Home  >   Schalke 04 optimaliseert zijn grasmat met Rhenac LED verlichting
Schalke 04 optimaliseert zijn grasmat met Rhenac LED verlichting
Schalke 04 optimaliseert zijn grasmat met Rhenac LED verlichting

Schalke 04 optimaliseert zijn grasmat met Rhenac LED verlichting

Kalender vrijdag 24 december
In moderne voetbalstadions is de regelmatige toevoer van extra licht onontbeerlijk voor het behoud van de kwaliteit van de grasmat. Een perfecte grasmat minimaliseert namelijk niet alleen het risico op blessures, maar beïnvloedt ook speleigenschappen zoals balsnelheid, spronghoogte en stabiliteit van de spelers. Genoeg redenen voor Schalke 04 om te kiezen voor RHENAC LED-technologie van Recreational Systems International.

Om de verzorging van de grasmat te optimaliseren heeft RHENAC GreenTec AG daarom de CLS (Complete Light Spectrum) licht technologie ontwikkeld en uitgewerkt in het volautomatische stadiongrasveldverlichtingssysteem R-BL-1750, dat nu na een projectperiode van twee jaar in gebruik is genomen in de VELTINS Arena van FC Schalke 04. De R-BL-1750 kan de voetbalgrasmat het hele jaar contactloos van CLS-LED-groeiverlichting voor grasgroei voorzien. Indien gewenst zijn er ook mogelijkheden tot toevoegen van irrigatiesystemen en toevoer van voedingsstoffen mogelijk.

Waar anderen falen, blinkt Rhenac Sports LED uit

Het systeem is uitgerust met diverse sensoren die de conditie van de grasmat en de omgevingsinvloeden registreren en ter evaluatie beschikbaar stellen in een digitaal logboek. De sensoren registreren alle parameters die van belang zijn voor de groei van het gras, zoals warmtebehoefte, verzadiging van voedingsstoffen, bodemvochtigheid en -temperatuur en het omgevingsklimaat. De geëvalueerde gegevens laten de gebruiker zien welke stressfactoren moeten worden verminderd.

Na evaluatie van deze gegevens kan het CLS besturingssysteem het gras voorzien van individuele lichtspectra, geschikte lichtintensiteit en infraroodwarmte, automatisch of volgens de specificaties van de greenkeeper. De ontwikkeling van het gras kan specifiek en zonegewijs worden gestuurd, want er zijn verschillende verzorgingsprogramma's voor lengtegroei, bladvertakking, worteloptimalisatie, gazondroging, preventie van schimmelziekten en andere. De programma's worden voortdurend uitgebreid in samenwerking met de Technische Universiteit van München. Boostfuncties voor een snellere regeneratie of anti-stressprogramma's ronden de functies af. 

De R-BL kan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar de perfecte voorwaarden scheppen voor de regeneratie en groei van sportgras.


De R-BL-1750 bestaat uit een stalen hoofdbalk met een spanwijdte van meer dan 80 meter, die op rails langs het gazon kan worden verplaatst met een snelheid van meer dan 12 m/min. Twaalf uitklapbare B-balken en 6 traploos beweegbare C balken, uitgerust met ongeveer 1.400 LED-lichtmodules en in totaal meer dan 100.000 Osram LED-armaturen, kunnen in totaal 1.750 m² gelijktijdig verlichten. De hele installatie kan ook traploos worden opgetild van de onderste bedrijfspositie van 1,50 m tot maximaal 4,65 m, zodat bussen onder de installatie door kunnen rijden. Voor het gehele veld zijn twee 2-sectie R-BL-1750 installaties gebouwd, die gelijktijdig in totaal 3.500 m² grasmat kunnen regenereren. 


rhenac_schalke_6


De R-BL-1750 kan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, de voorwaarden scheppen voor de regeneratie en groei van
stadionvelden. Het systeem is modulair en kan aan de wensen van de klant worden aangepast. 

De R-BL-1750 optimaliseert niet alleen de verzorging van de grasmat, maar verlaagt ook de exploitatiekosten door gebruik te maken van energie-efficiënte LED-lampen in vergelijking met conventionele verlichtingssystemen. Ingebed in het gebouwbeheersysteem van het stadion kan het ook helpen bij het optimaliseren van het gebruik van verwarmings- en koelsystemen rond het onderhoud van de grasmatten.

Technische data
 • Ca. 190 ton totaalgewicht - verdeeld over twee
  subsystemen
 • Geïntegreerde hydraulica tilt het systeem in zijn
  parkeerpositie op een hoogte van meer dan 4,60 m
 • 2 hoofdliggers met een spanwijdte van > 80 m elk
 • 24 automatisch intrekbare B-balken
 • 60 LED-lichtbundels - afzonderlijk beweegbaar in de as - geparkeerd onder de hoofdbundel
 • 2.755 LED lichtmodules met individueel instelbare lichtformule
 • Meer dan 200.000 OSRAM LED's geïnstalleerd in de 2.755 lichtmodules
 • 420 IR-verwarmingssystemen
 • Meer dan 100 digitale aandrijvingen
Deel dit artikel op social media
RSI Sports
RSI Sports
Sint-Niklaas (België)
Ontdek RSI Sports

Gerelateerde artikelen