Home  >   Het besproeien van een voetbalveld: de theorie
Het besproeien van een voetbalveld: de theorie
Het besproeien van een voetbalveld: de theorie

Het besproeien van een voetbalveld: de theorie

Kalender donderdag 27 juni
Net als alle andere planten heeft gras water nodig om in topvorm te blijven. Een volgroeid grasveld dat geen water krijgt tijdens een periode van droogte zal stoppen met groeien, bruin of geel en minder vol worden. Voor voetbalclubs is niet alleen het esthetische aspect belangrijk, maar natuurlijk ook de staat van het veld.
Een voetbalveld besproeien of beregenen zorgt niet alleen voor minder blessures of een groene kleur. Het komt ook een vlotte balcirculatie en hoger spelniveau ten goede.
EEN GOEDE BESPROEIING VOOR EEN HOOG SPELNIVEAU

Door een voetbalveld regelmatig te besproeien zal het gras niet enkel groen blijven kleuren, maar ook blijven groeien en voller worden in bladhoogte en wortel. Diepgeworteld gras biedt meer weerstand, wat heel belangrijk is voor een veld waarop regelmatig getraind en gespeeld wordt.

Uit onderzoek van de UEFA bleek dat 70% van de blessures wordt op gelopen op een te droog speelveld.


Bovendien zorgt de besproeiing voor een vochtige bodem. En die vochtigheid staat garant voor meer veiligheid, want uit onderzoek van de UEFA bleek dat 70% van de blessures wordt op gelopen op een te droog speelveld.

Tot slot zorgt een veld met gezond, vol en bevochtigd gras met de ideale hoogte voor een uitstekende balcirculatie, wat het spel ten goede komt.

HOE EEN VOETBALVELD GOED BESPROEIEN?

De nood aan water varieert enorm afhankelijk van verschillende factoren zoals:

  • de grassoort
  • het seizoen
  • de geografische ligging
  • het bodemtype

Iedere situatie moet onderzocht worden door een professional en vereist soms de installatie van een performant en geautomatiseerd systeem voor een adequate besproeiing. Er gelden echter enkele algemene principes:

SPROEIEN IS NODIG TUSSEN APRIL EN OKTOBER

Sportvelden worden vaak zo ontworpen en onderhouden dat er geen water blijft staan op het terrein en de bodem niet te nat wordt. Maar tijdens droge periodes valt er minder natuurlijke neerslag, terwijl de temperaturen stijgen en water sneller verdampt. Deze twee factoren verklaren waarom het besproeien van een voetbalveld zo belangrijk is.

Afhankelijk van het weer is het dus mogelijk dat een voetbalveld besproeid moet worden in de periode van april tot oktober. Bij mooi weer zal er natuurlijk meer water nodig zijn met een piek in het verbruik tijdens de maanden juli en augustus.


bal_nike‘S OCHTENDS SPROEIEN IS HET BESTE

Het juiste moment kiezen om te sproeien, levert u meerdere voordelen op. ‘s Ochtends omstreeks 3 of 4 uur ligt de temperatuur van de lucht, de bodem en het water het dichtst bij elkaar. Hierdoor zal er minder rechtstreekse verdamping optreden, omdat het water de tijd krijgt om in de bodem te trekken. Bovendien wordt het later op de dag warmer waardoor de bodem kan opdrogen en niet te vochtig blijft, wat de uitbraak van ziektes en de vorming van schimmel tegengaat.

BETER VEEL WATER IN ÉÉN KEER, BEHALVE BIJ INGEZAAID GRAS

Na het inzaaien moet u het veld frequent besproeien om een vochtig kiembed van ongeveer 5 cm te creëren waarin het zaad kan kiemen.

Om ziektes te voorkomen en de groei niet af te remmen is het beter om een grote hoeveelheid water in één keer te gebruiken.


Een volgroeid gazon moet echter minder besproeid worden. Veel velden zijn immers te vochtig en te vochtige terreinen lopen een hoger risico op ziektes en schimmel, zeker wanneer er viltvorming ontstaat. We raden dus af om een voetbalveld meermaals per dag te besproeien. Dit kan de fysiologische functies van de planten in het gedrang brengen en hun groei afremmen. Het is dus beter om een grote hoeveelheid water (15 tot 20 l/m²) in één keer te gebruiken.

Maar daarnaast is het ook belangrijk om te sproeien in functie van de weersomstandigheden en het absorptievermogen van de bodem om zo het juiste evenwicht te vinden.

WELKE VOORDELEN BIEDEN ROBOTMAAIERS VOOR DE BESPROEIING?

Wist u dat een professionele robotmaaier voordelen inhoudt voor de besproeiing?

Een goede robot kan het gras immers zeer fijn mulchen waardoor een natuurlijke bodembedekking ontstaat. Bij droogte zullen deze minuscule grasdeeltjes de grond niet alleen vruchtbaar maken, maar ook het vocht in de bodem langer vasthouden zonder dat het risico op ziektes groter wordt! Dit biedt uw voetbalveld extra bescherming. Bovendien doet een geautomatiseerde maaier al het werk voor u.

Bron: www.belrobotics.com

Deel dit artikel op social media
Belrobotics
Belrobotics
Waver (België)
Ontdek Belrobotics

Gerelateerde artikelen