Club ID: het leven van de Club Brugge supporter in één app
Club Brugge veranderde in 2020 drastisch van aanpak. De traditionele fanaanbiedingen maakten plaats voor een vernieuwende aanpak. “Vroeger kregen fans aanbiedingen om matchen bij te wonen, ontvingen ze kortingen voor producten van onze partners of stuurden we een box met leuke gadgets naar de abonnees. We dachten daarmee alle fans een plezier te doen, maar intussen weten we beter. Club Brugge wil haar supporters écht leren kennen en hen op een persoonlijke manier benaderen en met hen communiceren”, vertelt Maarten Dedobbeleer, Head of Content & Digital bij Club Brugge.
BLAUW-ZWARTE IDENTITEITSKAART
Die ambitie denkt Club Brugge te bereiken via een app, waarvan Club ID een belangrijk onderdeel is. Club ID is de identiteitskaart van de blauw-zwarte fans. En de app stelt de supporters in staat om elk gewenst product bij Club Brugge te kopen. Van een toegangskaartje tot producten uit de webshop of een pintje tijdens de wedstrijd. “De Club ID is letterlijk je identiteit binnen de Club-familie waarmee je je in alles kenbaar maakt. Zo hopen wij je de komende jaren beter te leren kennen, want dat is waar het om draait: een persoonlijke relatie opbouwen met al onze fans. Met aanbiedingen en voordelen op maat van iedere fan via een gebruiksvriendelijke app”, zo klinkt het bij de club van voorzitter Bart Verhaeghe.
We hopen de fan de komende jaren beter te leren kennen, want dat is waar het om draait: een persoonlijke relatie opbouwen met al onze fans.
Bart Verhaeghe - voorzitter Club Brugge
“Alle digitale touchpoints van de Club-fan hebben we aan elkaar gekoppeld. Het idee is het voor de fan makkelijker te maken, zodat hij alles centraal op een plek zal kunnen regelen, zodat wij als Club Brugge het gedrag van onze fans zo goed in kaart kunnen brengen dat we hem of haar veel meer zaken op maat kunnen aanbieden”, aldus Dedobbeleer. Voor wedstrijddagen is er een ‘live matchday experience’ gecreëerd. De fans krijgen in de app de de tussenstand, opstellingen, live-updates en bijzondere statistieken. Via pushmeldingen worden de belangrijkste nieuwsupdates direct gedeeld met de fans.
LOYALITEIT EN PERSONALISATIE
De app heeft intussen 60.000 gebruikers en Club ID wordt op dit moment al door 25.000 fans gebruikt. Voor de ID betalen fans eenmalig 50 euro, waarvan meteen 25 euro wordt doorgestort op de ID om te gebruiken voor aankopen binnen de app. Via een Single Sign On (SSO) platform heeft Club Brugge overigens alle digitale kanalen samengebracht. “Dit gaat de club in de toekomst helpen nog meer waarde toe te voegen”, zegt Dedobbeleer.
“Loyaliteit wordt een van de pijlers binnen Club ID. Op dit moment krijgt een fan per aankoop 5% teruggestort op de Club ID. We willen loyaliteit meer gaan koppelen aan het gedrag van onze supporters. Als we in de app zien dat fan X zijn of haar tiende biertje of kopje koffie besteld, kunnen we deze persoon daarna een drankje gratis geven. Of we belonen een fan die bijvoorbeeld zijn of haar 50ste wedstrijd van Club bezoekt. Dat zijn maar tweetal voorbeelden van hoe we loyaliteit kunnen belonen.”
Een tweede pijler is de personalisatie van de fanervaring. Zo kunnen er via de ID voorkeuren worden opgespoord om fans gepersonaliseerde voorstellen te doen. “Omdat we onze supportersprofielen gaan verrijken zijn we in staat om in de nabije toekomst persoonlijke aanbiedingen te doen in de app. Dus als je fan bent van Ruud Vormer zie jij in de app eerst content over en met Vormer en als je naar de online fanshop gaat, krijg je eerst het shirt van Vormer te zien. Zo willen we veel meer 1-op-1 gaan communiceren met de achterban.”
OOK VOOR FANS ZONDER ABO
Dedobbeleer geeft aan dat de band met fans versterken in coronatijd nog belangrijker werd dan voorheen. “Club ID is nu nog vooral gericht op mensen die tickets voor onze wedstrijden kopen. We gaan het uitbreiden en het pakket zo groot maken dat Club ID voor iedere Club Brugge-fan een no-brainer wordt. Het moet zo’n goed product worden dat het zelfs wanneer je geen wedstrijden bezoekt toch de moeite waard is om een Club ID te nemen.”
Een van de manieren waarop Club dat wil gaan bereiken is door exclusieve content via de identiteitskaart aan te bieden. Dedobbeleer geeft een voorbeeld: “De Belgische clubs hebben een nieuwe mediadeal gemaakt voor de Pro League. Als onderdeel van deze nieuwe deal mogen we als Club near live clips integreren in onze app, maar dit mogen we niet gratis beschikbaar stellen voor iedereen. Dankzij Club ID kunnen fans toch via de app exclusief toegang krijgen tot deze clips.”
CREATIVITEIT
Met de introductie van Club ID wilde de regerend landskampioen van België haar status als meest succesvolle Belgische ploeg van de laatste jaren behouden. Dankzij een Club Media House wist Club Brugge zich al te onderscheiden van de meeste andere Belgische profclubs. Club ID moet een volgende successtap zijn in de digitale strategie van Club Brugge.
Club ID moet dan een one-stop shop worden waar je je volledige fanleven kunt onderbrengen, zowel op servicegebied als engagement.
Maarten Dedobbeleer - Head of Content & Digital Club Brugge
Dedobbeleer ziet toekomstmuziek in de app en de ID. “In een nieuw onderkomen kunnen we allerlei fanservices integreren in Club ID, zoals seat delivery en mobiliteit. Club ID moet dan een one-stop shop worden waar je je volledige fanleven kunt onderbrengen, zowel op servicegebied als engagement. We zijn geen Liverpool, FC Barcelona of Bayern München die wereldwijd tientallen miljoenen fans hebben. We zullen creatiever moeten zijn met fans aan ons binden en vooral ze behouden. Met onder meer Club ID willen we bewerkstelligen dat Club Brugge onderdeel wordt van je dagelijkse leven. Net zoals je de app van je bank regelmatig checkt, open je over een paar jaar ook dagelijks de Club-app om te kijken wat er relevant is voor jou. Dat is de ambitie voor de toekomst.”