Een zuurstoftank kost 30.000 euro, maar wat is het effect ?
Romelu Lukaku is zeker niet de eerste topsporter die een zuurstoftank gebruikt om sneller te recupereren en blessures te vermijden. Onder anderen NBA-ster LeBron James, Cristiano Ronaldo en toptennisser Novak Djokovic maken geregeld gebruik van het zogeheten wondermiddel. De Serviër is er zelfs al een decennium mee bezig. Djokovic vertelde in 2011 aan The Wall Street Journal dat hij er eentje in huis heeft, een CVAC Pod. Kostprijs: bijna 69.000 euro. “Het ziet eruit als een ruimteschip”, klonk het toen lachend. Op de US Open van vorig jaar had hij zijn machine zelfs meegebracht in een aanhangwagen, die vlak bij het Arthur Ashe Stadium stond.
Hyperbare zuurstof zorgt voor een betere en snellere recuperatie van het lichaam.
Lukaku gebruikt een ander model dan Djokovic. Er zijn zuurstofkamers op de markt die tussen 15.000 en 30.000 euro kosten, maar het principe blijft uiteraard hetzelfde. Bij zogeheten hyperbare zuurstoftherapie zit een persoon voor anderhalfuur in een drukcabine, waarin het zuurstofgehalte 95 à 100 procent bedraagt. Dat zorgt ervoor dat de zuurstofconcentratie in het bloed wordt verhoogd, door de verhoogde dringt het zuurstof dan weer in de weefsels door. Gevolg: betere en snellere recuperatie van het lichaam. Dit soort behandeling wordt al vele jaren gebruikt in onze ziekenhuizen. Zuurstoftherapie zou helpen tegen een tiental aandoeningen zoals duikersziekte, doofheid, diabetische voetwonden, koolstofmonoxidevergiftiging en weefselbeschadiging na radiotherapie. In bepaalde gevallen wordt de behandeling zelfs terugbetaald door de ziekteverzekering.
“Basis is dunnetjes”
Maar waar zitten nu precies de voordelen voor een topvoetballer als Romelu Lukaku? “De wetenschappelijke onderbouw van het effect van zo’n zuurstofkamer is niet zo groot”, zegt Koen Peers, sport- en revalidatiearts in het UZ Leuven. “Zo’n therapie heeft enkel effect als er op een plaats in het lichaam sprake is van een zuurstoftekort. Dat is zoals met vitaminen. Als je er genoeg hebt, moet je er geen bijnemen. Dus als Lukaku voldoende zuurstof in zijn lichaam heeft en niet geblesseerd is, dan is het nutteloos om zuurstof bij te pompen. Het werkt bij mensen met een aandoening, maar dat wil niet per se zeggen dat het werkt bij topsporters. Qua recuperatie is de basis toch dunnetjes en het effect waarschijnlijk nihil.” En wat dan in het geval van een blessure? “Dan zijn er wel potentiële voordelen”, aldus Peers. “Bijvoorbeeld wanneer een sporter met een kneuzing kampt. Er worden bepaalde processen gestimuleerd die kunnen helpen bij het herstel van topsporters, maar qua onderbouw blijft het dus weinig.”
Als Lukaku er zich goed bij voelt om in zo ’n zuurstoftank te kruipen, dan moet hij dat doen. Een mentaal voordeel is ook een voordeel
KOEN PEERS Sport- en revalidatiearts UZ Leuven
Dat blijkt ook uit een onderzoek van eind vorig jaar, waarin staat dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat de therapie effectief werkt. “Maar kwaad kan het niet”, besluit Peers. “Als Lukaku er zich goed bij voelt om in zo ’n zuurstoftank te kruipen, dan moet hij dat doen. Een mentaal voordeel is ook een voordeel.”
Cryotherapie
Misschien wel de bekendste techniek van allemaal. Bij cryotherapie wordt het lichaam in een zogenaamde cryosauna geplaatst en gedurende enkele minuten blootgesteld aan een extreem koude temperatuur (lager dan -100 graden) en droge lucht. Een soort menselijke diepvries dus. Kost al snel 40.000 euro.
Recovery boots
Wie de bloeddoorstroming wil stimuleren, kan een paar recovery boots aanschaffen. Die kosten met een meettoestel bij om en bij de 800 euro. Onder meer Red Flame Tessa Wullaert maakt er veelvuldig gebruik van.
IJsbad
De ‘gewone’ en goedkopere versie van een cryokamer. Het principe is hetzelfde: het lichaam enkele minuten onderdompelen in ijskoud water. We zagen het de Belgian Cats nog doen voor ze begonnen aan het olympisch kwalificatietornooi.
Massage gun
Een tool voor sporters die de laatste jaren aan een opmars bezig is. De naam zegt alles: het is een massagetoestel dat een pompende beweging maakt en zo inwerkt op het lichaam. Kostprijs schommelt tussen de 200 en de 500 euro. (vtvn)
Bron: HbvL