Home  >   Om te presteren moet je hydrateren
Om te presteren moet je hydrateren
Om te presteren moet je hydrateren

Om te presteren moet je hydrateren

Kalender maandag 7 februari
Dat sporters genoeg moeten drinken, is geen nieuws. Topsporters wéten dat, zou je denken. Welnu, think again. Onderzoek in Australië bij de start van drie Iron Man-wedstrijden bracht aan het licht dat liefst 40 procent van de atleten te weinig vocht in het lichaam had. Uit tests van het sportmedische technologiebedrijf Perform2Achieve bij een triatlon in Nederland, bleek dat bijna 80 procent van de deelnemers niet genoeg vocht in het lichaam had om optimaal te presteren. Dehydratatie onder topsporters is dus een veel groter probleem dan we tot nu toe wisten. Uitdroging legt niet alleen een hypotheek op de prestaties, maar verhoogt ook het risico op blessures.
Lichaamswater is onmisbaar

Mensen – en zeker sporters – kunnen niet zonder. Water is het hoofdbestanddeel van ons bloed, het regelt de lichaamstemperatuur en helpt ons ook mentaal goed te presteren, om maar enkele belangrijke functies te noemen. Hoeveel water we nodig hebben, hangt af van leeftijd, geslacht, gestalte en lichaamssamenstelling, maar uiteraard ook van de hoeveelheid vocht die je verliest door te plassen, te ademen of te zweten. En ademen en zweten, dat doen sporters tijdens hun work-outs sneller en intensiever. 

Wat als je uitdroogt?

Ons lichaam hoort voor ongeveer 50 tot 60% uit lichaamswater te bestaan. Vrouwen hebben gemiddeld wat minder lichaamswater dan mannen. Bij hen bedraagt het ideale percentage 45 tot 60%, terwijl dat bij mannen tot 65% van het totale lichaamsgewicht oploopt. Is je percentage lichaamswater te laag, dan droog je uit. De kwalijkste effecten zijn hoofdpijn, vermoeidheid, spierkrampen, sufheid en verminderde coördinatie. Dat gaat natuurlijk ten koste van de prestaties. Bovendien – en dat is iets wat veel mensen niet beseffen – verhoogt uitdroging het risico op blessures, vooral vanwege spierzwakte en de verminderde coördinatie. 


Schermafbeelding 2022-02-01 om 15.29.45

Als je dorst krijgt, is het al te laat

Het dorstgevoel of de kleur van de urine is voor sporters geen ideaal alarmsignaal, want die symptomen treden pas op als je al min of meer gedehydrateerd bent. Het komt erop aan de hoeveelheid lichaamsvocht te meten vóór het organisme slechter begint te presteren. In de ideale wereld wordt hun lichaamswaterpeil regelmatig gemonitord, en niet alleen vóór het sporten, maar ook tijdens en erna. Met laboratoriumapparatuur lukt dat niet. Dat zou veel te duur en erg tijdrovend zijn.

Met de MX3 LAB van Perform2Achieve kun je dehydratatie voorkomen of vroeg opsporen door middel van een simpele speekseltest. Daarmee kun je snel, gemakkelijk, nauwkeurig en om het even waar of wanneer je lichaamswater checken.

 
 
HOE MAAKT MX3 LAB HET VERSCHIL?

Met de MX3 LAB van Perform2Achieve kun je dehydratatie voorkomen of vroeg opsporen door middel van een simpele speekseltest. Daarmee kun je snel, gemakkelijk, nauwkeurig en om het even waar of wanneer je lichaamswater checken. Je moet niet op spreekuur bij een arts en je hoeft ook niet te wachten op labresultaten. Een kind kan de was doen: je legt een teststrip op de tong en binnen enkele seconden krijg je in de app op je smartphone het resultaat te zien. 



Even betrouwbaar als dure laboratoriumapparatuur

Het heeft wat voeten in de aarde gehad om deze technologie en dit apparaat te ontwikkelen. Het toestel moest immers draagbaar, betaalbaar én betrouwbaar zijn. Intussen hebben diverse onderzoeken, waaronder een analyse door de Amerikaanse luchtmacht, aangetoond dat de MX3 LAB  even nauwkeurig is als referentieprocedures in laboratoria. 
De MX3 LAB is 's werelds eerste diagnostische point-of-careplatform dat speeksel gebruikt om de hydratatie te meten.

Het toestel is de vrucht van doorbraken in de elektrochemie, signaalverwerking en microfluïdica, de wetenschapstak die vloeistoffen en gassen op micrometerschaal bestudeert. Het MX3-systeem meet de speekselosmolariteit (SOSM) met een elektrochemische strip. Van SOSM is aangetoond dat het een gevoelige en betrouwbare marker van de hydratatiestatus is. 

MX3_DSC-Scene_R01 (1)

Werkt ook met een zweetstaal

Met hetzelfde MX3 LAB-toestel kun je ook een zweettest doen, om je natriumverlies te meten. Deze test is iets bewerkelijker en duurder dan de speekseltest, maar verloopt nog altijd snel een eenvoudig. Op basis van de zweettest krijg je bovendien gedetailleerder advies, waarmee je een gepersonaliseerde rehydratatiestrategie op maat kunt opstellen.

Coaches en trainers kunnen het instrument inzetten om het hydratatiepeil van hun sporter(s) te objectiveren en aangepaste hydratatieprocedures in te stellen. 

 

Voor wie is dit bedoeld?

Vooral profsporters gebruiken de MX3 LAB, maar eigenlijk is dit toestel nuttig voor elke ambitieuze sporter die zijn of haar hydratatiestatus niet van toeval, giswerk of dorst wil laten afhangen. Coaches en trainers kunnen het instrument inzetten om het hydratatiepeil van hun sporter(s) te objectiveren en aangepaste hydratatieprocedures in te stellen. Op die manier kunnen ze voorkomen dat sporters voor of tijdens belangrijke prestaties uitgedroogd raken en verkleinen ze het risico op blessures.

De voordelen van de MX3 LAB op een rij

  • DRAAGBAAR
    -    compact en licht (25 x 12 x 6 cm)
    -    zit in een schokvast etui dat in een klein rugzakje past

  • NIET-INVASIEF
    -   gebaseerd op speeksel 
    -    testen zonder pijn, ongemak, gène of inspanning

  • SIMPEL EN SNEL
    -    Plaats de strip enkele keren op de tongpunt tot het toestel piept. 
    -    Bekijk het resultaat onmiddellijk in de app op je smartphone

  • NAUWKEURIG
    -    even betrouwbaar als een laboratoriumtest

  • UNIVERSEEL INZETBAAR
    -    werkt overal: buiten en binnen, in de kleedkamer, onderweg …
    -    werkt voor, tijdens en na trainingen of wedstrijden
    -    in alle (weers)omstandigheden: de sporter hoeft zich niet voor te bereiden, te ontkleden of af te zonderen
    -    geschikt voor vrouwelijke of mannelijke sporters van alle leeftijden

  • ROBUUST
    -    geen servicebeurten nodig
    -    duurzaam: geen mechanische, slijtagegevoelige componenten 
    -    herbruikbaar: je hoeft alleen de teststrip te vervangen

  • AUTONOOM
    -    geen stopcontact, bluetoothconnectie of internettoegang nodig

  • MANAGEMENT & STRATEGIE
    -    Met de bijhorende app kun je alle resultaten bewaren en ordenen. 
    -    Toegang tot al je informatie in een overzichtelijke mobiele app om trends op te sporen en daar je hydratatiestrategie op af te stemmen.

Voor meer informatie surf naar www.perform2achieve/MX3-lab/ of neem contact op met 

•    David Van Nieuwenhove: david@perform2achieve.be +32 (0)478 550 009
•    Marc Geenen: marc@perform2achieve.be +32 (0) 468 230 422

Deel dit artikel op social media
Perform2Achieve
Perform2Achieve
Westerlo (België)
Ontdek Perform2Achieve

Gerelateerde artikelen