Home  >   Wat maakt voetbal zo populair bij de fans? Dit onderzoek wees het uit
Wat maakt voetbal zo populair bij de fans? Dit onderzoek wees het uit
Wat maakt voetbal zo populair bij de fans? Dit onderzoek wees het uit

Wat maakt voetbal zo populair bij de fans? Dit onderzoek wees het uit

Kalender maandag 6 december
Hoe vaak wint op voorhand de favoriet? En welke impact heeft dit op het brein van een sportfan? Spannende voetbalwedstrijden zijn geweldig om naar te kijken, zeker als het je favoriete club is waar er iets op het spel staat. Dit kan bijvoorbeeld een knock-out, finale of een degradatieduel zijn. Het leuke van voetbal is dat de uitkomst lastig te voorspellen is en zelfs tegen alle verwachtingen in kan een ploeg nog stunten.

Timo Kleinhesselink van Sportbrein vertelt over de invloed van kansberekening op de kijkende voetbalfan.

Dat elke ploeg aan die aan een wedstrijd begint potientieel kan winnen wordt uitgebreid beschreven in het boek 'Corners moet je kort nemen'. Voetbal is, zoals in het boek beschreven, een toevalspel. Doelpunten zijn zeldzame en waardevolle momenten waaraan clubs miljoenen spenderen om het maar te kunnen garanderen. Maar doelpunten zijn ook willekeurig, soms niet te duiden of in kansen in te schatten: "Maar zoals Cruyff al in zijn genen aanvoelde, ligt er in het toeval consistentie besloten die de sport definieert.

Mirakels horen wel degelijk bij het voetbal". Een van deze mirakels wil ik even uitlichten namelijk de wedstrijd Liverpool – Barcelona op 7 mei 2019, Champions League, halve Finale 2 wedstrijd. Wie weet het nog? Liverpool dat een 3-0 achterstand moest ophalen boekte een 4-0 overwinning. Een - voor de aanwezige fans - onvergetelijke wedstrijd met in de hoofdrol Wijnaldum. Laat dit filmpje even je herinneringen ophalen:


ONDERZOEK

Maar wat gebeurt er nu in het brein van de fans tijdens een spannende wedstrijd als Liverpool – Barcelona? Antony James W. beschreef dit in een wetenschappelijk studie genaamd: 'Behavioral, Physiological, and Neural Signatures of Surprise during Naturalistic Sports Viewing'. De onderzoekers van Princton observeerden 20 basketbalfans terwijl ze naar de laatste vijf minuten van negen wedstrijden van het NCAA March Madness-toernooi voor heren van 2012 keken. Terwijl de fans naar de wedstrijden keken, volgde een gespecialiseerde camera hun oogbewegingen en met functionele MRI-scans werd hun neurale activiteit gemeten.

De wetenschappers kozen voor basketbal omdat het frequente scoren meer mogelijkheden bood om te observeren hoe de hersenen op veranderingen reageerden. Sportevenementen zoals het NCAA-toernooi zijn zowel ongelooflijk boeiend, als ook meetbaar. Je kunt van moment tot moment precies beoordelen hoe waarschijnlijk een uitkomst zal zijn, gegeven wat er in eerdere games is gebeurd - waardoor ze een ideaal domein zijn om te bestuderen hoe cognitieve processen zoals geheugen en het begrijpen van gebeurtenissen in relatie met de emotionele reacties.

Wat de wetenschappers zich realiseerden, was dat enthousiaste sportfans een intuïtieve versie van win-kansgrafieken in hun hoofd hebben. Als de grafiek van de win-kans in beide richtingen verschuift, leidt dat tot een beter geheugen voor dat deel van het spel, en het lijkt ook de pupilreactie te beïnvloeden naast het geheugen.


Op de meest verassende momenten, bijvoorbeeld een last minute driepunters was er een snelle pupilverwijding te zien bij de toeschouwende deelnemers. Daarnaast waren er verschuivingen in het activiteitspatroon te zien, in hogere delen van de hersengebieden zoals de Prefontale cortex. Wat de wetenschappers zich realiseerden, was dat enthousiaste sportfans een intuïtieve versie van win-kansgrafieken in hun hoofd hebben. Als de grafiek van de win-kans in beide richtingen verschuift, leidt dat tot een beter geheugen voor dat deel van het spel, en het lijkt ook de pupilreactie te beïnvloeden naast het geheugen. Daarnaast werden er activaties gevonden die geassocieerd worden met dopamine, spelplezier en het langetermijngeheugen.


fans_stadion

Het onderzoek laat zien dat wij mensen steeds bij een spannende wedstrijd constant win-kansgrafieken maken. Als we dit combineren met de literatuur uit Corners moet je kort nemen is dit geen gemakkelijk opgave: "Hoe geringer de kans op succes, hoe onfortuinlijker de wedstrijdfavoriet moet zijn om toch te verliezen en hoe meer de tegenstander dient te vertrouwen op geluk.

 

In het voetbal wint het favoriete team iets meer dan de helft. In het handbal, basketbal en het Amerikaanse Football zetten de favorieten twee derde van alle wedstrijden op hun naam, en in het honkbal is dat een stevige zestig procent. Is dit de verklaring voor de populariteit van de sport?

 

Zijn twee elftallen aan elkaar gewaagd, dan zullen geluk en vorm van de dag de uitslag bepalen en zal de winkans van deze teams voor de bookmakers voor beide teams gelijk zijn". Als afsluiter wil ik even terugkomen op de introductievraag. In het voetbal wint het favoriete team iets meer dan de helft. In het handbal, basketbal en het Amerikaanse Football zetten de favorieten twee derde van alle wedstrijden op hun naam, en in het honkbal is dat een stevige zestig procent. Dit is misschien ook de verklaring van de enorme populariteit binnen de sport… 

Literatuur 

Anderson, Chris, et al. Corners moet je kort nemen : de statistieken bewijzen het. Houten: Spectrum, 2013. Print.

"Behavioral, physiological, and neural signatures of surprise during naturalistic sports viewing," by James W. Antony, Thomas H. Hartshorne, Ken Pomeroy, Todd M. Gureckis, Uri Hasson, Samuel D. McDougle and Kenneth A. Norman appears in the Jan. 20, 2021 issue of Neuron, published online Nov. 25 (DOI: 10.1016/j.neuron.2020.10.029). The research was supported by a CV Starr Fellowship to J.W.A. and Office of Naval Research Multidisciplinary University Research Initiatives grant N00014-17-1-2961 to K.A.N. and U.H.

Bron: Sportbrein / Auteur: Timo Kleinhesselink

Deel dit artikel op social media
Sportbrein
Sportbrein
Aalten (Nederland)
Ontdek Sportbrein

Gerelateerde artikelen