Home  >   Pro League en Kazerne Dossin werken samen tegen racisme en discriminatie
Pro League en Kazerne Dossin werken samen tegen racisme en discriminatie
Pro League en Kazerne Dossin werken samen tegen racisme en discriminatie

Pro League en Kazerne Dossin werken samen tegen racisme en discriminatie

Kalender dinsdag 22 maart
Sinds dit seizoen werkt de Pro League samen met Kazerne Dossin om racistische en discriminerende spreekkoren uit de voetbalstadions te bannen.

Kazerne Dossin geeft preventieve vormingen aan veiligheidsverantwoordelijken en clubmedewerkers. Zij leren er over de dynamiek van wij-zij-denken en de mogelijk negatieve gevolgen daarvan. Met die kennis kunnen de clubs proactief aan de slag om een positief voetbalklimaat te creëren waarin iedereen zich welkom kan voelen.

De eerste sessie van deze workshops 'sportief omgaan met wij-zij in het voetbal' vond gisteren plaats in Mechelen in Het Predikheren. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers, die het project mee ondersteunt, en Tomas Baum van Kazerne Dossin introduceerden het eerste traject. 
Een vijftigtal clubmedewerkers volgt deze en volgende week de workshop. De Franstalige sessies worden mogelijk gemaakt door minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden. In een volgende fase van deze samenwerking zullen Kazerne Dossin en de Pro League een handleiding opstellen die als een leidraad voor de clubs kan dienen.

Racistische en discriminerende spreekkoren, gezangen of beledigingen horen niet thuis in het voetbal. Die boodschap wilden ze gisteren, op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, opnieuw benadrukken. Op deze symbolische dag gaven de Pro League en haar partner Kazerne Dossin het startschot voor de workshops ‘Sportief omgaan met wij-zij-denken in het voetbal’ om clubs beter te wapenen tegen de problematiek.

Sinds 2018 werkt de Pro League intensief aan een actieplan rond discriminerende en kwetsende spreekkoren. Nadat in eerste instantie een handleiding met best practices voor onze clubs was opgesteld, sloeg de Pro League in een volgende fase de handen in elkaar met Kazerne Dossin. Onze partner zoekt de oorsprong van maatschappelijke problemen in groepsdynamieken en past die inzichten toe op het voetbal. 

Voetbalclubs zorgen voor verbinding in een sfeer van spel en competitie, maar soms worden wij-zij-dynamieken in en rond het stadion giftig of gewelddadig. Met inzicht en een gepaste inzet van mensen en middelen kunnen de clubs zelf echt een verschil maken.

Samen met de Pro League maken we via deze opleiding voetbalprofessionals bewust van de vele mogelijkheden.

Tomas Baum, Directeur van Kazerne Dossin
 

De Pro League veroordeelt racisme en discriminatie steevast. Samen met Kazerne Dossin werden individuele leertrajecten uitgedokterd voor wie een stadionverbod kreeg. Supporters die over de schreef zijn gegaan, zullen in het Mechelse museum en kenniscentrum eerst een gerichte vorming moeten volgen voor ze - na het uitzitten van hun straf - opnieuw hun plekje in de tribunes terugkrijgen. De nadruk van die een-op-eentrajecten ligt op de specifieke voetbalcontext en massadynamieken.

1647860250-220321_somers_baum_workshops_kazerne-dossin

Daarnaast voorziet het partnerschap ook in een preventieve opleiding voor medewerkers van onze profclubs. Deze workshops leren de wij-zij-dynamiek in een stadion te begrijpen en reiken tools aan om vanuit de eigen functie bewust te handelen. De eerste van twee Nederlandstalige modules vond gisteren voormiddag plaats in Kazerne Dossin. Woensdag vatten Franstalige clubmedewerkers het traject aan. In totaal volgt een vijftigtal managers, veiligheidsverantwoordelijken, stewards en communitymanagers deze workshops.

Profclubs dragen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Samen met Kazerne Dossin werken ze aan een cultuuromslag.

 Bart Somers, Vlaams Minister

De samenwerking met Kazerne Dossin wordt mede mogelijk gemaakt door Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers. Jammer genoeg zijn racisme en discriminatie nog in onze voetbalstadions aanwezig. De profclubs doen al heel wat, maar er ligt nog werk op de plank. Ze hebben een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Samen met Kazerne Dossin werkt de Pro League aan een cultuuromslag. Als medesupporters, omstaanders en clubmedewerkers iemand aanspreken op fout gedrag heeft dit een veel groter effect dan wanneer een politicus of politieagent dit doet. Zo wordt het aanpakken van racisme deel van het DNA van een voetbalclub.

Dankzij steun van Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden via de Koning Boudewijnstichting werden ook Franstalige trajecten opgezet. 

Meer informatie over dit project vind je op de website van de Pro League : https://lnkd.in/eR5fQGNQ

Deel dit artikel op social media
Pro League
Pro League
Brussel (België)
Ontdek Pro League

Gerelateerde artikelen