Home  >   Come Together, een straffe bewustwordingscampagne tegen discriminatie
Come Together, een straffe  bewustwordingscampagne tegen discriminatie
Come Together, een straffe bewustwordingscampagne tegen discriminatie

Come Together, een straffe bewustwordingscampagne tegen discriminatie

Kalender woensdag 8 maart
De nieuwe bewustwordingscampagne van de Belgische voetbalwereld stelt racisme, homofobie en seksisme op en naast het veld voor als een tattoo op de huid van het slachtoffer. Een actie die confronterende sporen nalaat. Deze campagne kadert in het actieplan Come Together, waarvoor KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en Pro League intussen al 2 jaar intensief samenwerken.

In 2021 lanceerden we samen met Voetbal Vlaanderen en ACFF het actieplan ‘Come Together’. Deze omvat de inclusieprojecten van de KBVB. We trachten iedereen samen te brengen op het voetbalveld en willen zo discriminatie, racisme, homofobie en andere vormen van ongelijkheid verder uit de wereld helpen.

Een toegankelijk meldpunt, een nieuwe inclusiemanager, een Diversity Board en een Nationale Kamer voor Discriminatie en Racisme staan centraal in onze nieuwe strategie. We proberen met een positieve aanpak iedereen te verenigen. Voetbal moet immers een sport zijn van en voor iedereen. Het algemene actieplan ‘Come Together’ moet als het ware de verschillende inclusieprojecten van de KBVB overkoepelen.

Het actieplan baseert zich op 5 pijlers :

  • Luisteren : We willen de hand reiken naar en in dialoog gaan met de mensen op en naast het veld die met racisme te maken krijgen en zich niet gehoord voelen.
  • Vertegenwoordigen : Wij willen dat iedereen zich vertegenwoordigd voelt binnen de voetbalbond. We streven ernaar om een inclusieve organisatie te zijn die de diversiteit van op het veld weerspiegelt op alle niveaus.
  • Opleiden : We organiseren voor iedere groep in het voetbal een opleiding over diversiteit en de aanpak van discriminatie. We willen vooral inzetten op preventie en sensibilisering.
  • Meten : Om te weten hoe diversiteit, discriminatie en racisme in het voetbal evolueren, zullen we samenwerken met hogescholen en universiteiten om zo de effecten van het nieuwe actieplan te meten.
  • Communiceren : Verder zetten we in op een betere en frequente communicatie. Dit omvat communicatie omtrent het meldpunt, vacatures, opleidingen en campagnes

 

RACISME = PERMANENTE TATTOO

COME_TOGETHER_Ryad_NL

 

Veel incidenten in het Belgisch voetbal blijven nog te vaak onder de radar. En ook de impact van discriminerend gedrag wordt onderschat. De tattoo in de Come Together-campagne symboliseert hoe iemand hierdoor – letterlijk – voor de rest van zijn of haar leven getekend kan worden. De scheldwoorden zijn daarbij uit het echte leven gegrepen. Campagnegezichten Nathalie, Cristiano en Thierry werden zelf slachtoffer van respectievelijk seksisme, homofobie en racisme. In de hoofdrol van onze campagne? Een kind. Omdat discriminatie vaak al op piepjonge leeftijd start.

We willen mensen een spiegel voorhouden

Samia Ahrouch, inclusiemanager KBVB
 
" Discriminatie blijft jammer genoeg wekelijks aanwezig op en naast de Belgische voetbalvelden. Pas door elk voorval te melden, massaal te veroordelen én vervolgens gericht aan te pakken, kunnen we discriminatie in de Belgische voetbalwereld een halt toeroepen."
 
DADERS AANPAKKEN

De constante alertheid voor discriminatie in al haar vormen blijft broodnodig. In 2022 waren er 590 meldingen van discriminatie op en naast de Belgische voetbalvelden. Dat zijn er 590 te veel. Alle meldingen worden zorgvuldig gescreend: lichtere vergrijpen via clubondersteuners, Voetbal Vlaanderen en ACFF, en zwaardere vergrijpen door het parket. En indien aangewezen zelfs overgedragen aan de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme (NKDR). Die deed afgelopen jaar 139 uitspraken met sancties gaande van geldboetes tot schorsingen.

BECAUSE WE CARE-CONFERENTIE

De KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en Pro League gaan zelf ook het terrein op om discriminatie te tackelen. In 2022 organiseerden de bevoegde instanties 75 workshops rond discriminatie en racisme. Ook dit jaar staan die weer op de agenda. Op 15 maart organiseert de voetbalbond in het kader van Come Together de Because We Care-conferencie met getuigenissen van drie slachtoffers van racisme en discriminatie. Met Faris Haroun als moderator en Pierre Kompany als keynote-spreker.

 
Hoe kan jij je steun betuigen aan 'come together'?

Voetbalclubs hebben de mogelijkheid om mee het verschil te maken en samen discriminatie een halt toe te roepen. Come Together, een actieplan opgericht in 2021 dat voor gelijkheid staat en het einde van discriminatie in al haar vormen nastreeft, biedt ook jouw club de kans om aan te sluiten en een standpunt in te nemen.

Schrijf je club vandaag nog in, en ontvang gratis materiaal van onze campagne, zoals posters, kapiteinsbanden en cornervlaggen. Dit materiaal kan je dan gebruiken in je stadions, trainingscomplexen en gemeenschapsinitiatieven. Zo help je onze boodschap verspreiden en laat je zien dat jouw club zich sterk maakt voor diversiteit en inclusiviteit.

Discriminatie heeft geen plaats in voetbal of in de samenleving. Laten we samen werken om een wereld te creëren waarin iedereen met waardigheid en respect wordt behandeld. #ComeTogether

Vraag voor 15/03/23 jouw kapiteinsbanden, posters en of cornervlaggen aan via dit formulier.

Deel dit artikel op social media
Voetbal Vlaanderen
Voetbal Vlaanderen
Sint Martens-Latem (België)
Ontdek Voetbal Vlaanderen
KBVB
KBVB
Brussel (België)
Ontdek KBVB
Pro League
Pro League
Brussel (België)
Ontdek Pro League

Gerelateerde artikelen