Home  >   Club-API verplicht vanaf seizoen 2023-2024
Club-API verplicht vanaf seizoen 2023-2024
Club-API verplicht vanaf seizoen 2023-2024

Club-API verplicht vanaf seizoen 2023-2024

Kalender dinsdag 23 augustus
Ethiek, altijd en overal: dat is één van de hoekstenen van Voetbal Vlaanderen. Samen zetten we ons dagelijks in om iedereen een veilige, inclusieve sportbeleving te garanderen. Het is ons doel om van elke club een warme omgeving te maken waar spelers, trainers, scheidsrechters, supporters, vrijwilligers en bestuurders zichzelf kunnen zijn. Hiertoe is het aanstellen van een club-API een belangrijke stap.
 

We zetten ons in om het voetbal op en rond onze voetbalvelden aangenamer, eerlijker en veiliger te maken. We willen hierbij een fakkeldrager zijn in de sport. Om die voorbeeldrol te vervullen, leggen we de nadruk op zaken als:

  • Fundamentele mensenrechten, zoals gelijkheid en fysieke, psychische en seksuele integriteit bij onze clubs 
  • Discriminatie en racisme
  • De gezondheid en het welzijn van onze sporters 
  • Fair play op en naast de voetbalvelden 
  • Goed bestuur in de Vlaamse voetbalclubs en binnen Voetbal Vlaanderen zelf
  • Milieu en aandacht voor Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

De kans is groot dat je de afgelopen jaren met ethiek of één van de bijhorende thema’s in contact bent gekomen. Zo zag je misschien één van de talloze campagnes, acties of artikels verschijnen via verschillende kanalen. Of misschien werden deze thema’s uitgebreid besproken en behandeld tijdens één van de bijscholingen en opleidingen voor trainers, bestuurders en vrijwilligers.

VERPLICHTING OPGELEIDE CLUB-API

Hoewel onze federatie sinds enkele jaren haar eigen meldpunt heeft, beseffen we dat veel incidenten nog onder de radar blijven. Om de stap richting een aanspreekpunt zo klein mogelijk te maken, zal de aanstelling van een club-API vanaf het seizoen 2023-2024 verplicht zijn. Dit wil zeggen dat onze clubs een seizoen de tijd hebben om een API binnen de club aan te stellen en hem/haar de (online) opleiding te laten volgen.

CLUB-API

Met een Aanspreekpersoon Integriteit kan een organisatie er mee zorg voor dragen dat iedereen binnen de organisatie iemand heeft bij wie hij of zij terechtkan met een vraag, vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag of onethisch gedrag. Men kan ook bij een Aanspreekpersoon Integriteit terecht om simpelweg zijn of haar hart te luchten. 

De API luistert naar de vraag of het verhaal en verwijst de melder door wanneer nodig of verleent advies bij de mogelijke vervolgstappen, zonder zich inhoudelijk in de zaak te verdiepen of aan waarheidsvinding te doen. Daarnaast heeft de API ook een andere belangrijke rol binnen de organisatie. De API kan op basis van de ontvangen meldingen preventieve maatregelen voorstellen die de organisatie veiliger maken. 

Naast de club-API zal iedereen nog steeds via het Meldpunt een melding kunnen doen van grensoverschrijdend of onethisch gedrag bij onze federatie-API (Aanspreekpersoon Integriteit). Het spreekt dan ook voor zich dat API’s een belangrijke rol spelen. Zij houden als geen ander de vinger aan de pols en kunnen snel hulp bieden bij problemen binnen de organisatie.

STEL EEN CLUB-API AAN

We raden al onze clubs aan een gekwalificeerde API aan te stellen. De verplichting vanaf seizoen 2023-2024 geldt voor:

  • Alle veldvoetbalclubs (competitief en recreatief)
  • Futsal- en minivoetbalclubs met jeugdploegen
VOLG DE OPLEIDING CLUB-API

We organiseren doorheen het seizoen verschillende opleidingen tot club-API. Deze opleiding bestaat uit twee sessies (hoe omgaan met grensoverschrijdend gedrag – verantwoordelijkheden club-API). Check op welke momenten een online sessie doorgaat en schrijf je in via Totara!

 
Deel dit artikel op social media
Voetbal Vlaanderen
Voetbal Vlaanderen
Sint Martens-Latem (België)
Ontdek Voetbal Vlaanderen

Gerelateerde artikelen