Home  >   Voordelen en tips bij omschakeling naar ledverlichting
Voordelen en tips bij omschakeling naar ledverlichting
Voordelen en tips bij omschakeling naar ledverlichting

Voordelen en tips bij omschakeling naar ledverlichting

Kalender woensdag 3 juli
Vele bestuurders stellen zich de vraag of investeren in ledverlichting interessant is voor hun voetbalclub. Het antwoord is alvast een volmondige ja. De terugverdientijd zal echter afhankelijk zijn van de juiste productkeuze. In dit artikel bespreken we de voordelen van ledverlichting, en geven we enkele nuttige guidelines.
1. CLUBKAS VAART ER WEL BIJ

Steeds meer voetbalclubs schaffen ledlampen aan voor de verlichting van het stadion of van oefenvelden. Belangrijkste redenen hiervoor zijn duurzaamheid en een lagere energierekening die zou moeten resulteren in een terugverdientijd van 6 tot 8 jaar. Want na een hogere initiële investering kan er met ledverlichting flink bespaard worden op energiekosten... en dat scheelt een slok op een borrel voor de clubkas. Verkopers van ledarmaturen beweren dat het stroomverbruik 50% tot 60% kan dalen voor voetbalvelden die intensief gebruikt worden. Maar daarvoor is zeker een gedetailleerde berekening vooraf nodig.

Verkopers van ledarmaturen beweren dat het stroomverbruik 50% tot 60% kan dalen voor voetbalvelden die intensief gebruikt worden. 


Het stroomverbruik kan per sportclub variëren. Zowel voor voetbalvelden als voor hockeyvelden kunnen armaturen geïnstalleerd worden met 200 lux aan lichtkracht. Het verbruik van de verlichting op beide velden verschilt echter significant. Voor een voetbalveld met masten in hoekopstelling kan het verbruik 14,7 kWh bedragen, terwijl voor een kleiner hockeyveld slechts 11 kWh nodig is. Dit is uiteraard een flink verschil per vierkante meter.
 
Het verbruik van een ledarmatuur bij een voetbalveld is dus nooit zomaar te vergelijken met dat bij een hockeyveld, en dat geldt evengoed voor tennis- en padelbanen, skateramps of basket- of futsalpleintjes.

2. ken de REGELGEVING LICHTSTERKTE

Om het stroomverbruik te bepalen is het vooraleerst belangrijk om vast te stellen hoeveel lux er nodig is voor het veld. In Nederland gaat men voor avondwedstrijden in het amateurvoetbal standaard uit van 200 lux aan lichtsterkte en voor recreatief voetbal 120 lux. 

veld_verlichting_tribune_krijt


In Vlaanderen werkt de voetbalbond met een getrapt systeem. Voor live-uitzendingen in het profvoetbal vragen de televisierechtenhouders 800 lux. Dit gaat stelselmatig naar beneden: eerste nationale (300 lux), tweede afdeling (200 lux) en derde afdeling (130 lux), provinciaal, recreatief en vrouwenvoetbal (80 lux) en wedstrijden 5 tegen 5 of 8 tegen 8 (60 lux). Voor trainingsvelden is er geen regelgeving maar is het aangewezen om gemiddeld minstens over 75 lux lichtsterkte te beschikken.

3.  BETERE Lichtkwaliteit

De kwaliteit van het licht wordt grotendeels bepaald door de helderheid en doorzichtigheid van de verschillende lenzen. Het licht zal door een primaire, een secundaire en een afschermlens schijnen alvorens de armatuur te verlaten. De fabrikanten met kwaliteitsvolle producten hebben de lens geïntegreerd in de afschermlens. Daardoor wordt het licht één keer minder gebroken. Iets dat de efficiëntie van de armatuur ten goede komt. 

Bij de afscherming van lenzen is er de keuze tussen polycarbonaat en glas. Een glazen afschermlens is goedkoper dan een lens van polycarbonaat. Polycarbonaat is daarentegen harder en minder gevoelig voor breken of versplinteren waardoor het duurzamer is.

4. lange levensduur bij OPTIMALE EFFICIËNTIE

De efficiëntie wordt niet alleen door de lens bepaald. Ook de driver, PCB (printplaat), koeling, lenzen, leds en omgevingstemperaturen bepalen mee hoe efficiënt een armatuur is. Zo kan temperatuur in theorie van invloed zijn. Boven de 90 graden Celsius verbrandt het fosfor en dat heeft invloed op de lichtkwaliteit. De armaturen van fabrikanten zijn hier wel op ingesteld. Ze worden begrensd met betrekking tot de warmteontwikkeling. Als de armatuur een te hoge temperatuur bereikt, dan zal de stroomtoevoer verminderd worden en wordt er bijgevolg minder licht geproduceerd. 

De leveranciers van armaturen kunnen onder die omstandigheden garantie geven voor een periode die vaak ongeveer 50.000 uur bedraagt 

 

Standaard worden ledarmaturen al gedimd bij 90 procent lichtoutput. De leveranciers van armaturen kunnen onder die omstandigheden garantie geven voor een periode die vaak ongeveer 50.000 uur bedraagt en/of vijf jaar. Het aantal branduren van veldverlichting ligt bij de gemiddelde voetbalclub tussen de 400 en 800 uur per jaar, dus kunnen ze de komende jaren zeker vooruit.


5. HERBRUIK LICHTMASTEN

Ledvoetbalverlichting kan in principe zonder problemen op bestaande masten worden geplaatst. Maar maak van de gelegenheid gebruik om de stabiliteit en sterkte van de lichtmasten meteen nog eens na te kijken. Veiligheid voor alles. Ook de stroomvoorziening is meestal voldoende voor de nieuwe verlichting

6. DIMBAAR

Probleemloos schakelen van trainingsverlichting naar wedstrijdverlichting? Met ledverlichting voor uw voetbalveld is dat mogelijk. Door bovendien gebruik te maken van dimfuncties kunt u logischerwijs nóg meer besparen op uw energiekosten.

Ledverlichting heeft geen afkoelperiode nodig vooraleer weer opgestart te kunnen worden.

 

7. Direct gebruiken

Ledverlichting springt direct aan en kan branden op vol vermogen. Er is dus in tegenstelling tot klassieke verlichting geen opwarmtijd nodig, en zijn er geen pieken in het stroomverbruik. Tevens is er ook geen afkoelperiode. Dus als iemand per ongeluk de verlichting uitschakelt kunt u deze moeiteloos direct weer aanzetten, daar waar je met conventionele verlichting moet wachten tot de ze is afgekoeld vooraleer weer te kunnen opstarten. Dit zal dus in sommige gevallen de nodige tijdswinst opleveren.

verlichting


8. kleur van de armatuur

Zowel in België als in Nederland zijn er grote bedrijven die ledverlichting leveren. De Nederlandse ledfabrikanten als Signify en Lumosa ontwikkelen hun armatuur helemaal zelf. Bij de productie worden armaturen bewerkt om te voorkomen dat er corrosie optreedt. Een armatuur hoeft niet noodzakelijk voorzien te worden van een coating want de armatuur is meestal samengesteld uit aluminium en dit materiaal kan niet corroderen. 

Als clubs een andere kleur armatuur willen of als armaturen dicht bij zee geïnstalleerd worden, kunnen leveranciers op verzoek een armatuur leveren met poedercoating. Het zeezout zorgt er immers voor dat de armaturen wit uitslaan. Dat is eerder een esthetisch probleem want het heeft geen effect op de werking of de sterkte van de armatuur.

9. HET LICHTPLAN

Het allerbelangrijkst is natuurlijk een perfect verlicht voetbalveld met voldoende lux (lumen per m2).

Informatie hierover vinden clubs in het lichtplan dat door de producent of installateur aangeleverd wordt. Kwaliteit hangt voor de gebruiker samen met de volgende vragen: wat zeggen de specificaties over de levensduur (de garantie bedraagt meestal 5 jaar)? Wat is de output en de verdeling van de lichtsterkte over het veld? Neemt de lichtkwaliteit naar mate de jaren vorderen af? 

In het lichtplan vind je ook het vermogen dat nodig is om de norm te realiseren. De meeste fabrikanten stellen lichtmeetresultaten beschikbaar, waaruit blijkt dat de normen van de verschillende sportbonden ruimschoots gerealiseerd worden. Kijk dus de lichtplannen goed na. Zo ben je verzekerd van een kwalitatieve installatie.

Daar waar je als club bij de gewone verlichting na 8 jaar de lampen moet vervangen of de lenzen moet schoonmaken is er weining tot geen schoonmaak en onderhoud nodig bij ledverlichting.

 

10. Onderhoudsvriendelijk en subsidiemogelijkheden

Onderhoudsgemak is één van de bijkomende voordelen van ledverlichting. Daar waar je als club bij de gewone verlichting na 8 jaar de lampen moet vervangen of de lenzen moet schoonmaken is er weining tot geen schoonmaak en onderhoud nodig bij ledverlichting.

Vele steden en provicincies zetten in op duurzaamheid en bieden vaak mogelijkheden om subsidies aan te vragen voor het verduurzamen van je sportaccommodatie. Sommige leveranciers zullen je hier graag in begeleiden.

Overweegt u te investeren in ledverlichting voor úw voetbalclub?
Ontdek dan leveranciers in de verlichting-sectie van onze bedrijvengids!

 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen