Home  >   RSCA de best bekeken ploeg van de Jupiler Pro League
RSCA de best bekeken ploeg van de Jupiler Pro League
RSCA de best bekeken ploeg van de Jupiler Pro League

RSCA de best bekeken ploeg van de Jupiler Pro League

Kalender donderdag 13 juli
Over enkele weken staan we alweer aan de start van het nieuwe voetbalseizoen. In aanloop naar deze competitiestart werd bij televisie-rechtenhouder Eleven Sports nog eens teruggeblikt op de voorbije jaargang. Zo werden de kijkcijfers bekend gemaakt van het voorbije JPL-seizoen.

Wat zijn de populairste voetbalclubs in België? Elk jaar kijken de eersteklassers reikhalzend uit naar de kijkcijfers die de officiële rechtenhouder Eleven Sports bekendmaakt.

Populairste clubs

Met fans in de drie gewesten van ons land en zijn historische status als recordkampioen, was Anderlecht altijd al de best bekeken club van het land. Maar op een titel is het nu al wachten sinds 2017. Het voorbije seizoen finishte Anderlecht op de elfde plaats, een naoorlogs dieptepunt. Desondanks keken gemiddeld 319.698 mensen naar een wedstrijd van Anderlecht in het seizoen 2022-2023. Dat zijn er bijna 54.000 minder dan in het seizoen 2021-2022, het laatste onder Vincent Kompany, maar wel nog altijd meer dan gelijk welke andere club in België. Club Brugge finisht op de tweede plaats met gemiddeld 289.932 kijkers, KRC Genk, lang in de koers voor de titel, is derde met 256.844 kijkers, kort gevolgd door Antwerp (251.225) en Union (248.056).

Standard, dat net als Anderlecht van de Belgische top is afgedreven, is de zesde populairste club van het land (233.080 kijkers gemiddeld). AA Gent, KV Mechelen en Charleroi zijn gedeeld zevende met 211.000 kijkers. Ook in 1B was Anderlecht (beloften) afgelopen seizoen de populairste club.

 

Best bekeken wedstrijd

Hoewel de match werd stilgelegd na een uur, nadat supporters van Anderlecht zich hadden misdragen, was Standard-Anderlecht met 555.735 kijkers de best bekeken wedstrijd van het seizoen 2022-2023. Elke kijker die minstens één seconde op de wedstrijd heeft afgestemd, wordt meegenomen in het cijfer. De uitermate spannende competitieontknoping scoorde ook goed met Genk-Antwerp (498.000 kijkers) en Union-Club Brugge (426.533 kijkers) op plaatsen twee en drie.

Kijkcijfers Jupiler Pro League

 

globale cijfers en piraterij

Globaal keken vorig seizoen 214.495 voetballiefhebbers naar een wedstrijd van Eleven Sports. Dat is een stijging tegenover het seizoen 2021-2022 (toen 203.122 kijkers gemiddeld), maar wel nog onder het niveau van het seizoen 2020-2021 (222.263 kijkers gemiddeld). ‘Nieuwe’ topclubs als Antwerp en Union trekken wel meer kijkers, andere clubs verliezen er.

Eleven Sports heeft ook af te rekenen met een toenemend probleem van piraterij.

In de leeftijdscategorie van 16 tot 25 jaar kijkt meer dan twintig procent van de voetballiefhebbers via een illegale streamingdienst.

 Massimo D’Amario, de managing director Eleven België

“Samen met de Pro League proberen we de strijd tegen de piraterij aan te gaan. Ook in Europa beweegt er wat. De Europese Commissie maakt vanaf volgend jaar prioritair werk van de strijd tegen piraterij.”

De sportzender Eleven gaat het laatste seizoen in onder de naam Eleven Sports. Vanaf 2024 heet de rechtenhouder van het Belgische voetbal DAZN (spreek uit The Zone). Dit seizoen wordt een overgangsjaar waarin beide namen en logo’s naast elkaar in beeld zullen verschijnen. Voor kijkers die via een telecomoperator als Telenet of Proximus naar Eleven kijken, verandert er niets. Abonnees die via streaming op een app kijken, zullen de app van DAZN moeten downloaden en hun account overzetten. Zes maanden lang kunnen ze nog aan de huidige voorwaarden kijken. Vanaf dan betalen ze net als nieuwe klanten het aangepaste tarief van 14,99 euro voor het Belgische voetbal, 18,99 euro voor wie Belgisch voetbal en de internationale kanalen van Eleven erbij wil (de Spaanse, Italiaanse en Duitse competitie), en 23,99 euro voor wie er ook nog de Play Sports-kanalen met onder meer het Engelse voetbal bij wil krijgen.

 

Netflix voor voetbal

Eleven/DAZN onderhandelt ook met de telecomoperatoren om de app binnenkort, net zoals vandaag het geval is met Netflix of Disney, te integreren in het digitale aanbod van Telenet of Proximus. Sommige wedstrijden zullen niet langer op een lineair kanaal maar als een aparte ‘tegel’ worden aangeboden in de app. Nieuw in de app van DAZN is dat er ook zal kunnen worden teruggespoeld in live wedstrijden.

We gaan naar een hybride model waarin streaming en lineair tv-kijken naast elkaar zullen bestaan.

 Massimo D’Amario, de managing director Eleven België

De managing director verwacht dat DAZN vanaf eind dit jaar winst zal maken. In juni 2022 was er nog een nettoverlies van 7 miljoen euro. “Dat kwam omdat DAZN de laatste jaren veel geïnvesteerd heeft in tv-rechten en technologie.”

Eleven Sports werd in september vorig jaar opgekocht door DAZN, dat eigendom is van Leonard Blavatnik, een Russisch-Oekraïens-Amerikaans-Britse miljardair die de ambitie uitsprak een “Netflix voor sport” op te richten. Behalve in België heeft DAZN ook in Italië, Spanje, Duitsland en Japan de nationale competitie in portefeuille, net als talrijke andere voetbal- en sportrechten.

Sinds 2020 zijn de uitzendrechten van het Belgische voetbal in handen van Eleven, dat zijn kanalen laat uitzenden via verschillende aanbieders zoals Proximus en Telenet. In 2024 wordt de sportzender echter in een nieuw jasje gestoken. Zo krijgt het met 'DAZN' (lees: 'Da Zone') een nieuwe naam en zal er ook een nieuwe app/online kijkplatform komen.

 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen