Home  >   Stadionnieuws en -inspiratie(deel7): Nationaal Stadion Gibraltar
Stadionnieuws en -inspiratie(deel7): Nationaal Stadion Gibraltar
Stadionnieuws en -inspiratie(deel7): Nationaal Stadion Gibraltar

Stadionnieuws en -inspiratie(deel7): Nationaal Stadion Gibraltar

Kalender woensdag 4 januari
De plannen voor een nieuw nationaal stadion inclusief residentiële ontwikkeling, werden onlangs aangekondigd tijdens de rust van de wedstrijd tussen Gibraltar en Andorra. De wedstrijd tegen Andorra was de laatste in het Victoria Stadium voor het nationale mannenteam van Gibraltar en werd gespeeld, met meer dan alleen een zweem van nostalgie.

Voetbal is kracht, passie en inspiratie. In het stadion, de thuishaven van elke club ontspringt de bron van die passie. Maar in de Lage Landen neemt de kracht van het voetbal zienderogen af.  Een modern stadion is de levensader van elke club en toch is de stadioninfrastructuur nu net het heikel punt bij ons. Stadions beter, innovatiever en duurzamer maken is nu meer dan ooit een noodzaak. VoetbalXprt tracht met de reeks STADIONNIEUWS een inspiratiebron te vormen voor de hele voetbalcommunity. In onze reportagereeks met foto's, plannen, innovaties en testimonials delen we ervaringen en kennis om zo andere clubs te inspireren en weer beter te maken!

De plannen werden onthuld in een video met een presentatie door Sir Joe Bossano, minister en tevens voorzitter van de Gibraltar Savings Bank of GSB. Sir Joe Bassano gaf geen details over de omvang van de investering of hoe deze zou worden gestructureerd tijdens de vijf minuten durende video. Deze video liet beelden zien van de opvallende ontwikkeling van het gebied rond het bestaande Victoria Stadium en deze omvatte ook de plaats die momenteel wordt ingenomen door het Cepsa-benzine station aan Winston Churchill Avenue.

gib1

Het stadionproject met 8.000 zitplaatsen omvat een woonproject met 92 eenheden, winkel- en kantoorunits en een zakencentrum en werd door Sir Joe Bassano beschreven als de toekomstige "etalage van het nieuwe Gibraltar na de Brexit".

Het stadion wordt de toekomstige etalage van het nieuwe Gibraltar na de Brexit

Sir Joe Bassano, minister en voorzitter GSB

Het project voorziet dat het stadion niet alleen voor voetbal wordt gebruikt, maar ook voor grote vrijetijdsevenementen.

gib4

Sir Joe Bassano, die tijdens de aankondiging een GFA-strip over zijn shirt droeg, zei dat de betrokkenheid van de GSB in overeenstemming was met het statuut dat vereist dat prioriteit wordt gegeven aan projecten die belangrijk zijn voor de gemeenschap en de welvaart van de Rock.

"Het is een heel belangrijk moment in de geschiedenis van het voetbal in Gibraltar, van de GFA en van onze lange strijd en succes om geaccepteerd en erkend te worden door de UEFA, waarbij we onze rechtmatige plaats naast de Europese naties innemen, zoals we op veel andere gebieden hebben gedaan." 

Het is een strijd die we hebben gesteund en die de steun heeft gehad van heel Gibraltar.

Sir Joe Bassano, minister en voorzitter GSB

"Nu gaan we de volgende, meest belangrijke stap voor het voetbal zetten, iets dat de GFA en de voetbalgemeenschap en de spelers en de fans al lang hebben gewild, al lang is beloofd en eindelijk kan ik je vertellen dat het zal gebeuren. We hebben een manier kunnen vinden om de financiering die nodig is voor het nieuwe stadion, dat uitzonderlijk mooi gaat worden, te verstrekken als een investering, als een gesponsord project in het Nationaal Economisch Plan van Gibraltar, gefinancierd door de Gibraltar Savings Bank, die in haar statuten de eis heeft dat zij voorrang moet geven aan zaken die belangrijk zijn voor de gemeenschap en de welvaart van Gibraltar.”

"Dit gaat niet alleen om voetbal en fans, hoewel het overwegend en duidelijk op de eerste plaats voor hen is, maar het zal ook een aanwinst zijn voor heel de bevolking van Gibraltar. Het stadion wordt de etalage van het nieuwe Gibraltar na de Brexit." 

Goed voor het voetbal, goed voor onze mensen, goed voor ons land.

Sir Joe Bassano, minister en voorzitter GSB

Het project voor het Gibraltar National Stadium zal worden onderworpen aan het gebruikelijke planningsproces en de gedetailleerde ontwerpen van ALI Design Ltd moeten nog worden gepubliceerd door de Development and Planning Commission.

De wedstrijd tegen Andorra was de laatste in het Victoria Stadium voor het nationale mannenteam van Gibraltar en werd gespeeld, met meer dan alleen een zweem van nostalgie.

gib2

"Het stadion heeft door de jaren heen de beste voetballers van Gibraltar in actie gezien in vele wedstrijden, en heeft zowel club- als nationale teams van de hoogste echelons van de sport gezien", zei de GFA in een verklaring.

"Het verdriet van vandaag wordt echter getemperd door het nieuws over de overeenkomst van de Gibraltarese voetbalbond met Community Supplies & Services Limited voor de bouw en ontwikkeling van een nieuw, door de UEFA goedgekeurd voetbalstadioncomplex van categorie 4. Dit opwindende nieuwe project zal de Gibraltar FA mogelijheden bieden op het hoogst mogelijke niveau van sportinfrastructuur en zal voorzien in nieuwe winkel-, woon- en commerciële gebieden ten behoeve van economische activiteit en investeringen voor Gibraltar als geheel."

"Tijdens de rust van de internationale vriendschappelijke wedstrijd van vandaag onthulde de FA van Gibraltar een videopresentatie die jullie, de fans, jullie eerste glimp gaf van het nieuwe thuis van het voetbal van Gibraltar."

"We weten dat u hier geduldig op hebt gewacht en we zijn ervan overtuigd dat, met de steun en begeleiding van CSSL, het eindproduct de vele jaren van onzekerheid ruimschoots zal goedmaken. Onze machtige Rock, die trots achter het oude Victoria Stadium staat, heeft gezorgd voor een van de meest spectaculaire achtergronden in het wereldvoetbal. We kunnen niet wachten om ons nieuwe thuis aan de voetbalwereld te laten zien."

De GFA gaf geen verdere details over de overeenkomst met CSSL.

gib5

De plannen die zaterdagavond zijn aangekondigd, markeren de laatste stap in een moeizame weg naar de bouw van een nieuw stadion voor de GFA, die in mei 2013 toetrad tot de UEFA na jaren van juridisch gekibbel en Spaans verzet.

De aanvankelijke plannen van de GFA om een ​​enorm stadion te bouwen in Europa Point werden opgeschort ten gevolge van de massale publieke reacties over de omvang van het plan.

In een deal die in 2017 werd aangekondigd, kocht de GFA het Victoria Stadium van de regering van Gibraltar voor £ 16,5 miljoen, die op zijn beurt met dat geld sportfaciliteiten rond de Rock financierde in de aanloop naar de Island Games van 2019. Destijds zei de GFA dat het nog eens £ 15 miljoen zou investeren in het vernieuwen van de faciliteiten om plaats te bieden aan maximaal 8.000 toeschouwers en te voldoen aan de UEFA Categorie 4-normen.

De site van het Victoria Stadium werd voor het eerst geopend in 1926 als een Brits militair sportveld en werd in 1970 herbouwd door de Royal Engineers als een sportveld voor gebruik door zowel de strijdkrachten als de burgerbevolking van Gibraltar. Volgens het Ministerie van Erfgoed werd het Victoria Stadium genoemd naar de vrouw van de Gibraltarese filantroop en weldoener John Mackintosh, als erkenning voor de financiële steun aan de Gibraltar Sports Association.

gib3

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen