5 Tips voor de aanwerving van vrijwilligers
Om voetbalclubs te helpen bij het aanwerven en behouden van vrijwilligers besteed VoetbalXprt de komende weken in een dossier bestaande uit 5 delen de nodige aandacht aan dit belangrijke beleidsaspect. In dit deel: hoe kan je nieuwe vrijwillgers aanwerven?
Wat mag je de volgende weken verwachten?
- Deel 2: Hoe begeleidt je nieuwe vrijwilligers?
- Deel 3: Op welke manier kan je vrijwilligers belonen?
- Deel 4: Hoe kan je vrijwilligers binden aan je club en behouden?
- Deel 5: Hoe kan je als club best handelen als vrijwilligers opstappen?
DEEL 1: Hoe kan je vrijwilligers aanwerven?
1. Doelstelling beschrijven
Inventariseer de huidige en gewenste taken goed. Wil je voor de zomer de vacature van greenkeeper ingevuld hebben? Zoek je voor de start van het nieuwe seizoen extra vrijwilligers voor de sponsorafdeling? Of heb je dringend enkele kantinemedewerkers nodig? Ga dan daadwerkelijk over tot actie! Welke in te vullen vacature is prioriteit? Bepaal zo nauwkeurig mogelijk wat je met je wervingsopzet wilt bereiken. Door je doelstelling zo concreet mogelijk te beschrijven, kun je heel gericht mensen gaan aanspreken.
2. Doelgroep bepalen
Als je doelstelling duidelijk is omschreven dan kan je heel eenvoudig je doelgroep bepalen. Voor een kantine- of keukenmedewerker richt je je bijvoorbeeld op mensen met enige horeca-ervaring. Iemand met kennis van financiën benader je logischerwijs voor een functie als penningmeester of als sponsormedewerker.
Leg de link tussen interesses en kwaliteiten van mogelijke kandidaten en de vacature die hierbij past.
Deins er zeker niet voor terug om eisen te stellen aan je doelgroep. Dat voorkomt dat je iemand gaat aanwerven die niet of onvoldoende in staat is het werk goed te doen. Leg de link tussen interesses en kwaliteiten van mogelijke kandidaten en de vacature die hierbij past. Denk hierbij ook aan leeftijd, opleiding, ervaring, beschikbaarheid, motivatie, continuïteit, stressbestendigheid, betrouwbaarheid, deskundigheid, kwaliteit, voorkomen en zeer belangrijk: is het een teamspeler die in je vrijwilligersgroep past?
3. Hoe KAN JE je boodschap goed brengen?
Je wilt mensen overhalen om bij jouw club als vrijwilliger aan de slag te gaan. Verplaats je daarvoor in de schoenen van een potentiële vrijwilliger. Waarom zou hij of zij vrijwilligerswerk willen doen? En waarom juist bij jouw club? Denk na over wat jouw vereniging zo aantrekkelijk maakt voor vrijwilligers.
Kies voor een positieve insteek: stop met noodkreten!
Zorg voor een positief imago, zodat mensen graag bij uw voetbalvereniging willen horen. Kunnen ze ervaring opdoen op een voor hen nieuw terrein? Bied je cursussen of opleidingen aan? Krijgen ze een vergoeding? De antwoorden op deze vragen zijn je verkoopargumenten. Kies voor een positieve insteek: stop met noodkreten!
4. Welke communicatiemiddelen gebruiken?
Ga niet zomaar ondoordacht adverteren, maar werk gericht. Vraag mensen! Persoonlijke benadering - dit kan face to face of telefonisch - werkt in 95% van de gevallen het beste om mensen over de streep te trekken. Om heel moeilijk in te vullen vacatures onder de aandacht te brengen zijn zowel eigen mediakanalen (clubblad, website, social media) als nieuwsmedia (lokale krant) perfect geschikt. Maak je keuze mede op basis van de voorkeurscommunicatiekanalen van je doelgroep. Zoek je bijvoorbeeld jongeren, zet dan social media in.
5. Hoe organiseren?
Wie gaat het initiatief nemen in deze aanwervingsactie? Wanneer plannen we dit best in en welk budget trekken we hiervoor eventueel voor uit? Maak duidelijke afspraken en ga dan aan de slag. Heeft je actie resultaat opgeleverd? Dan is het nu zaak om de nieuwe vrijwilligers blijvend aan je club te binden. Dat begint met een strategie waarbij je steeds uitdraagt en duidelijk maakt dat het ONZE CLUB is. Samen sterk! Daarnaast is een goede begeleiding van groot belang. Ook hieraan besteden we met VoetbalXprt een volledig artikel in deel 2: Vrijwilligers begeleiden.
Bron: KNVB.nl
Benieuwd hoe je nieuwe vrijwilligers best begeleidt? Ontdek het volgende week in deel 2 van dit dossier.