel 2: je positie op het veld

Kalender donderdag 11 april
Moet je je voetbalschoen kiezen op basis van je positie? Het is in ieder geval het overwegen waard, want iedere positie vereist andere kenmerken van je voetbalschoen. In dit artikel geven we per linie een overzicht van specificaties en aanbevelingen die je mee kan nemen wanneer je op zoek gaat naar de perfecte schoen voor jouw profiel!

 

Ontdek alle drie de delen van onze reeks over de perfecte voetbalschoenen: 

DEEL 1 : Voetbalschoenen en blessurepreventie
DEEL 2 :  De juiste voetbalschoen op basis van jouw positie
DEEL 3 : Het onderhoud van je voetbalschoenen


Keeper

Het belangrijkste kenmerk van de voetbalschoen voor de keeper is dat hij voldoende grip geeft. Voor optimale prestaties is het advies dan ook om schoenen te kopen met schroefnoppen. Bijna alle voetbalschoenmodellen hebben ook een uitvoering met schroefnoppen, waardoor je keuze hebt uit een vrij groot aanbod. In DEEL 1 wordt in detail uitgelegd wat de voor- en nadelen van schroefnoppen zijn. Let hier ook goed op om blessures te voorkomen. Een mixzool, traxionzool of zelfs een softgroundzool zijn aan te bevelen. Koop in ieder geval geen hardgroundzool. Voor een keeper is een perfecte grip extreem belangrijk. Dit komt de technische kwaliteiten ten goede.

Verder is het belangrijk dat wanneer je als keeper over een gerichte trap beschikt, je best een schoen kiest die het nodige balgevoel verschaft. Stevigheid is ook belangrijk, ga dus voor lederen of synthetische voetbalschoenen. Een voorbeeld van een goede veelgebruikte keepervoetbalschoen is het keepersmerk Uhlsport.

Als verdediger ga je vaker in duel en is het dus belangrijk schoenen te kiezen die voldoende bescherming bieden aan de voorvoet.

 

Verdediger

Als verdediger ga je vaker in duel en is het dus belangrijk schoenen te kiezen die voldoende bescherming bieden aan de voorvoet. Koop daarom geen synthetische voetbalschoenen. Deze biedt namelijk weinig bescherming wanneer je met iemand in contact komt en bijgevolg is de kans op blessures vrij hoog. Kunststof of lederen voetbalschoenen zijn momenteel het meest geschikt voor verdedigers. Kunststof schoenen zijn in de regel het stevigst en zijn vrij onderhoudsvriendelijk, maar geven je het minste balgevoel. Kalfsleren voetbalschoenen zijn steviger dan kangeroeleder maar zijn minder soepel en geven minder balgevoel.

Het is belangrijk dat je als verdediger een goede grip hebt op de verschillende velden. Je ziet dan ook veel verdedigers met schroefnoppen spelen. Dit is inderdaad perfect op softground velden, maar op hardground is de kans op blessures groot. We raden je als verdediger dan ook aan om of over twee paar schoenen te beschikken, of over één paar met een mixzool. Hierdoor kun je de voetbalschoenen aanpassen aan alle veldomstandigheden. Deze schoenen vragen echter wel veel onderhoud omdat niet alleen het bovenwerk, maar ook de zool en de noppen van de schoen goed onderhouden moeten worden.

voetbalschoen_technic

 

Middenvelder

Als middenvelder zal je in de regel veel lopen tijdens een wedstrijd of training. Het is dan ook belangrijk dat je een goede binnenzool hebt. De zool moet goed ventileren, stevigheid en comfort bieden zodat je geen last krijgt van branderige voeten of blaren. Het is dan ook raadzaam om lichte schoenen te kopen, omdat deze minder druk geven. Daarom zijn synthetische schoenen het meest geschikt voor middenvelders. Daar komt nog eens bij dat deze schoenen het beste balgevoel geven, wat je techniek en spel ten goede komt. Bovendien zijn de schoenen eenvoudig te onderhouden. Goed afspoelen na de wedstrijd is al genoeg. Het grote nadeel dat de synthetische schoenen oplevert is het gebrek aan stevigheid. De schoenen zijn minder robuust waardoor je voet minder beschermd is tegen fysiek contact. Je zult in duels dus meer kans hebben op wat fysieke klachten.

Voor middenvelders zijn synthetische schoenen het meest geschikt omdat ze minder druk geven en het beste balgevoel bieden.


Kunststofschoenen worden afgeraden omdat deze je prestaties belemmeren. Lederen schoenen zijn wel een goed alternatief voor synthetische schoenen als je meer waarde hecht aan stevigheid, fysieke ongemakken en het voorkomen van blessures (perfecte pasvorm) dan optimale prestaties. Lederen schoenen worden wel zwaarder op natte velden  met als gevolg dat ze zwaarder worden, wat niet prettig is wanneer je veel moet lopen omdat je voeten dan veel wrijving krijgen.

Voor middenvelders is de ondergrond/zool ook belangrijk. Het beste voor een middenvelder is om een hardgroundzool, mixzool of traxionzool te nemen. Deze bieden veel grip op harde en normale velden. De traxionzool biedt door zijn uitgekiende positie van de noppen en de vorm van de noppen ook veel grip en wendbaarheid op zachte velden. Een middenvelder loopt over het algemeen relatief veel. Een lichte schoen is dus steeds de betere optie. Ook belangrijk is dat je een goede demping en stabiliteit hebt omdat je zoveel loopt. Voor het onderwerk is het goed om noppen te hebben die een goede grip geven, maar niet pijnlijk zijn. Lange noppen zijn dan ook niet echt een goed advies.

Aanvaller

Voor aanvallers is het beste advies om synthetische schoenen te kopen omdat deze de prestaties het beste tegemoetkomen. Balgevoel, licht en wendbaarheid zijn belangrijke eigenschappen voor een aanvaller. De synthetische schoenen, bijvoorbeeld de kleurrijke Nike Vapor vullen deze eigenschappen perfect aan. Stevige schoenen zijn natuurlijk altijd gewenst, maar als aanvaller probeer je meestal het duel (fysiek contact) uit de weg te gaan. Je loopt wel de kans om geraakt te worden.

Het is dan ook raadzaam om toch zoveel mogelijk bescherming van je schoenen mee te krijgen. Let bijvoorbeeld bij aankoop op een goede hielkap en hiel- en enkelpolstering. Ook voor de aanvallers geldt: wanneer je meer aan stevigheid, stabiliteit of fysieke ongemakken denkt, is het vaak raadzaam om voor kangaroeleren voetbalschoenen te kiezen. Voor de grip is het belangrijk dat je goed wendbaar bent. Een traxionzool of hardgroundzool is dan ook het beste voor een aanvallend ingestelde speler.

Let op: bovenstaande aanbevelingen over de kenmerken van voetbalschoenen per positie zijn richtingevend.  Je keuze is hierna nog vrij uitgebreid en draagcomfort is ten alle tijde belangrijk. De schoen moet gewoon lekker zitten aan je voet.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen