Op welke manier kan je vrijwilligers belonen?
Om voetbalclubs te helpen bij het aanwerven en behouden van vrijwilligers besteed VoetbalXprt de komende weken in een dossier bestaande uit 5 delen de nodige aandacht aan dit belangrijke beleidsaspect. In dit deel: op welke manier kan je vrijwilligers belonen?
- Deel 1: Hoe kan je nieuwe vrijwilligers aanwerven?
- Deel 2: Hoe begeleidt je nieuwe vrijwilligers?
- Deel 3: Op welke manier kan je vrijwilligers belonen?
- Deel 4: Hoe kan je vrijwilligers binden aan je club en behouden?
- Deel 5 : Hoe kan je als club best handelen als vrijwilligers opstappen?
DEEL 3: OP WELKE MANIER kan je vrijwilligers BELONEN?
Vrijwilligers worden in principe niet betaald. Dat betekent dat ze hun werk om andere redenen doen. Welke redenen zijn dat? Hoe kun je daar als club op inspelen? Welke alternatieve beloningsvormen zijn er?
Speel in op motieven
Mensen verrichten onbetaald werk omdat ze er iets anders willen uithalen dan geld. Vrijwilligers, zeker de jonge generatie, weten heel goed wat ze bij jouw voetbalclub nastreven. Veel voorkomende motieven zijn: nieuwe mensen ontmoeten, netwerk uitbreiden, levenservaring versterken, sociale erkenning, positie in de samenleving verwerven, ‘cv-building’, nieuwe vaardigheden aanleren, enzovoort. Als je de motieven kent, kun je er op inspelen met alternatieve beloningen.
Creatief met belonen
Er zijn vaak meer manieren om vrijwilligers te belonen dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding, bijscholing, training, vrijwilligerscertificaat, onderscheiding of een erelidmaatschap. Geef eens een korting op de verhuur van de kantine aan een vrijwilliger. Maar ook van kleine attenties zoals een verjaardagskaart, een kerstgeschenk of enkele drankbonnen gaat een blijk van waardering uit. Kleine informele gebaren zoals een gemeend compliment of schouderklop worden door vrijwilligers over het algemeen heel erg gewaardeerd. Welke beloning je geeft hangt af van de individuele behoefte van vrijwilliger. Let wel op dat er geen ontevredenheid ontstaat ten gevolge van grote verschillen van belonen van vrijwilligers voor vrijwel hetzelfde werk.
Clubs of verenigingen mogen vrijwilligers onder voorwaarden belastingvrij belonen.
Correct belonen volgens regels
Wil je als club vrijwilligers belonen voor hun inzet of tegemoet komen in onkosten? Dat kan volgens wettelijke normen. Clubs of verenigingen mogen vrijwilligers onder voorwaarden belastingvrij belonen. Vrijwilligers in de sportsector: sporttrainers, sportlesgevers, sportcoaches, jeugdsportcoördinatoren, sportscheidsrechters, stewards, terreinverzorgers-materiaalmeesters mogen in België een maximumbedrag van € 2.600,- per jaar ontvangen. Sportspay kan je helpen bij het het fiscaal-correct vergoeden van je vrijwilligers. In Nederland is het maximumbedrag beperkt tot € 1.700,- per jaar. Je kan bovenop deze kostenvergoeding ook beperkt vervoerskosten terugbetalen.
Daarnaast is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheids- en een ongevallenverzekering voor vrijwilligers af te sluiten. Dit kan bij vrijwel elke verzekeringsmaatschappij. Zorg ook dat één persoon verantwoordelijk is voor deze financiële zaken, bijvoorbeeld de vrijwilligerscoördinator of penningmeester.
Blijf in gesprek
Tevreden vrijwilligers worden gewaardeerd om hun inzet én vinden bij jouw club wat ze zoeken. Als je dat zo wilt houden, doe je er verstandig aan om hun verwachtingen en wensen blijvend en regelmatig op te volgen. Dat geldt vooral voor vrijwilligers die al langere tijd bij je club actief zijn. Na verloop van tijd kunnen er immers nieuwe wensen en verwachtingen ontstaan.
Waardering en beloning zijn één van de voorwaarden om vrijwilligers voor je club te behouden. Ontdek in deel 4 andere manieren om te zorgen dat vrijwilligers op lange termijn betrokken blijven: binden en behouden van vrijwilligers.