Focus op jeugdontwikkeling en innovatie leidde SC Cambuur naar JOGO
Cambuur speelt in een stadion met een capaciteit van 10.500. Afgelopen weekend zijn ze begonnen aan hun achtste seizoen op het hoogste niveau. De jeugdopleiding van de club, gevestigd in het noorden van Nederland, bestaat pas vijf jaar. Voor 2016 trainde de jeugd van Cambuur bij het nabijgelegen FC Groningen, maar nu hebben ze hun eigen jeugdopleiding met vijf teams, van O12 tot O21, van elk 22 spelers.
Jeugdontwikkeling en innovatie vormen de kern van hun visie, zo vertelt jeugdcoördinator Jelmer Hofstee. “We kunnen niet alleen de traditionele trainingsmogelijkheden gebruiken, omdat iedereen dat doet en de clubs met het meeste geld op deze manier altijd zullen winnen,” zei hij. “Wij zijn een kleine club met beperkte financiële middelen en moeten dingen anders doen dan onze concurrenten. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe innovatieve en creatieve manieren om ons te ontwikkelen.”
Wij zijn een kleine club met beperkte financiële middelen en moeten dingen anders doen dan onze concurrenten.
Jelmer Hofstee - Jeugdcoördinator SC Cambuur
Deze dubbele focus op jeugdontwikkeling en innovatie leidde Cambuur naar JOGO, een Amsterdamse start-up die computer vision en sensortechnologie gebruikt om inzichten te verzamelen voor spelers en coaches.
Talent ontwikkelings platform JOGO
JOGO, dat als motto heeft “Track. Analyze. Improve.”, zag het levenslicht in april 2020. Founder David Dwinger, die een achtergrond heeft in ondernemen en IT verbaasde zich over het gebrek aan data dat werd verzameld over zijn zoon, die speelt in de jeugdopleiding van een van de vele BVO’s die Nederland rijk is.
Het platform maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, video analyse en sensortechnologie om de fysieke, technische en cognitieve prestaties van een speler vast te leggen. Dit gebeurt thuis, tijdens trainingen en gedurende wedstrijden. Het stelt spelers en hun coaches in staat om hun prestaties en ontwikkelingen te meten aan de hand van objectieve gegevens.
Cambuur, dat ernaar streeft om “elk seizoen een of twee spelers naar het eerste elftal te halen”, besloot volgens Hofstee om ‘early adopters’ van het product te worden.
“We hadden een stagiaire die onderzoek deed naar het meten, en analyseren van fysieke gegevens en coaching en zij was degene die het bedrijf ontdekte” legt Hofstee uit. “Ze kwamen langs en gaven ons een presentatie over wat ze deden en waar ze naartoe wilden en we waren onder de indruk.”
De productiviteit van de jeugdopleiding van club was vorig seizoen indrukwekkend, maar liefst vier spelers - Dylan Smit, Mees Gootjes, Jhondly van der Meer en Stefan Deuling maakten de stap naar de senioren in de Eerste Divisie. Met het aanstaande Eredivisie seizoen realiseert Cambuur zich dat het niveau van de doorstromende jeugd omhoog moet.
Trainen tijdens de lockdown
Cambuur teste de JOGO-app in april en mei van dit jaar met hun jongste teams en heeft het platform ondertussen uitgerold over de gehele jeugdopleiding. De app is gratis te downloaden en bevat een bibliotheek van trainingsvideo’s die zijn samengesteld door gekwalificeerde coaches en sportwetenschappers. Het heeft de spelers van Cambuur in staat gesteld om te trainen wanneer ze niet op de club waren, wat zeer nuttig bleek tijdens de lockdown.
Als ze hun zwakkere been niet genoeg gebruiken, kunnen we oefeningen via de app sturen om dat te trainen.
Jelmer Hofstee - Jeugdcoördinator SC Cambuur
“We dachten dat het leuk zou zijn om een app te hebben om de spelers wat huiswerk te geven,” zei Hofstee. “Huiswerk is altijd een moeilijk woord, meestal is het niet leuk, maar nu heb je huiswerk dat wel leuk is.” “We kunnen spelers naast reguliere trainingen nog beter ondersteunen in hun ontwikkeling. Als ze hun zwakkere been niet genoeg gebruiken, kunnen we oefeningen via de app sturen om dat te trainen. Ik denk dat dit de meest efficiënte manier is om de speler te ontwikkelen. De spelers filmen zichzelf tijdens de oefeningen en sturen de beelden vervolgens terug naar hun coaches.”
Kunstmatige intelligentie
JOGO is echter meer dan een verzameling video tutorials. “De kunstmatige intelligentie is voor ons het allerbelangrijkste, het maakt de technologie uniek, echt iets anders”, zegt Hofstee.
Computer vision stelt de app in staat om te beoordelen hoe goed een speler de oefening uitvoert. Dit is mogelijk door het verzamelen van gegevens uit videos, aan de hand van vooraf bepaalde hoeken en datasets. Frank Zaal, COO van het bedrijf vertelt VoetbalXprt: “De speler opent de app, ontvangt een set oefeningen die hem is toegewezen en filmt zichzelf met de camera van de telefoon.”
De speler opent de app, ontvangt een set oefeningen die hem is toegewezen en filmt zichzelf met de camera van de telefoon
Frank Zaal - COO JOGO
“Er zijn oefeningen voor het trainen van balbeheersing, cognitieve vaardigheden en reactiesnelheid. De app beoordeeld hoe goed de speler de oefening uitvoert. Dit stelt de speler in staat om het tegen zichzelf op te nemen, om wekelijks zijn of haar vooruitgang te volgen, of om tegen teamgenoten in de leaderboards te spelen. “
Hofstee voegde daaraan toe: “De speler doet niet alleen de oefening, maar hij heeft er ook interactie mee en wordt beoordeeld. Hij wordt bijvoorbeeld gevraagd om met de bal naar links of rechts te bewegen, en de kwaliteit van zijn uitvoering en reactietijd worden gemeten.”
Sensoren
Een ander belangrijk verschil is het gebruik van sensortechnologie, waardoor de app extra meetgegevens kan registreren, zoals snelheid, versnelling, tweebenigheid, tijd aan de bal en het aantal bal aanrakingen.
De sensor bevindt zich in het midden van een speciale inlegzool die een speler in zijn of haar schoen plaatst. De speler synchroniseert de sensoren met zijn app door een QR-code te scannen. “De sensor meet hoe vaak je de bal hebt aangeraakt met je linkervoet, je rechtervoet, aantal passes, de snelheid van je passing, dribbel afstand, de sprint afstand, hoe vaak je hebt gesprint enzovoort” legt Hofstee uit.
“Het is voor ons interessant om zowel de fysieke gegevens als de technische gegevens te combineren. Het geeft een goed beeld van wat een speler doet, door middel van objectieve gegevens, voorheen was het moeilijk om dit te zien en te testen.”
“Omdat de sensor in de schoen zit, merken spelers het niet en kan de sensor niet beschadigd raken. We krijgen veel van dezelfde fysieke gegevens als van GPS, het enige wat we niet hebben zijn de hartslaggegevens.”
De toekomst
De prestatie van Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie vorig seizoen was des te indrukwekkender als je bedenkt hoe het voorgaande jaar was. In het seizoen 2019/2020 kreeg Cambuur een zware domper te verwerken, met nog negen wedstrijden te gaan, stonden ze maar liefst 11 punten los van de play-off plaatsen. De KNVB besloot vanwege COVID-19 het seizoen ongeldig te verklaren, waardoor de hoop op promotie vervlogen was.
“Dat was een moeilijke situatie voor ons, maar dit jaar zijn we erin geslaagd om bovenaan te blijven staan en te promoveren,” zei Hofstee. “We zijn erin geslaagd revanche te nemen”.
Door in een vroeg stadium samen te werken met JOGO hoopt SC Cambuur - net als onder andere FC Basel en FIFA - de concurrentie voor te zijn door vroeg te investeren in deze technologische ontwikkeling. “Wij hebben hen geholpen bij de ontwikkeling van de app en zij hebben ons geholpen door die aan te passen aan onze behoeften”, aldus Hofstee. “Ik heb er vertrouwen in dat met de sensoren, geavanceerdere oefeningen en de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie het alleen maar beter zal worden.”