Home  >   Veranderingen spelregels seizoen 2023-2024
Veranderingen spelregels seizoen 2023-2024
Veranderingen spelregels seizoen 2023-2024

Veranderingen spelregels seizoen 2023-2024

Kalender donderdag 27 juli
Tijdens een persconferentie in het Proximus Basecamp legde Bertrand Layec, technisch directeur van het Professional Refereeing Department (PRD), de wijzigingen aan de spelregels voor het voetbalseizoen 2023-2024 uit.

De belangrijkste nieuwigheid is dat de tijd die wordt ‘verloren’ aan het vieren van een doelpunt bij de toegevoegde tijd wordt gerekend, en er zijn wijzingen in de regels rond gele kaarten bij handspel. Stephanie Forde, operationeel directeur van het PRD, stelde op haar beurt het nieuw strategisch plan voor de arbitrage in het profvoetbal voor: een verbetering van de kwaliteit van de arbitrage en de VAR, een betere communicatie met de stakeholders en een kwalitatieve opleiding voor de scheidsrechters.

Bertrand Layec, technisch directeur van het PRD, gaf duiding bij gewijzigde spelregels voor het seizoen 2023-2024. Elke club uit de Jupiler en Challenger Pro League krijgt voor ​ aanvang van de competitie dezelfde uiteenzetting.

TOEGEVOEGDE TIJD

Scheidsrechters zullen voortaan de speeltijd die wordt ‘verloren’ bij het vieren van een doelpunt in rekening brengen. De exacte speeltijd wordt bij de toegevoegde tijd gerekend. Indien een doelpunt wordt gescoord in de toegevoegde tijd, zal er nog toegevoegde tijd worden bijgeteld.

HANDSPEL

De UEFA heeft bepaalde regels voor handspel aangepast. Als de bal eerst het lichaam raakt (niet de arm of de hand) en daarbij duidelijk van richting verandert, wordt het daaropvolgende contact met de hand van dezelfde speler niet langer als een overtreding beschouwd indien er geen opzettelijke beweging is naar de bal.

De UEFA heeft ook de regels aangepast in geval van handspel bij een schot in de richting van het doel. Een verdediger zal niet langer een gele kaart krijgen voor een overtreding op een schot buiten het doelkader. Verder zal er ook geen gele kaart meer worden gegeven wanneer een schot binnen het doelkader zou belanden, maar het verdedigende team de bal met zekerheid zou kunnen recupereren als het niet-intentionele handspel niet had plaatsgevonden.

Ja, er zal nog discussie zijn. Maar met deze richtlijnen probeert de UEFA wel dichter bij het voetbal te komen

Bertrand Layec, Technisch directeur PRD
 
 
BUITENSPEL

Een speler in buitenspelpositie die de bal ontvangt van een tegenstander die de bal onder controle heeft en vrijwillig heeft gespeeld, inclusief door vrijwillig handspel, wordt niet beschouwd als een speler in buitenspelpositie.

De bal wordt vrijwillig gespeeld wanneer:

  • een lange bal wordt verstuurd en de speler de tijd heeft om de bal te zien aankomen.
  • de bal zich traag verplaatst.
  • de richting van de bal voorspelbaar is.
  • de speler de tijd heeft gehad zijn lichaamsbewegingen te coördineren.

 

Spelregels voetbal

 
COMMUNICATIE VOOR EN NA DE WEDSTRIJD

Tijdens de play-offs van het seizoen 2022-2023 lanceerde het PRD enkele initiatieven om de communicatie tussen de scheidsrechters en coaches te verbeteren. Deze initiatieven werden gewaardeerd en zullen worden behouden tijdens het nieuwe seizoen.

Deze communicatie houdt in dat de scheidsrechters de twee coaches 75 minuten voor de aftrap ontmoeten en, indien gewenst, ook tot 20 minuten na het laatste fluitsignaal. Op deze manier kunnen scheidsrechters en coaches op een respectvolle manier spelfases bespreken.

De scheidsrechters zijn ook bereid om met de coaches en aanvoerders open te communiceren tijdens de wedstrijd.

VAR

Bertrand Layec herhaalde tevens de belangrijkste elementen in de communicatie tussen de scheidsrechter en de VAR bij sleutelmomenten in de wedstrijd.

  • Eerste optie: de beslissing op het veld moet door de scheidsrechter worden genomen.
  • Tweede optie: indien de VAR oordeelt dat de beslissing van de scheidsrechter duidelijk en manifest fout is, volgt een on-field review.
  • Derde optie: voor het scherm neemt de scheidsrechter altijd alleen de beslissing, op basis van de beelden die hem door de VAR worden aangeboden.
  • Vierde optie: in uitzonderlijke omstandigheden kan de scheidsrechter een on-field review aanvragen.

 

 Bertrand Layec
 

 

Deel dit artikel op social media
KBVB
KBVB
Brussel (België)
Ontdek KBVB

Gerelateerde artikelen