Onderzoekt toont aan dat visualisatiegame voetballers beter doet presteren
Het Israëlische bedrijf I-Brain-Tech dat in 2017 werd opgericht door neurowetenschapper Dr. Konstantin Sonkin ontwikkelde een innovatief concept dat intussen succesvol werd getest op voetballers. Het idee achter zijn technologie is dat spelers bewegingen visualiseren terwijl ze een EEG headset op hun hoofd hebben. De sensoren meten de hersenactiviteit die vervolgens overeenkomen met de gedachtes van de speler. Deze 'waarden' worden vervolgens omgezet in daadwerkelijke acties op het scherm. Met andere woorden, de voetballer denkt aan een trap of beweging, waarna de avatar deze actie uitvoert op het scherm. Een belangrijk element hierbij is het visualiseren van de bewegingen.
Onderzoek laat zien dat het brein weinig verschil kent of bewegingen in gedachten worden gemaakt of daadwerkelijk worden uitgevoerd.
Mensen zijn in staat om zich vrijwel alles in gedachten voor te stellen. Of het nu gaat om iets wat we kennen, iets wat we van plan zijn te gaan doen of iets wat we zouden willen creëren. Onderzoek laat zien dat het brein weinig verschil kent of bewegingen in gedachten worden gemaakt of daadwerkelijk worden uitgevoerd. Bij het visualiseren van bewegingen zijn namelijk meerdere hersengebieden betrokken die ook actief zijn bij de feitelijke uitvoering van de beweging.
"Stap één: de speler zet een sensorisch kapje op. De speler ziet een scherm en bestuurt in feite een avatar - hun personage - op het scherm, gewoon met hun verbeelding", vertelt Marketing manager Ashley Rose tegen NoCamels.com "De speler kan een specifieke oefening selecteren om aan te werken. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om je strafschoppen te verbeteren. Je kiest de positie en vervolgens wordt je door het scherm gevraagd om de specifieke actie tot in detail voor te stellen." I-Brain-Techkwam tot de conclusie dat het trainen van 25 minuten per dag met de videogame voor of na de training voetballers kan helpen om minstens 65 herhalingen van verschillende scenario's te krijgen.
De groep met hersentraining vertoonde een toename van 35% in trapnauwkeurigheid en een toename van 33% in balsnelheid.
Het concept werd alvast getest in de praktijk bij FC Zenit Sint Petersburg. De onderzoekers keken naar de prestaties van herhaalde vrije trappen voor en na de EEG interventie. De groep met hersentraining vertoonde een toename van 35% in trapnauwkeurigheid en een toename van 33% in balsnelheid. Ondertussen kon de controlegroep volgens de studie geen "statistisch significante verbetering" aantonen. Met deze hoopvolle resultaten behaalde i-BrainTech de tweede plaats in de Israëlische tak van de Startup World Cup 2021, een jaarlijkse internationale wedstrijd die veelbelovende bedrijven uit de hele wereld erkent waar deelnemers strijden om een kans om $ 1 miljoen te winnen. Benieuwd? Bekijk dan hoe de neurotraining werkt in onderstaand filmpje:
Dit artikel kwam er in samenwerking met onze partner Sportbrein.com.