Home  >   Recordinternational Jan Vertonghen ambassadeur voor Belgian Red Courts
Recordinternational Jan Vertonghen ambassadeur voor Belgian Red Courts
Recordinternational Jan Vertonghen ambassadeur voor Belgian Red Courts

Recordinternational Jan Vertonghen ambassadeur voor Belgian Red Courts

Kalender donderdag 27 oktober
Sint-Niklaas is de tweede Belgische stad waar we een Belgian Red Court onthullen. Niemand minder dan onze recordinternational Jan Vertonghen, geboren in Sint-Niklaas, werd gekozen als ambassadeur voor dit pleintje. Naar aanleiding van onze 125ste verjaardag eind 2020 kondigden we aan dat we extra zouden investeren in de maatschappij van morgen. Dat doen we door voetbalterreintjes in België te renoveren, maar ook door er in het hele land nieuwe te creëren.
 
2

 

Belgian Red Court Sint-Niklaas

Dinsdag 25 oktober, mocht in Sint-Niklaas onze recordinternational Jan Vertonghen als ambassadeur zijn Belgian Red Court officieel openen.

Ik vind het een hele eer om ambassadeur te zijn van een sociaal voetbalproject als dit Belgian Red Court in Sint-Niklaas.

Jan Vertonghen, ambassadeur van de Belgian Red Court in Sint-Niklaas

"Als kind begon ik hier in de buurt, bij VK Tielrode zelf te voetballen, dus voor mij is dit ook een beetje “thuiskomen” nu ik zelf in de Belgische competitie speel. Doorheen mijn carrière heb ik gezien hoe belangrijk jeugdwerking en een positieve sportbenadering ook buiten de klassieke voetbalterreinen is, waardoor ik graag mee de schouders zet onder dit soort projecten. Toen de KBVB me vroeg om peter te worden van dit terrein, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld om toe te zeggen.”

3

 

Het project van de Belgian Red Courts ligt ons na aan het hart omdat het voetbal op deze manier echt helpt om de maatschappij van morgen vorm te geven.

            Peter Bossaert, CEO KBVB
 
"We zijn ontzettend blij dat we dit met de stad Sint-Niklaas hier kunnen uitrollen. Iedereen is welkom in het Koningin Fabiolapark om een balletje te trappen of te supporteren. Als federatie geloven we sterk dat de Belgian Red Courts mensen van verschillende achtergronden zullen samenbrengen. De gezamenlijke initiatieven die we op en rond deze moderne minivoetbaltempels gaan organiseren, zullen de sociale cohesie in Sint-Niklaas nog verder vergroten en tegelijk het voetbal promoten en aantonen welke belangrijke rol onze sport kan spelen.”

5

In Sint-Niklaas investeren we volop in openbare sport- en speelveldjes omdat alle kinderen en jongeren de kans moeten krijgen om te sporten en te spelen. De Red Court is daar een mooi voorbeeld van.

 
 Bart De Bruyne, schepen voor jeugd Sint-Niklaas
 
Belgian Red Court Lanaken

Sportpark Montaignehof langs de Tongersesteenweg in Lanaken raakt stilaan compleet. Nadat Sportoase in 2018 de deuren van een sporthal, zwembad en fitnessruimte opende, volgden snel twee kunstgrasvelden met kleedkamers, een Finse piste, een BMX-parcours en vorig jaar nog een skatepark. “Een volgende stap was het interactieve speelveld. Dat is nu klaar”, luidt het bij de gemeente. “Het werd gerealiseerd met de Jan Vertonghen Foundation. We zijn erg blij dat Jan zelf woensdag de ‘playground’, die naar hem vernoemd is, is komen openen. Het is het eerste soortgelijke speelveld in Limburg.”

Boodschap doorgeven

“Mijn ouders en broers hebben me als kind altijd naar buiten gestuurd en daar heb ik veel profijt uit gehaald”, liet de recordinternational al eerder optekenen. “Die boodschap wil ik doorgeven. We willen de kinderen uit hun zetel trekken en meer aan het spelen krijgen, want het is erg verleidelijk om binnen op de ‘poep’ te blijven zitten. Met de stichting wil ik iets teruggeven aan de samenleving en mezelf ook op een andere manier ontwikkelen. Ik ben er heel veel mee bezig en op die wijze wil ik iets positiefs nalaten.”

De nieuwe sportkooi kan gebruikt worden voor diverse sporten zoals minivoetbal, handbal en hockey en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ze is voorzien van diverse interactieve speeltoestellen die aangepast zijn aan de interesses van de jeugd. Ze nodigen uit tot actie en reactie tijdens het spelen. Daarbij wordt interactiviteit gekoppeld aan lichaamsbeweging. Zo is er onder meer een voetbalmuur die elektronisch oplicht wanneer de doelen geraakt worden en die de scores weergeeft.

VERSCHILLENDE PROGRAMMA’S OP DE PLANNING

De aanleg en het ter beschikking stellen van het terreintje is allerminst ons eindpunt. De KBVB wil zoveel mogelijk scholen, jongerenorganisaties en lokale clubs en verenigingen betrekken bij verschillende initiatieven die samen met de stad ingepland zullen worden. Daarnaast voorziet de KBVB vanaf 2023 een eerste Belgian Red Courts Cup, een nationaal toernooi met jeugdvoetbal, meisjesvoetbal, G-voetbal en wandelvoetbal en een finale op ons Proximus Basecamp in Tubeke.

Deel dit artikel op social media
KBVB
KBVB
Brussel (België)
Ontdek KBVB

Gerelateerde artikelen