Home  >   Tien landen omarmen de OneLove-campagne
Tien landen omarmen de OneLove-campagne
Tien landen omarmen de OneLove-campagne

Tien landen omarmen de OneLove-campagne

Kalender donderdag 29 september
De aanvoerders van België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Wales, Zweden en Zwitserland droegen de laatste interlands voor de Nations League de OneLove-aanvoerdersband. OneLove is gestart als een campagne van het Nederlandse voetbal en benadrukt dat alle voetballiefhebbers minimaal één ding gemeen hebben: de liefde voor het voetbal. Daarmee willen de afzenders uitdragen dat zij vóór verbinding en (dus) tegen elke vorm van discriminatie zijn.

Het is een belangrijke boodschap die bij het voetbal past: op het veld is iedereen gelijk en dat zou overal zo moeten zijn. Dat dragen we graag uit met OneLove. Ons team deed dat al en het is mooi om te zien dat nu ook andere landen zich hierbij aansluiten.

Virgil van Dijk, aanvoerder Nederlands elftal

 

Bij Noorwegen en Zweden gaat het om alleen de Nations League-wedstrijden aangezien deze landen niet zijn gekwalificeerd voor het WK. De captain van Engeland voetbalt pas tijdens het WK met de OneLove-aanvoerdersband om omdat de aandacht in september uitgaat naar het overlijden van koningin Elizabeth II. Bij de overige zeven landen wordt de OneLove boodschap uitgedragen tijdens zowel de Nations League-wedstrijden als het WK in Qatar.

'Football has the power to unite people'

OneLove heeft internationaal als onderschrift ‘football has the power to unite people’, wat is geïnspireerd op een bekende uitspraak van Nelson Mandela over sport. Mandela was behalve anti-apartheidsstrijder en politicus ook een groot voetballiefhebber. De kleuren in het hartje van het logo staan voor ieders trots op de eigen afkomst, kleur, genderidentiteit en seksuele geaardheid.

 

Dit is een belangrijke boodschap die bij het voetbal past: op het veld is iedereen gelijk en dat zou overal zo moeten zijn

 

OneLove ging aan het begin van het voetbalseizoen 2020/’21 van start met een statement en benadrukt de verbindende kracht die het voetbal heeft voor miljoenen mensen uit alle lagen van de samenleving. Die boodschap werd uitgedragen met onder meer de boarding en andere uitingen bij de wedstrijden van Oranje, het OneLove-logo op alle wedstrijdshirts tijdens de finale van de TOTO KNVB Beker en statements in krantenadvertenties en video’s.

In maart van dit jaar konden elf spelers van het Nederlands elftal en de OranjeLeeuwinnen met persoonlijke quotes het grote publiek inspireren voor dit thema via abri’s en social media posts. De speciale OneLove-aanvoerdersbanden zijn inmiddels gedragen door de aanvoerders van Oranje, alle teams in het betaald voetbal en veel teams in het amateurvoetbal. Een aanvoerder is tenslotte op elk niveau een rolmodel.

 

 

Online platform

Sinds vorig jaar is OneLove behalve een campagne ook een trainingsprogramma en online platform voor amateurverenigingen gericht op diversiteit.

OneLove is een van de onderdelen van Ons Voetbal Is Van Iedereen, het gezamenlijke plan van de KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, Azerion Vrouwen Eredivisie en de Rijksoverheid om discriminatie in het voetbal te bestrijden.

De in totaal twintig onderdelen hiervan zijn verdeeld over vier elkaar aanvullende pijlers: bewustwording, signaleren, sanctioneren en samenwerken.

 

visual-1024x605

 

Op de website kan je alle mogelijke info omtrend de campagne vinden.

 

Deel dit artikel op social media
KNVB
KNVB
(Nederland)
Ontdek KNVB
KBVB
KBVB
Brussel (België)
Ontdek KBVB

Gerelateerde artikelen