Home  >   Niemand Buitenspel
Niemand Buitenspel
Niemand Buitenspel

Niemand Buitenspel

Kalender donderdag 23 maart
Voetbal is van iedereen maar voetbal is ook voor iedereen. In die filosofie zetten we "niemand buitenspel". Elk groot of klein talent, met of zonder beperking, geven we samen met de clubs zoveel mogelijk kansen om te voetballen.
Voor de voetballer met een beperking betekent dit:

Normaal als het kan, speciaal als het moet. Of met andere woorden binnen een regulier team als het kan (inclusief), en binnen een G-voetbalteam als het moet.

 
INCLUSIEF VOETBAL OP JE CLUB

We gaan voor zoveel mogelijk voetballers binnen een regulier team, en dus ook voor voetballers met een beperking. Als club, begeleider en trainer is dit soms een hele uitdaging.

  • Waar dienen we als club rekening mee te houden bij een speler met autisme of een mentale beperking?
  • Welke aanpassingen dienen we te doen voor onze speler met een fysieke beperking?
  • Welke aandachtspunten onthoud ik wanneer ik training geef aan een speler met een auditieve beperking?

Het zijn allemaal uitdagingen die je dient aan te gaan wanneer je spelers met een beperking integreert binnen je reguliere teams. Maar elke beperking biedt ook kansen en zal zowel je club als je team een meerwaarde geven.

 
START EEN G-VOETBALTEAM OP JE CLUB

Is deze integratie te moeilijk en is er een specifieke aanpak nodig voor deze spelers, dan kies je als club voor een G-voetbalteam binnen je club met aangepaste omkadering en begeleiding. Hoe start je nu zo'n G-voetbalteam op? Voetbal Vlaanderen ontwikkelde een ondersteunende informatiebrochure "G-voetbal op mijn club" die je alvast op weg zet bij de uitbouw ervan.  Bekijk hier de Brochure "G-voetbal op mijn club"

 
gvoetbal_para_krukken_handicap
 
ONDERSTEUNING

Wanneer je club een aanbod heeft voor voetballers met een beperking, is het uiteraard aangenaam dat iedereen zich ook thuis voelt en de onderlinge communicatie met de medewerkers op de club vlot verloopt. Daarom geven we enkele tips voor een aangepaste communicatie en omgang met de diverse doelgroepen, en dit op en naast het terrein.

Daarnaast kan ook het gebruik van pictogrammen een grote hulp zijn in de communicatie met voetballers met een beperking. Het kan helpen om de inhoud van een training of de communicatie voor een wedstrijd visueel voor te stellen voor die spelers die rust vinden in het creëren van voorspelbaarheid. Je kan deze afdrukken op de gewenste grootte en plastificeren voor gebruik op het terrein. Bekijk hier de Pictogrammenset

Als beginnende G-voetbaltrainer is het niet altijd evident om de gepaste oefenstof te voorzien. We helpen je met deze trainersmap alvast op weg. Uiteraard pas je deze oefenstof aan aan het niveau van je groep. Wil je je verder verdiepen en je spelers nog beter kunnen begeleiden? Volg dan de Initiator / UEFA C G-voetbal.

 
 
WEBINARS EN BIJSCHOLINGEN

Jaarlijks organiseert Voetbal Vlaanderen een Niemand Buitenspel webinar rond een interessant en relevant thema.  Aan het einde van het seizoen kan je daarnaast gratis deelnemen aan de Niemand Buitenspel inspiratiedag waar verschillende experten je trachten te inspireren over de begeleiding van voetballers met een beperking, stoornis of gedragsproblematiek.

Inspiratiedag 03/06/2023  KVV Thes Sport Tessenderlo

 
SUBSIDIES VOOR EEN VLIEGENDE START

Ben je op zoek naar financiële ondersteuning voor jouw G-werking? Zowel als startende G-werking en als club die reeds enkele jaren bestaat, kan je aanspraak maken op een subsidie bij Voetbal Vlaanderen en/of Sport Vlaanderen. Ook voor jouw laagdrempelig evenement of bovenlokale werking kan je financiële steun ontvangen.

 
DISCIPLINES EN RECREATIEVE COMPETITIE

Omdat elke beperking specifieke kenmerken en aandachtspunten heeft, onderscheiden we binnen het G-voetbal een aantal varianten op basis van de aard van de beperking. Zo is er voor sommige doelgroepen een apart georganiseerd aanbod. De recreatieve G-voetbalkalender biedt daarnaast wedstrijden voor alle voetballers met een beperking, in de mate dat dit veilig en pedagogisch verantwoord kan gebeuren.

 
 
Met steun van VoetbalXprt

Together for one goal... a better football future 

En die betere voetbaltoekomst is zeker een toekomst waarin het G-voetbal meer aandacht krijgt. G-voetbal biedt ook heel wat voordelen voor de deelnemers. Het zorgt niet alleen voor een verhoging van de fysieke activiteit en fitheid, maar ook het sociale aspect is belangrijk. Daarnaast kan G-voetbal de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met een
beperking verhogen.

FB_omslag

Zodoende zal voetbalXprt zijn steentje hierin bijdragen door het G-voetbal maximaal te ondersteunen. Doorheen het hele land zal VoetbalXprt door middel van zijn partners en zijn ambassadeur-scheidsrechter Henri Cuypers clubs en spelers ondersteunen en de betreffende activiteiten van de G-clubs maximaal in de kijker zetten via al zijn mediakanalen.

Deel dit artikel op social media
Voetbal Vlaanderen
Voetbal Vlaanderen
Sint Martens-Latem (België)
Ontdek Voetbal Vlaanderen
VoetbalXprt
VoetbalXprt
Lommel (België)
Ontdek VoetbalXprt

Gerelateerde artikelen