Home  >   Verhoog instroom scheidsrechters in jouw club
Verhoog instroom scheidsrechters in jouw club
Verhoog instroom scheidsrechters in jouw club

Verhoog instroom scheidsrechters in jouw club

Kalender donderdag 23 november
Een goede instroom van scheidsrechters is belangrijk voor het behoud van onze wedstrijden. Maar hoe begin je eraan als voetbalclub? We delen hieronder een aantal tips en good practices.
 
Maak gebruik van je netwerk

Maak in eerste instantie gebruik van je netwerk. Spreek bij voorkeur de mensen persoonlijk aan om scheidsrechter te worden. Je kan ook elke scheidsrechter vragen om per seizoen 5 mensen aan te spreken en te motiveren om scheidsrechter te worden. Het zijn je beste ambassadeurs.

 
Differentieer in aanpak

Differentieer in je aanpak in de zoektocht naar (nieuwe) scheidsrechters. Spreek niet enkel jongeren in de club aan. Contacteer ook ex-spelers of ex-scheidsrechters. Ook ouders kunnen een bron van instroom genereren.

 • Good practice: 
 
Upgrade jouw beleid

Op vlak van beleid kan je een aantal belangrijke zaken doorvoeren:

 • Duid een coördinator-scheidsrechters binnen je club aan. Op deze manier heb je een duidelijk aanspreekpunt voor kandidaat-scheidsrechters. Deze persoon kan eventueel ook instaan voor de begeleiding van (beginnende) scheidsrechters.
 • Maak een wervingsplan en loopbaantraject voor scheidsrechters op. Plaats deze ook op je clubwebsite
Werk met een niveausysteem

Werk met een niveausysteem voor scheidsrechters. Welk engagement zou een minderjarige zien zitten en welk niveau kan deze aan, al dan niet in combinatie met zelf nog sporten? Hoe kunnen we een ex-scheidsrechter opnieuw aanspreken en overtuigen om een engagement op zich te nemen? Wat met een ouder?

 • Stimuleer je sporters om een scheidsrechtercursus te volgen wanneer ze nog veel tijd hebben (vb. elke 16-jarige) en/ of als scheidsrechter bij de jeugdreeksen te fungeren.
 • Enkele Vlaamse sportfederaties maakten een strategische of operationele doelstelling in hun beleidsplan voor het behalen van voldoende aantal officials.
Promotie- & rekruteringscampagne

Om nieuwe scheidsrechters te rekruteren kan je marketingacties en events organiseren. Denk hierbij aan volgende mogelijkheden:

 • Een promotievideo, al dan niet doelgroepgericht.
 • Rekruteringscampagne via direct e-mails, social media advertising, promotiemateriaal (roll-ups, affiches, flyers...)
 • Zorg ervoor dat geïnteresseerden eenvoudig alle info kunnen terugvinden. Dit kan bijvoorbeeld door een grote knop 'Word scheidsrechter' als banner op je website te plaatsen.
 • Organiseer rekruteringscampagnes in (hoge)scholen en universiteiten.
 • Organiseer een talentdag, startdag, startweekend...of zelfs referee academies.
  • Good practice:

 • Organiseer een promotioneel event voor de scheidsrechters, al dan niet in de Week van de Official, de jaarlijkse campagneweek om scheidsrechters/officials te bedanken.
 
 
Wat zijn de drempels om in te stappen?

Wees kritisch over je instapdrempels. Voor sommige potentiële officials is 'klassikaal' leren of 'examens afleggen' een enorme drempel.

 • (Her)bekijk de (noodzaak van de) lessen en examens. Is een theoretisch examen nodig/ een meerwaarde? Kan met een (online) oefenmodule gewerkt worden? Kan examenvrees vermeden worden?
 • Sommige federaties zetten in op het digitaliseren van hun cursussen en examens. Zo kan een cursist van thuis theorie instuderen, oefenvragen oplossen en online theoretisch examen maken.
 • Tip: Online leerplatform voor officials, met begeleiding van de Vlaamse Sportfederatie
 
Oefening baart kunst

Laat je kandidaten of potentiële scheidsrechters oefenen op trainingen of oefenwedstrijden, zodat die in hun rol kunnen groeien in een veilige (vertrouwde) omgeving. Enkele federaties en clubs hebben jeugdacademies opgestart waar jongeren eerste in eigen club op trainingen en interclub-/ jeugd wedstrijden fluiten. 

 • Good practice: 

 
Integreer in trainerscursus

Neem in een trainerscursus (vb. initiator) een deel rond 'arbitrage' op.  

 
Beloning en erkenning

Beloning en erkenning kan op verschillende manieren. Een financiële stimulans (voor de scheidsrechter en/ of club zelf) kan een meerwaarde betekenen, maar denk ook zeker na hoe je jouw scheidsrechters nog meer kan motiveren. 

 

Deel dit artikel op social media
Vlaamse Sportfederatie
Vlaamse Sportfederatie
Gent (België)
Ontdek Vlaamse Sportfederatie

Gerelateerde artikelen