Home  >   Meer respect en fairplay op en naast de voetbalvelden
Meer respect en fairplay op en naast de voetbalvelden
Meer respect en fairplay op en naast de voetbalvelden

Meer respect en fairplay op en naast de voetbalvelden

Kalender donderdag 7 september
Voetbal Vlaanderen start met een fairplayklassement voor alle jeugdcategorieën. Dit klassement en fairplayouders moeten voor meer respect op en naast het voetbalterrein zorgen!

Respect en fairplay moeten centraal staan op en naast ons voetbalterrein, daar is iedereen het over eens. Na een proefproject bij de gewestelijke U15 in de heenronde van het seizoen 2022-2023 wordt het concept fairplayouder en fairplayklassement uitgerold naar alle andere jeugdcategorieën van U8 t.e.m. U21. Zowel indoor als outdoor, zowel jongens als meisjes, zowel G-voetbal, zowel gewestelijk, provinciaal en interprovinciaal! Deze acties maken deel uit van het #doedegijdatthuisook actieplan.
 
FAIRPLAYKLASSEMENT

Concepten zoals fairplay en respect zijn vaak moeilijk concreet en tastbaar te maken, zeker voor jonge voetballertjes. Het fairplayklassement laat op een heel eenvoudige en speelse manier toe om als trainer samen met je spelers/speelsters en ouders aandacht te besteden aan deze begrippen.  

 

Hoe gaat het in zijn werk?  

Na elke wedstrijd geeft de (gelegenheids)scheidsrechter of clubverantwoordelijke van de thuisploeg die de wedstrijdbladen invult punten aan de beide ploegen. 5 parameters worden mee in rekening gebracht: spelers, supporters, coach(es), afgevaardigde en fairplayouder.  

Alle ploegen die na de heenronde, en nadien ook terugronde, gemiddeld meer dan 80% scoren zullen een fairplaycertificaat ontvangen om op te hangen in de kantine van de club. 

 

Waar kan je het fairplayklassement terugvinden? 

Je vindt het klassement terug op de website van Voetbal Vlaanderen (niet in de RBFA-app).

Bekijk dit filmpje voor meer info!

 

 

"We pretenderen hier niet dat we dé heilige graal gevonden hebben die ervoor zal zorgen dat we van 6.801 naar 0 gevallen van agressie per seizoen zullen terugvallen."

Dit fairplayklassement moet in de eerste plaats voor bewustmaking en positieve stimulansen zorgen bij spelers, ouders en coaches.

Nand de Klerck, Voetbal vlaanderen
 
"Enkel door samen te werken en hier aandacht aan te besteden kunnen we het probleem op lange termijn oplossen."

 

FAIRPLAYOUDER

Iedereen die af en toe naar een jeugdvoetbalwedstrijd gaat kijken kan één of meerdere getuigenissen geven van situaties waarin ouders/supporters over de schreef gaan. Vaak richting de scheidsrechter of spelers van het andere team, maar af en toe zelfs tegen hun eigen kinderen of ploeggenootjes. Dat is natuurlijk allesbehalve wenselijk voor de ontwikkeling van de voetballende kinderen. Voetbal bestaat uit leren en plezier maken.  

 

Wat wordt er nu juist van die fairplayouder verwacht? Dat is eigenlijk heel eenvoudig: 

  1. Zorgen voor een hartelijke ontvangst van de tegenpartij. Heel wat stress en frustraties kunnen vaak op voorhand worden weggenomen door met elkaar te praten. Wissel eventueel belangrijke informatie uit over specifieke spelers/speelsters mocht dat nodig zijn. (vb. Kind dat de taal nog niet helemaal machtig is, kind met beperkte hoorcapaciteit,…).  

  1. Tijdens de wedstrijd de eigen supporters op een ludieke manier aanspreken op eventueel negatief gedrag (vb. Herhaaldelijke verbale uitlatingen t.a.v. de scheidsrechter, zwaar negatief coachen van eigen spelers/speelsters, uitschelden van de spelers/speelsters van de tegenpartij,…) 

Bestel hier gratis je fairplayouder sjaal!

Deel dit artikel op social media
Voetbal Vlaanderen
Voetbal Vlaanderen
Sint Martens-Latem (België)
Ontdek Voetbal Vlaanderen

Gerelateerde artikelen