Home  >   Sneeuw ruimen op kunstgras...kan dat?
Sneeuw ruimen op kunstgras...kan dat?
Sneeuw ruimen op kunstgras...kan dat?

Sneeuw ruimen op kunstgras...kan dat?

Kalender maandag 26 december
Worden er winterse buien verwacht? Dan levert dat ongetwijfeld mooie winterse plaatjes op maar wat betekenen vorst, sneeuw en dooi voor uw kunstgrasveld? Blijft uw voetbalveld dan bespeelbaar?
Vorst

Vooral ‘droge’ vorst tot circa 10 graden onder nul heeft geen effect op de speeleigenschappen van het veld. Bij nog lagere temperaturen veranderen de eigenschappen van het veld, verharden de vezels en worden deze gevoeliger voor
schade. Bij zeer strenge vorst is gebruik dan ook af te raden. Wanneer net voor of tijdens de vorstperiode de mat nat is geworden (neerslag of smeltende sneeuw) of nat wordt (ijzel), dan bevat de bovenlaag veel vocht dat bevriest. Op dat moment is het oppervlak glad (ijs) en onbespeelbaar. Door het veld niet te gebruiken voorkomen we blessures bij de spelers door uitglijders, maar ook beschadiging van het kunstgras.

Sneeuw

Ook bij sneeuw brengen we dezelfde boodschap : het kunstgrasveld bij voorkeur niet gebruiken!

Door betreding wordt de sneeuw samengedrukt en zal een ijslaag ontstaan, waarin de vezels en de infill van de kunstgrasmat vastgevroren raken. De sneeuw kan dan niet meer worden verwijderd en het zal bij invallende dooi veel langer duren voordat de samengedrukte sneeuwplakken zijn weggesmolten en het veld weer bespeelbaar is.

Wij adviseren ook om de sneeuw niet van het kunstgrasveld te verwijderen als het niet echt nodig is, de kans is groot dat de mat beschadigd wordt door het lostrekken van vastgevroren vezels en mogelijk kan er instrooimateriaal worden meegenomen. Verder is het verwijderen van sneeuw van een sportveld een tijdrovende en dure aangelegenheid. Bij deze werkzaamheden tijdens winterse omstandigheden bestaat de kans dat er na korte tijd nieuwe sneeuw valt en alle uitgevoerde werkzaamheden tevergeefs zijn uitgevoerd.

Mocht het toch absoluut noodzakelijk zijn om sneeuw te ruimen op uw kunstgrasveld, lees dan de volgende 5 tips :

Tip 1:Sneeuw vegen:

Bij een sneeuwlaag van 0-5 cm kan door middel van een op een tractor gemonteerde (roterende) borstel (vooraan) de sneeuwlaag worden verwijderd. Het is bij deze bewerking noodzakelijk de borstel nauwkeurig op de juiste hoogte af te stellen en wel zodanig dat de borstel de onderliggende kunstgrasvezel net niet raakt.

Tip 2: Sneeuw schuiven:

Bij een sneeuwlaag van 5-10 cm, dus een laagdikte waarop een bewerking met een borstelveger niet mogelijk is, kan gebruik gemaakt worden van een sneeuwschuiver. Dit apparaat bestaat uit een halfronde of cilindrisch gevormde metalen plaat, die voorop een tractor wordt gemonteerd. Deze metalen plaat(schuiver) dient ter voorkomen van schade aan de kunstgrasmat aan de onderkant te zijn voorzien van een kurk of flexibele kunststof strip.

Tip 3: Sneeuw blazen:

Wanneer de sneeuwlaag 10 cm of meer bedraagt en verwijdering daarvan wordt overwogen, zal daartoe uitsluitend gebruik kunnen worden gemaakt van speciale sneeuw/blaas-apparatuur die zodanig dient te worden afgesteld dat de metalen rotor onder geen beding de kunstgrasmat kan raken.

Tip 4: Handmatig sneeuw ruimen:

Bij het handmatig verwijderen van een dun laagje sneeuw kan gebruik worden gemaakt van lichte houten of van kunststof vervaardigde sneeuwschuivers. De sneeuwschuivers dienen te zijn voorzien van een ronde onderkant en afgeronde hoeken. Bij het nemen van een besluit tot het verwijderen van een sneeuwlaag dient vooral de hoeveelheid af te voeren sneeuw niet te worden onderschat. Een laag sneeuw ter dikte van bijvoorbeeld 5 cm over een oppervlakte van 5.000 m² houdt in dat circa 250 m³ losse sneeuw van het veldoppervlak moet worden verwijderd.

Tip 5:IJs verwijderen :

Om ijs te laten smelten kunt u zout of pekel gebruiken. Dit is niet schadelijk voor het kunstgras maar kan, net als bij gebruik op wegen en paden, wel in de bodem en in het grondwater terecht komen en dat is niet goed voor het milieu en eventuele aangrenzende natuurgrasvelden.


dooi

Na een strenge vorstperiode kan in de dooifase gecombineerd met regenval ook een situatie ontstaan dat bespeling afgeraden wordt. Tijdens opdooi is het betreden vanhet veld uit den boze. Doordat het vocht in de bovenlaag niet weg kan zakken door de ontstane vorst laag, is het mogelijk dat de rubberinvulling of de onderliggende sporttechnische laag volledig verzadigd is met (smelt)water. Deze laag is dan volledig instabiel en zeer gevoelig voor betreding. Betreding kan in deze fase leiden tot kuiltjes in het veld en tot blijvende schade aan de vlakheid van de mat.

 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen