Home  >   Energiebesparingen dringen zich op bij voetbalclubs
Energiebesparingen dringen zich op bij voetbalclubs
Energiebesparingen dringen zich op bij voetbalclubs

Energiebesparingen dringen zich op bij voetbalclubs

Kalender dinsdag 6 september
Het voortbestaan van veel voetbalclubs wordt bedreigd door de enorme energiekosten. In deze reportage geeft VoetbalXprt nuttige tips om direct energiebesparingen door te voeren.

Vooral de clubs uit de amateurreeksen trekken aan de alarmbel. De hoge energiekosten wegen zwaar op het budget en er zijn nauwelijks oplossingen voorhanden om meer inkomsten te genereren. Zo denken clubs aan verhoging van lidgelden, bijkomende activiteiten, meer supporters naar het stadion lokken en zelfs aan thuis douchen voor de jongste spelertjes. Vaak enkel wat pleisters op de wonden want de huidige situatie vormt een bedreiging voor de werking en op termijn zelfs het voortbestaan van vele clubs.

Er wordt vaak gedacht aan duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en LED-verlichting, die grote investeringen vragen. Vaak worden eenvoudige maatregelen (quickwins) vergeten, maar deze kunnen al zorgen voor een groot resultaat en een grote besparing.

Quickwins zorgen voor een terugverdientijd die aantrekkelijk is voor jouw voetbalvereniging. Het woord zegt het zelf al: snelle winst. De quickwins zijn uitgewerkt per thema maar ook op terugverdientijd. Wil je als club aan de slag met verduurzaming van de accommodatie? Begin dan met een nulmeting. Op die manier breng je in kaart waar de kansen liggen en welke acties snel tot resultaat zullen leiden. Meten is weten.

 

Verwarming - isolatie

  • Inregeling van de verwarmingsinstallatie
    Vaak staan CV-ketels en boilers op een hoge afgiftetemperatuur ingesteld, soms zelfs op 90 graden. Hierdoor presteert de ketel niet altijd optimaal. Een goede stap is een ketel op een afgiftetemperatuur van 60 graden in te stellen. Het kost de ketel minder energie om het water tot de ingestelde temperatuur te brengen.

    Als de CV-ketel ouder is dan 2006 kan het al interessant zijn een nieuwe HR of meer duurzame ketel te nemen. Ketels na 2006 hebben een grote sprong gemaakt in rendement. Let op dat je niet ten onrechte een nieuwe ketel krijgt geadviseerd. Laat er een goede installateur naar kijken.
     
  • Installatie waterzijdig inregelen
    De verwarmingsinstallatie bevat grote en kleine radiatoren die zich in grote en kleine ruimtes, dichtbij of veraf van de CV ketel bevinden. Als dit geheel niet goed op elkaar is afgestemd, krijgen sommige radiatoren te veel en andere te weinig doorstroming. Het gevolg is een onevenwichtige verdeling van de warmte, een hoger gasverbruik en er wordt onnodig veel water rondgepompt. De besparing ligt tussen één en vijf procent van het jaarlijkse gasverbruik.
     
  • Zet de verwarming lager of uit
    In de praktijk blijkt dat de verwarming vaak onnodig aan staat. Dit is te voorkomen door de radiatorknoppen of de thermostaat beter zichtbaar te maken. Een temperatuurverlaging levert gemiddeld per graad Celsius een kostenbesparing van zes procent op. De thermostaat overdag een graad lager zetten, bespaart circa € 70, - per jaar.
     
  • Bewustwording
    Organiseer een warme truiendag. Zo kan de verwarming een dag uitblijven en maak je leden bewust van het besparen van energie.
Energie - verlichting
  • Zet veldverlichting direct uit na gebruik
    Als de veldverlichting na trainingen of wedstrijden niet meer wordt gebruikt, zet deze dan gelijk uit. Hiermee kan de vereniging al snel per dertig minuten enkele euro’s besparen. De verlichting wordt gemiddeld vier avonden gebruikt, dus dit bedrag kan behoorlijk oplopen.
     
  • Schakel verlichting van apparatuur volledig uit
    Schakel de verlichting van koelkasten en frisdrankautomaten uit wanneer de kantine is gesloten. Op deze manier kun je tot € 20, - per jaar aan energiekosten besparen.
     
  • Draai tl-buizen uit
    Soms is het lichtniveau ruim boven de arbonorm. In deze gevallen kan door het uitdraaien van TL-buizen simpel energie worden bespaard, terwijl er nog steeds voldoende licht is. Hiermee is een besparing mogelijk tot vijftig procent van het energieverbruik. Het berekenen van de verlichtingssterkte op de verschillende plaatsen vraagt in de praktijk tamelijk veel rekenwerk. Sommige leveranciers van armaturen verstrekken daarom tabellen met verlichtingssterkten voor diverse lichtbronnen met de daarbij behorende hoogten. Met deze tabellen kan op eenvoudige wijze de verlichtingssterkte in elk punt worden afgelezen.
     
  • Gebruik veldverlichting efficiënt
    Ben je van plan ledverlichting langs het veld te plaatsen? Doe dat dan op de velden waar de meeste branduren zijn. Hiermee versnel je de terugverdientijd, omdat de zuinige lampen de branduren van de energie slurpende verlichting overnemen.
     
  • Let op je veldindeling
    Kijk goed naar de indeling wanneer je de veldverlichting instelt. Met handig plannen kunnen de lampen eerder uit en bespaar je energie.
Energie - apparaten
  • Zet apparaten, zoals koffiemachines, drankkoelers en computers, ’s nachts en tijdens de zomer- en winterstop volledig uit
    Automaten (frisdrank, koffie, chocolademelk, soep, snoep, waterkoeler) staan vaak continu aan. Dat zorgt voor onnodig energieverbruik. Zet apparaten dus uit buiten de openingstijden. Ook een tv die stand-by staat, blijft energie gebruiken. Denk ook aan geluidsboxen en andere randapparatuur. Het is een fabeltje dat het regelmatig aan- en uitschakelen van apparatuur extra energie kosten en invloed heeft op de levensduur. Er zijn handige stekkerdozen te koop, waarmee je met één druk op de knop alles uitzet.
     
  • Koppel de luchtbehandelingsinstallatie en de verwarming aan het alarm
    Zodra het alarm wordt uitgeschakeld, en dus het gebouw in gebruik is, start de luchtbehandelingsinstallatie. Bij inschakelen van het alarm stopt de luchtbehandelingsinstallatie. De energie slurpende luchtbehandeling staat niet onnodig aan en daardoor kun je behoorlijk op energie besparen. 
     
  • Zet ventilatie uit buiten gebruikstijden
    Wanneer er geen behoefte aan ventilatie is, bijvoorbeeld wanneer er niemand in de ruimte of het gebouw is, kan de ventilatie uit. Dit spaart elektriciteit voor de ventilatoren en brandstof voor verwarming. Het levert toch snel enkele tientallen euro’s per jaar op. Sluit de ventilatie in de douches aan op een vochtsensor. Zo blijft deze nooit te lang afzuigen. De investering hiervoor is minimaal.
     
  • Koppel ventilator in toiletten aan de lichtschakelaar
    Koppelen van de ventilator aan de lichtschakelaar van het toilet voorkomt dat de ventilator onnodig aanstaat. Met enige kennis over elektriciteitsaansluitingen is dit eenvoudig zelf te doen.
     
  • Apparatuur slimmer afstellen
    Elektrische apparatuur kan vaak wat scherper worden afgesteld op het automatisch in stand-by stand vallen na een bepaald aantal minuten. Het uitzetten van apparatuur wanneer er niemand gebruik van maakt, kan zorgen voor energiebesparing. Denk aan computers en beeldschermen (helderheid).
Waterverbruik
  • Stimuleer korter douchen
    Per douchebeurt twee minuten korter douchen levert al snel een besparing op van 25%. Deze besparing zit niet alleen in het verbruikte water, maar ook in het gas om het water te verwarmen. Stimuleer leden korter te douchen, betrek hen erbij en maak ze verantwoordelijk.
Warmhoudapparatuur - koelingen
  • Zet de thermostaat van koelkasten niet lager dan 5 graden
    De aanbevolen temperatuur van koelkasten is 4-6 graden. Bespaar energie door de thermostaat van koelkasten niet lager in te stellen dan 5 graden.
     
  • Plaatsing koelingen
    Plaats koelingen in koele (maar niet gekoelde) ruimtes en niet naast de verwarming of de oven. Als een koelmeubel in een koele ruimte wordt geplaatst, kan dit een besparing op het elektriciteitsverbruik tussen tien en dertig procent opleveren. Let ook op dat de temperatuur in de ruimte niet onder het vriespunt komt, want dan gaat de koelkast kapot. Zet de koelkast of vriezer waterpas en zorg dat het rooster aan de achterkant vrij blijft. Als de koelkast scheef staat, kan door kieren koude lucht verloren gaan. Als de koelkast de warmte slecht kwijt kan, verbruikt hij meer energie.
     
  • Sluit koelingen en vrieskisten goed
    Koelingen en vrieskisten met slecht sluitende deuren gebruiken meer elektriciteit dan koelingen en vrieskisten met goed sluitende deuren. Ook gaat de kwaliteit van de opgeslagen producten achteruit door de warmte en het vocht die iedere keer binnenkomt.
     
  • Het schoonhouden van koelkasten
    Een condensor moet warmte uit de koel- en vriesruimten kunnen afgeven aan de omgeving. Als het condensoroppervlak vervuild raakt, vermindert de warmteafgifte en kan het energieverbruik van de condensor met tien procent toenemen. Maak de condensor jaarlijks schoon, zo wordt het energieverbruik laag gehouden.
     
  • Ontdooi vrieskasten regelmatig
    Met het regelmatig ontdooien en schoonmaken van de vrieskist voorkom je ijsvorming. Door ijsvorming in de vriezer of koelkast moet het apparaat meer moeite doen de inhoud koud te houden. Dit verhoogt het energieverbruik aanzienlijk. Tevens kunnen er in het ijs bacteriën en schimmels groeien.
     
  • Zet warmhoudapparatuur niet onnodig aan
    De meeste warmhoudapparatuur voor etenswaren heeft een korte opwarmtijd. Schakel deze apparatuur dus kort van te voren in en schakel apparatuur uit als er geen producten meer in de warmhoud-kasten liggen. Schakel apparatuur in de keuken alleen in wanneer dat nodig is. Voorkom dat de frituurpan om acht uur ’s ochtends al aangezet wordt. Neem dit op in werkinstructies.
     
  • Gebruik van magnetron
    Het gebruik van een magnetron wordt nog weleens onderschat, zorg dat je relatief kleine etenswaren opwarmt in een magnetron en niet de oven. Probeer tevens de ontdooistand zo veel mogelijk te vermijden. Leg het eten in de koelkast, daar ontdooit het product ook. De kou die hierbij vrij komt helpt de koelkast met koelen, wat voordelig is op de energierekening.
Deel dit artikel op social media
KNVB
KNVB
(Nederland)
Ontdek KNVB

Gerelateerde artikelen