Home  >   Stadionnieuws en -inspiratie (deel1): Cagliari Arena
Stadionnieuws en -inspiratie (deel1): Cagliari Arena
Stadionnieuws en -inspiratie (deel1): Cagliari Arena

Stadionnieuws en -inspiratie (deel1): Cagliari Arena

Kalender donderdag 17 maart
De Italiaanse Serie A-voetbalclub Cagliari heeft een deal gesloten met de industriële holding Costim voor de bouw van een gloednieuw stadion met een capaciteit van 25.000 zitplaatsen. De inhuldiging wordt verwacht voor aanvang van het seizoen 2025-26.

Voetbal is kracht, passie en inspiratie. In het stadion, de thuishaven van elke club ontspringt de bron van die passie. Maar in de Lage Landen neemt de kracht van het voetbal zienderogen af.  Een modern stadion is de levensader van elke club en toch is de stadioninfrastructuur nu net het heikel punt bij ons. Stadions beter, innovatiever en duurzamer maken is nu meer dan ooit een noodzaak. VoetbalXprt tracht met de reeks STADIONNIEUWS een inspiratiebron te vormen voor de hele voetbalcommunity. In onze reportagereeks met foto's, plannen, innovaties en testimonials delen we ervaringen en kennis om zo andere clubs te inspireren en weer beter te maken!

Cagliari zei dat het hoopt het definitieve project, met het financiële plan, voor het einde van het seizoen 2021-2022 aan de lokale autoriteiten te kunnen presenteren. De tijdlijn voor het project, zodra de sloop van het oude Stadio Sant'Elia volgend jaar begint, voorziet 25 maanden werk tot de inhuldiging van het nieuwe stadion.

Dit is een belangrijk project voor heel Cagliari en zelfs heel Sardinië, waarbij de concepten duurzaamheid, Sardiniërs en technologie vanaf de eerste dag van dit avontuur de hoekstenen zullen vormen.

Cagliari speelt sinds het seizoen 2017-18 in de tijdelijke Sardegna Arena nadat het Stadio Sant'Elia was gesloten met het oog op sloop en de volledige nieuwbouw die zal worden opgeleverd door Sportium en Manica Architecture.

De Sardijnse club is sinds 2015 van plan om uit te breiden op de site van de Sant'Elia. 

Mijn opzet is altijd geweest om Cagliari en Sardinië een nieuw stadion te geven, in de grote wijk Sant'Elia. Het stadion krijgt een enorme waarde als het wordt verbonden met de herontwikkeling van Sant'Elia, een plek om het hele jaar door te genieten tussen sociale, culturele, sportieve, wellness- en amusementsactiviteiten.

Paolo Truzzu, Burgemeester van Cagliari

 

Cagliari-Stadium-1Crop

Het doel wordt om ontwikkeling, attracties, werk en activiteiten te creëren voor de hele gemeenschap. Er werd besloten om het oorspronkelijk geplande winkelcentrum te vervangen om kleine handelaren te beschermen.

“Het gebied zal een moderne en groene uitstraling hebben, we zullen activiteiten ontwikkelen op het gebied van technologische innovatie, wetenschap, cultuur en training, in nauwe samenhang met het sportgebied van Monte Mixi. We zullen dus een wijk hebben die verbonden is met de stad en een stad die nauw verbonden is met de zee. Cagliari wordt moderner, duurzamer en mooier.”

Cagliari-Stadium-2Crop        Cagliari-Stadium-3Crop

In juli 2020 werkte Cagliari samen met het Instituto per il Credito Sportivo om de financiering van zijn stadionproject te ondersteunen. Dit bedrijf is actief in de kredietsector voor sport- en cultuurprojecten en voert advieswerk uit voor publieke en private ontwikkelingen. Het werd aangesteld om investeringen aan te trekken voor het Cagliari-project, dat het stadion en de bijbehorende ontwikkeling van de omgeving omvat.

Het is niet zomaar een contract, maar een spraakmakende investering die voortkomt uit een sterk vertrouwen in dit project. Cagliari en Sardinië kunnen een referentie zijn in de trend van leefbaarheid en de bouw van nieuwe stadions.

Francesco Percassi, president van Costim


We zijn trots en ambitieus, net als Cagliari Calcio en president Giulini. Dit werk zal efficiënt uitgevoerd worden op basis van financiële en ecologische duurzaamheid.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen