Home  >   Commotie rond verplichting CO2-meters
Commotie rond verplichting CO2-meters
Commotie rond verplichting CO2-meters

Commotie rond verplichting CO2-meters

Kalender maandag 20 september
Ondanks de vele bezwaren van onder meer Voetbal Vlaanderen werd dan toch beslist om CO2 meters te verplichten voor alle individuele kleedkamers van sportclubs. Een stevige financiële tegenvaller na een jaar waarin het coronavirus al zorgde voor minder volle clubkassen. De voetbalwereld reageert voorlopig weinig begripvol op de nieuwe maatregel die ingaat vanaf 1 november.

UPDATE: In het laatste ministrieel besluit is er iets meer ruimte gekomen over onderstaande verplichting.

Het plaatsen van de CO2-meter is niet verplicht, maar wel aanbevolen in kleedkamers waar de bezoekers minder dan 15 minuten verblijven, op voorwaarde dat je hiervoor over een actieplan beschikt.

We adviseren om in dit actieplan minstens volgende items op te nemen:
• Individuen of sportgroepen mogen de kleedkamer niet langer dan 15 minuten gebruiken.
• Tussen elk gebruik van de kleedkamer door individuen of sportgroepen moet je een vrij tijdslot inlassen waarin je de kleedkamer niet gebruikt om maximaal te kunnen verluchten/ventileren.
• Tijdens het gebruik van de kleedkamer houden sporters het mondmasker zoveel mogelijk op (behalve tijdens het douchen).
• Neem het implementatieplan ventilatie door voor inspiratie voor extra maatregelen.

Dit betekent dat CO²-meters niet langer verplicht zijn, maar we wel aanbevolen als je een actieplan hebt waarin minstens staat dat:

• De kleedkamer niet langer dan 15 minuten mag worden gebruikt
• Er een vrij tijdsslot is tussen elk gebruik van de kleedkamer om maximaal te verluchten/ventileren
• Spelers het mondmasker zoveel mogelijk op houden tijdens het gebruik van de kleedkamer (behalve tijdens het douchen).

 

Zo’n meter – die al verplicht was voor kantines van Belgische clubs – geeft een alarmsignaal wanneer de luchtcirculatie onvoldoende is waardoor het coronavirus zich makkelijk kan verspreiden. De verplichting geldt voor alle kleedkamers waar meerdere mensen meer dan 15 minuten samenkomen. De meter moet geplaatst worden ‘op een duidelijk zichtbare plaats, maar niet naast open ramen of deuren, en niet naast de uitgang van de ventilatie’. Het waarschuwingsniveau moet ingesteld worden op 900ppm. Wanneer deze drempel wordt overschreden en het alarmsignaal afgaat moet actie ondernomen worden om de aanvoer van verse lucht te verhogen.

Vanaf 1 november zullen er ook gerichte controles uitgevoerd worden. Tot die tijd geldt er een overgangsregeling waarbij gevraagd wordt de 15-minuten regel nu al toe te passen. In tijden waarin de voetbalclubs het financieel al niet breed hebben na een jaar van verminderde inkomsten door covid 19 betekent dit dus een stevige investering als je weet dat dergelijke meters al snel 150 euro kosten en ze praktisch nutteloos worden wanneer het coronavirus terug onder controle is.

 

We hebben ongeveer 1.300 voetbalclubs die elk ongeveer 8 kleedkamers hebben. Met de futsal- en minivoetbalclubs zit je al snel aan 15.000 meters.

Nand De Clerck van Voetbal Vlaanderen in De Morgen

 

DE 15 MINUTEN REGEL

Het beperken van een kleedkamerbezoek tot een kwartier zou dus een oplossing kunnen zijn. Al zal dit in praktijk moeilijk haalbaar zijn. Ook is het de vraag in hoeverre ploegen waarvan de meeste spelers gevaccineerd zijn gemotiveerd genoeg zijn om zelf tijdig de kleedkamer te verlaten, zeker met de winter voor de deur. Om die reden pleit Voetbal Vlaanderen ook voor een verduidelijking van de richtlijnen zonder bijkomende CO2 melder. Bovendien stellen ze zich de vraag waarom de verplichting er kwam voor kleedkamers en niet voor bijvoorbeeld scholen.


kleedkamer


PRAKTISCHE PROBLEMEN

Bovendien zijn er praktische problemen zoals het risico op diefstal, vandalisme of een gebrek aan stopcontacten. Clubs die de meter reeds in gebruik hebben geven nu al aan dat tijdens het douchen de meter soms verkeerde waarden aangeeft en in alarm gaat. Bij kleedkamers waar je geen raam kan openzetten kan je enkel verluchten door de deur te openen, wat natuurlijk pas kan als iedereen aangekleed is.

Tenslotte is er het probleem van leveringstermijnen van de meters. De sportdienst van Harelbeke riep alvast alle sportclubs op maximaal 15 minuten gebruik te maken van de kleedkamers omdat de levering van de meters op zich laat wachten. Laten we hopen dat deze nieuwe maatregel genomen is door een overheid die de financiele impact ervan goed heeft afgewogen tegen de voordelen van de CO2 meter. Zeker in een maatschappij waar het merendeel van de sporters gevaccineerd en fit is.

De concrete richtlijnen lees je na op deze pagina op de website van Voetbal Vlaanderen.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen