Home  >   Stadionnieuws en -inspiratie (deel 4): Nuevo Mestalla Valencia
Stadionnieuws en -inspiratie (deel 4): Nuevo Mestalla Valencia
Stadionnieuws en -inspiratie (deel 4): Nuevo Mestalla Valencia

Stadionnieuws en -inspiratie (deel 4): Nuevo Mestalla Valencia

Kalender donderdag 30 juni
De Spaanse voetbalclub Valencia heeft voor het eerst haar aangepaste plannen voor het Nuevo Mestalla gepresenteerd aan het grote publiek. Men zal het stadion uiteindelijk kunnen opleveren met een capaciteit van 70.000 plaatsen, maar aanvankelijk toch beperken tot 49.000 plaatsen.

Voetbal is kracht, passie en inspiratie. In het stadion, de thuishaven van elke club ontspringt de bron van die passie. Maar in de Lage Landen neemt de kracht van het voetbal zienderogen af.  Een modern stadion is de levensader van elke club en toch is de stadioninfrastructuur nu net het heikel punt bij ons. Stadions beter, innovatiever en duurzamer maken is nu meer dan ooit een noodzaak. VoetbalXprt tracht met de reeks STADIONNIEUWS een inspiratiebron te vormen voor de hele voetbalcommunity. In onze reportagereeks met foto's, plannen, innovaties en testimonials delen we ervaringen en kennis om zo andere clubs te inspireren en weer beter te maken!

De nieuwste presentatie was de laatste stap in een proces waarbij Valencia probeert een lang en moeizaam project nieuw leven in te blazen. De ontwikkelingen komen na de presentatie in maart wat naar verwachting het definitieve plan zou zijn om het stilliggende project opnieuw op te starten.

Valencia gaf als antwoord op het verzoek van de plenaire vergadering van de Generalitat Valenciana, van 16 december, een ​​financieel voorstel met garanties voor de voltooiing van het nieuwe stadion en het voldoen aan bepalingen onder een ATE-bouwvergunning die voor het eerst werd verleend in 2012 . 

Valencia-president Anil Murthy, die vorige maand vertrok, beweerde eerder al dat de club niet zomaar een goedkoper stadion zou realiseren na wat hij beschreef als positieve ontmoetingen met burgemeester Joan Ribó over het nieuw leven inblazen van het stilgelegde Nuevo Mestalla. De bouwwerkzaamheden aan het Nuevo Mestalla werden in februari 2009 opgeschort en de werf is sindsdien een van 's werelds meest beruchte stadionprojecten geworden.

Er werden ook nieuwe details over de nieuwe visie van Valencia vrijgegeven. Het Nuevo Mestalla wil baanbrekend zijn op het gebied van duurzaamheid, dankzij het fotovoltaïsche dak met zonnepanelen, en zal "mediterrane balkons" hebben die zijn geïnspireerd op het huidige Mestalla. Bovendien belooft de locatie een aanzienlijke verbetering te bieden in de fanervaring, met optimaal zicht en comfort, en een groot restaurant en entertainmentgedeelte in de tweede ring.

NuevoMestalla2-1024x677

De aanpassing van de capaciteit was echter een van de belangrijkste gespreksonderwerpen tijdens de presentatie. In maart zei de club dat het nieuwe stadion zou starten met een capaciteit die vergelijkbaar is met die van het huidige Mestalla, ongeveer 55.000, met de mogelijkheid om "flexibel en snel uit te breiden", afhankelijk van de vraag, tot 70.000 zitplaatsen. 

Deze richtlijnen zijn nu veranderd, zoals de operationeel directeur van Valencia, Christian Schneider, uitlegde: “De aanvankelijk verkregen licentie stond 74.000 toeschouwers toe. Bijstellen naar 70.000 is om het comfort te verbeteren. We willen niet dat dit stadion ongebruikt blijft, maar dat het elke dag van de week wordt gebruikt en dat het open blijft voor het publiek.

“In de middenring komen ruimtes met restaurants en recreatievoorzieningen. Wij hebben de vergunning aangevraagd voor 70.000, maar hebben in eerste instantie gekozen voor 49.000. De verandering situeert zich vooral op het derde niveau. Er zijn twee redenen voor ons om te beginnen met een capaciteit van 49.000. De eerste reden is dat met de huidige gemiddelde opkomst het stadion half leeg zou blijven en dat zou ons op sportief vlak niet verder helpen. Het zou geleidelijk kunnen worden uitgebreid. Als we het WK 2030 in Spanje organiseren , kunnen we uitbreiden.”

NuevoMestalla4-1024x677

"De kosten van een stadion, zodat we duidelijk zijn, worden gemeten in euro's per stoel. Rekening houdend met een capaciteit van 70.000, waarvoor het stadion is ontworpen, zal de nieuwe Mestalla ongeveer € 3.500 tot € 4.000 per stoel kosten, een vergelijkbare verhouding met het nieuwe San Mamés of het Wanda Metropolitano, toch indrukwekkende stadions. Het is geen 'low cost' stadion. Het voldoet aan de eisen van de FIFA en UEFA en voor een land zoals Spanje is het een stadion van topniveau."

Mark Fenwick, de mede-oprichter van Fenwick Iribarren Architects, de ontwerpstudio achter het Nuevo Mestalla, was ook aanwezig op het evenement. Hij steunde de nieuwe visie met een aanpasbare capaciteit en voegde eraan toe dat een van de belangrijkste verschillen van het nieuwe stadionvoorstel de verschillende en extra mogelijkheden voor fans zijn.

Hij besprak ook een van de belangrijkste ontwerpelementen, het stadiondak. Fenwick zei: “Het dak is ontworpen door onze ingenieurs. Het wordt ondersteund aan de buitenkant van het stadion. Het is licht en hierop gaan we een zonnekap maken.

Dit dak is een 'geluidsspiegel', zodat het over het hele veld terugkaatst en het is ook een duurzaam dak.

Het idee is dat het het grootste zonnepanelendak van Europa wordt. We hebben ook gewerkt aan het maken van een vleermuis (het symbool van Valencia) die zichtbaar is boven de tribune van Grada Oeste. Het zal van buitenaf gezien worden, maar ook van binnenuit.”

NuevoMestalla3-1024x677

Valencia heeft eerder gezegd dat de bouw van het Nuevo Mestalla, waarvoor al € 172 miljoen is geïnvesteerd, bij de opening € 287 miljoen zal bedragen en meer dan € 350 miljoen zal bedragen zodra het hele project is voltooid.

De club hoopt de bouwwerkzaamheden in oktober te hervatten, maar Schneider gaf toe dat de opleveringsdatum voor het Nuevo Mestalla waarschijnlijk zal verschuiven. Hij voegde eraan toe: “We zullen niet langer in 2024 kunnen inhuldigen, zoals maanden geleden werd voorgesteld. Het zal de zomer van 2025 worden.

“De overgang moet tussen de seizoenen gebeuren, want er is veel apparatuur die niet van ons is maar van LaLiga, zoals  de Spider Cam, die zouden moeten worden verplaatst en aangepast. Dat doe je in de zomer tussen de seizoenen door.”

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen