Het Belgische voetbal gaat de strijd tegen discriminatie in het jeugdvoetbal aan
Grootschalig onderzoek in opdracht van de KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF uitgevoerd door de KU Leuven en het RBFA Knowledge Centre bracht duidelijkheid inzake discriminatie en racisme in ons jeugdvoetbal. Maar liefst 37 procent van de jeugdvoetballers werd de afgelopen twee jaar het slachtoffer van discriminatie. Bij meisjes gaat het zelfs om de helft van alle jeugdspeelsters. De definitie van discriminatie werd zeer breed gehouden, namelijk uitsluiting op basis van een identiteitskenmerk waarbij het kan gaan om huidskleur, etniciteit, (anders)taligheid, (over)gewicht, religie, genderidentiteit, geslacht en seksuele oriëntatie. Volgens de voetbalouders worden vooral dikkere en donkere spelers geviseerd.
Op basis van dit onderzoek, hebben de onderzoekers concrete aanbevelingen gedaan om uitsluiting in al zijn vormen op de Belgische velden tegen te gaan. Lees de aanbevelingen hier.
Jammer genoeg is racisme nog steeds aanwezig op en langs de velden. Met dit plan willen we tonen dat we deze problematiek heel serieus nemen en dat we het echt menen.
Peter Bossaert, CEO KBVB
NIEUW ACTIEPLAN
Om de komende jaren discriminatie en racisme aan te pakken, gingen men luisteren bij 20 vertegenwoordigers uit diverse gemeenschappen, die elk vanuit hun eigen ervaring betrokken zijn bij het Belgische voetbal. De input die uit de gevoerde gesprekken kwam zijn stuk voor stuk zaken waar niemand kan en mag van wegkijken. Daarom zullen de federaties meer luisteren naar wat er leeft via het oprichten van een Diversity Board, een kritisch klankbord voor al deze heikele thema’s waarvoor men momenteel kandidaten zoekt. Om als individu of club gehoord te worden, moet je natuurlijk ook makkelijk kunnen melden. Dit kan via het meldpunt discriminatie.
Bekijk het volledige COME TOGETHER actieplan in PDF hier.
MENSEN OP EN ROND HET VELD OPLEIDEN
Om iedereen actief te betrekken bij het nieuwe actieplan zal men verschillende groepen in het voetbal opleiden. Alle scheidsrechters in amateur- en profvoetbal, jeugdverantwoordelijken, veiligheidsverantwoordelijken en trainers zullen tegen 2024 opgeleid worden over de aanpak van racisme en discriminatie en hoe ze zelf kunnen bijdragen om alle vormen van discriminatie te tackelen.
Verder zetten we in op een betere en frequente communicatie. Zo zal het volledige actieplan en de bijhorende onderdelen beschikbaar zijn via onze website. Maar om het actieplan en de vele initiatieven te doen slagen, roept men de hulp in van iedereen in het voetbal: spelers, speelsters, trainers, supporters, vrijwilligers, stewards, scheidsrechters en iedereen die langs het veld of in de kantines vertoeft.
Ik geloof sterk dat we samen kunnen werken aan een positieve cultuur die is aangepast aan de realiteit en waar diversiteit als kracht wordt gezien, zoals bij onze Rode Duivels
Samia Ahrouch, inclusiemedewerker KBVB
DISCIPLINAIR ORGAAN
Wie ondanks de preventie- en sensibiliseringcampagnes zijn boekje te buiten gaat - als speler, staf- of bestuurslid, official of supporter - krijgt voortaan een disciplinaire sanctie via een nieuw orgaan, de Nationale Kamer voor Discriminatie en Racisme. De Nationale Kamer voor Discriminatie en Racisme bestaat niet alleen uit juristen maar ook uit mensen met expertise rond discriminatie en zal voortaan alle discriminatiezaken in het prof- en amateurvoetbal behandelen.