Home  >   Strategisch plan voor professionele arbitrage 2023-2024
Strategisch plan voor professionele arbitrage 2023-2024
Strategisch plan voor professionele arbitrage 2023-2024

Strategisch plan voor professionele arbitrage 2023-2024

Kalender donderdag 3 augustus
Stephanie Forde, operationeel directeur van het Professional Refereeing Department (PRD), stelde het nieuw strategisch plan voor de arbitrage in het profvoetbal voor.

Uit een evaluatie van het strategisch plan 2019-2023 blijkt dat de arbitrage de afgelopen jaren belangrijke stappen heeft gezet: het vertrouwen in de arbitrage is verbeterd, een langetermijnstructuur voor de Belgische arbitrage is ingevoerd, de prestaties van scheidsrechters zijn de afgelopen drie seizoenen – zowel op nationaal als internationaal niveau – verbeterd en de scheidsrechters worden op het hoogste niveau getraind en opgeleid.

Er is dus een positieve evolutie in de kwaliteit van de arbitrage, toch is er ook nog ruimte voor verbetering. Uit het strategisch plan 2023-2026 blijkt dat de KBVB inzet op vier pijlers :

 

  • Het verbeteren van de kwaliteit van de arbitrage: het PRD ambieert 90% juiste beslissingen op het veld (voor tussenkomst van de VAR) in de ​ Jupiler Pro League en de Challenger Pro League. Vorig seizoen was dat in de Jupiler Pro League 86,86%. Het PRD benadrukt bij de scheidsrechters het belang van de uniformiteit bij het nemen van beslissingen: dezelfde fouten moeten door scheidsrechters tijdens eenzelfde wedstrijd op dezelfde manier worden beoordeeld.

 

  • Het verbeteren van de kwaliteit van de VAR: het PRD ambieert 90% juiste beslissingen bij situaties waar de VAR kan ingrijpen. Vorig seizoen was dat in de Jupiler Pro League 84%. Na het ingrijpen door de VAR wil het PRD naar 99% juiste beslissingen op sleutelmomenten.

 

  • Het verbeteren van de communicatie met de stakeholders: meer communicatie tussen de scheidsrechters, de clubs en de Pro League over waarom beslissingen zijn genomen door scheidsrechters en de VAR. Het PRD maakt gebruikt van sociale media, maar gaat ook rechtstreeks in interactie met de clubs om in alle transparantie en openheid te communiceren.

 

  • Het inzetten op een kwalitatieve opleiding en begeleiding van scheidsrechters, met de ambitie om op nationaal, maar om ook op internationaal vlak, scheidsrechter op het hoogste niveau te zien presteren.

 

Stephanie Forde
 
Deel dit artikel op social media
KBVB
KBVB
Brussel (België)
Ontdek KBVB

Gerelateerde artikelen