Home  >   Grootste innovatie van Real Madrid ligt ondergronds
Grootste innovatie van Real Madrid ligt ondergronds
Grootste innovatie van Real Madrid ligt ondergronds

Grootste innovatie van Real Madrid ligt ondergronds

Kalender donderdag 8 december
De grasmat van Real Madrid in het Bernabéu-stadion wordt straks verzorgd in een ondergrondse klimaatkelder waar verschillende installaties het 'koninklijke' gras in topconditie houden.

Renovatie

Het Bernabéu-stadion van Real Madrid wordt grondig gerenoveerd, zodat er in de toekomst ook congressen, popconcerten, tenniswedstrijden en zelfs ijshockey kunnen plaatsvinden. Bij aanvang van het seizoen 2022-2023 moeten Thibaut Courtois en Eden Hazard in een nieuw stadion spelen. 81.000 zitjes, een indrukwekkend scherm van 360 graden aan de binnen- en buitenkant van de strakke en glimmende arena en een uitschuifbaar dak. Dit allemaal met een winkelcomplex, restaurants, bars en een museum. Zowel sportief als commercieel moet het state of the art worden. 

De renovatie van het stadion loopt sinds 2019. Vanaf het seizoen 2023-2024 moet het geschikt zijn voor méér dan alleen voetbalwedstrijden met ruimte voor 85.000 toeschouwers. De kosten bedragen ongeveer 500 miljoen euro. Real doet voor de bouw geen beroep op een privé-sponsor. 

Grasmat in klimaatkelder

Bijzonder is de komst van een grasmat die kan afdalen in een klimaatkelder die zich 25 meter onder de grond bevindt.

In Nederland kent het Gelredome in Arnhem ook het systeem van een verplaatsbare grasmat en dit geldt ook voor het stadion van Tottenham Hotspur in Londen. In Arnhem rolt de grasmat in 7 uur het stadion uit. Bij Tottenham Hotspur verdwijnt de natuurgrasmat-constructie in 25 minuten in drie stroken onder de zuidtribune.

In Madrid hebben de ingenieurs van SENER, specialisten in grootschalige projecten en constructies, het systeem met de lift bedacht. Het 'koninklijke' gras verdwijnt straks in zes stroken in een 25 meter diepe kelder waar klimaatinstallaties het gras in topconditie houden. De verplaatsing gebeurt met elektrische rollers en hydraulische liften. Van onder de groene grasmat komt dan een voor NFL-wedstrijden geschikt kunstgrasveld tevoorschijn, dat voor andersoortige sporten en evenementen kan worden afgedekt met vaste vloerplaten.

madrid2


In de 25 meter diepe opslagkelder liggen de velddelen met elk zo'n twee meter tussenruimte boven elkaar opgestapeld. Maairobots houden elk sprietje op de juiste lengte. Het klimaatsysteem regelt de temperatuur en een UV-lichtinstallatie geeft de grasmat groeikracht. Verrijdbare sproei-installaties zorgen voor de bewatering.

 

madrid1

 

Dit artikel kwam er in samenwerking met Fieldmanager

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen