Voetballen voor publiek: Nederland effent het pad. Wanneer volgt België?
Kunnen evenementen mét (negatief getest) publiek terug plaatsvinden nu de vaccinatiegraad stijgt? Om die vraag te kunnen beantwoorden maakte de Nederlandse overheid maakte liefst 700 miljoen euro vrij voor honderden Fieldlab experimenten waarbij niet alleen het aantal besmettingen wordt gemeten, maar tegelijk nieuwe innovatieve technieken worden uitgetest tijdens grootschalige evenementen.
UV-C lampen werden geïnstalleerd om toiletten te desinfecteren. Aersolverspreiding in de tribunes werd gemeten door hoogtechnologische meettoestellen van de TU Eindhoven terwijl verschillende ventilatiesystemen werden uitgeprobeerd.
Zo was Nederland – Letland in de Johan Cruijff Arena een proeftuin voor innovatie en technologie waarbij 5.000 toeschouwers werden toegelaten. Enkel supporters die via de Corona Check-app een negatieve sneltest konden voorleggen kregen daarna – met een tracking-tag maar zonder mondmasker – toegang en mochten gewoon zingen en juichen. UV-C lampen werden geïnstalleerd om toiletten te desinfecteren. Aersolverspreiding in de tribunes werd gemeten door hoogtechnologische meettoestellen van de TU Eindhoven terwijl verschillende ventilatiesystemen werden uitgeprobeerd. Ook werd de Close app gebruikt met betrekking tot crowd control en als directe communicatietool met de fans.
Achteraf werd 75% van de aanwezige toeschouwers getest waarbij 3 positieve gevallen naar boven kwamen. Het is aannemelijk dat hier mensen bij waren die al voor het evenement besmet waren, maar toch negatief testten nog voor de wedstrijd. Een belangrijke conclusie bleek dat ventilatie een cruciale factor is bij het tegengaan van besmettingen tijdens een voetbalwedstrijd.
PILOT WEDSTRIJDEN MET SNELTESTS AAN DE INGANG
De KNVB meldde intussen dat de teststrategie wordt doorgezet met een reeks pilot-wedstrijden mét toeschouwers in het Nederlanse betaald voetbal eind april. Hierdoor kan bij speelronde 30 van de Eredivisie en speelronde 36 van de Keuken Kampioen Divisie in beperkte mate (thuis)publiek in de stadions plaatvinden. Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB: “Na de Fieldlab-experimenten is dit een nieuwe stap: voor het eerst hebben we tijdens een speelronde bij alle wedstrijden toeschouwers op de tribune.
De KNVB spreekt over een hybride overgangsmodel waarbij sneltesten en vaccinatie naast elkaar zullen bestaan.
De KNVB spreekt over een hybride overgangsmodel waarbij sneltesten en vaccinatie naast elkaar zullen bestaan. Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB: “Het nieuwe wettelijk kader voor sneltesten moet in mei actief worden. Met nog een aantal spannende speelrondes te gaan, is het realistisch dat dit seizoen eindigt zoals we het is begonnen: met supporters in de stadions die de spelers aanmoedigen.”
UEFA ZET DRUK OP GASTSTEDEN EK
Intussen liet de UEFA weten dat er tijdens het komende EK in minstens 8 van de 12 gaststeden gespeeld zal worden mét toeschouwers. Intussen drijft het de druk op de resterende steden om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven over het toelaten van publiek. Zo liet UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin weten dat een EK voor lege tribunes geen optie is en dat hij wil streven naar een bezetting van 25% van de stadioncapaciteit. Hij verwijst hierbij naar de succesvolle Nederlandse Fieldlab experimenten.
Gaststeden die hier niet aan willen of kunnen voldoen zullen in het slechtste geval geschrapt worden als wedstrijdlocatie voor het Europese kampioenschap. Londen liet al verstaan dat ze eventueel meer wedstrijden willen orgraniseren dan oorspronkelijk gepland. Allicht speelt de hoge vaccinatiegraad in de UK (momenteel 40% van de bevolking) hierbij een rol. Ook de Johan Cruijff Arena is gastlocatie voor 3 groepswedstrijden en één achtste finale. Gijs de Jong, toernooidirecteur mikt op 20.000 tot 30.000 toeschouwers terwijl men vanuit de KNVB het stadoin tot drie vierde ziet vollopen.
BELGIE WACHT AF
Intussen loopt de competitie 20-21 op zijn einde en breken de door corona zwaar geteisterde voetbalclubs hun hoofd over mogelijke formules voor abonnementen en het verhuur van skyboxen. Naast de fans zijn ook de clubs vragende partij om zo snel mogelijk duidelijkheid te verkrijgen over mogelijke perspectieven op korte en lange termijn. Ook in België, waar het water sommige clubs al enige tijd aan de lippen staat, is het afwachten op de komende adviezen van de veiligheidsraad. De Pro League heeft al sinds februari een protocol uitgewerkt waarbij gemikt wordt op een bezettingsgraad van 35% met een systeem van sneltesten aan de toegangspoorten. De derde coronagolf gooide echter roet in het eten wat betreft de organisatie van testevenementen.
Met een belangrijk EK voor de deur is het ondenkbaar dat voetbalfans de wedstrijden voor de buis en in een kleine bubbel zullen volgen. Zeker wanneer zal blijken dat er in het buitenland wél inspanningen gedaan worden om de fanbeleving te maximaliseren.
België neemt in tegenstelling tot zijn noorderburen een eerder afwachtende houding aan. Minister Vandenbroucke kondigde deze week aan dat het overlegcomité het kader waarbinnen testevenementen kunnen worden georganiseerd moet vastleggen. Het lijkt er dus op dat de Belgische stadia voorlopig nog op slot blijven tot de coronacijfers voldoende gedaald zijn.
Nu de druk vanuit de voetbalwereld, samen met de vaccinatiegraad toeneemt moet de denkoefening gemaakt worden wat kan en wat niet kan. Met een voor de Rode Duivels belangrijk EK voor de deur is het ondenkbaar dat voetbalfans de wedstrijden voor de buis en in een kleine bubbel zullen volgen. Zeker wanneer zal blijken dat er in het buitenland wél inspanningen gedaan worden om de fanbeleving te maximaliseren.