Home  >   Voetbalgeweld en vuurwerkmisbruik: geef het voetbal terug aan de fans!
Voetbalgeweld en vuurwerkmisbruik: geef het voetbal terug aan de fans!
Voetbalgeweld en vuurwerkmisbruik: geef het voetbal terug aan de fans!

Voetbalgeweld en vuurwerkmisbruik: geef het voetbal terug aan de fans!

Kalender vrijdag 22 oktober
Niet alleen voetballiefhebbers bleven tijdens de lockdown op hun honger zitten. Voetbalwedstrijden van de favoriete club volgen op TV was natuurlijk niet hetzelfde als vanop het bekende plekje op de tribune, in het bijzijn van voetbalvrienden. Groot was de blijdschap dan ook toen het licht terug op groen sprong en de stadions terug vol liepen met duizenden supporters. Jammer genoeg steeg samen met sfeer ook het aantal gewelddadige incidenten naar ongekende hoogten. Met vele – vaak onschuldige – slachtoffers als gevolg.

Zo lieten enkele Feyenoord fans zich gisteren van hun minst goede kant zien door het bestuur van Union Berlin aan te vallen terwijl men een bezoek bracht aan een Rotterdams restaurant. Ook werd een Duitse fan gewond door een vuurwerkpijl die afgeschoten werd tijdens een pyro-actie van de Feyenoordsupporters. Eerder deze week deden hooligans van FC Köln zelfs de moeite om op een doordeweekse dinsdag de verplaatsing naar Belgisch Limburg te maken om een aanval uit te voeren op aanwezige Genkse Ultra’s tijdens de Europese confrontatie in… de Youth League. Enkel uren na deze aanval vonden Club Brugge supporters het dan weer nodig om een Belgische Manchester City-fan in coma te slaan nadat ze zijn sjaaltje hadden afgenomen en de man deze vriendelijk kwam terugvragen.

 

TRIESTE REEKS

En zo kunnen we nog even door gaan, met een rollator van een mindervalide FC Antwerp supporter (!) die gebruikt werd als projectiel, een NEC supporter die laf knockout werd geslagen door Vitesse supporters aan een tankstation en een vuurwerkbom die werd afgestoken in het midden van een overvol vak met KV Mechelen supporters met gehoorschade voor velen tot gevolg. Een zelfde lot wachtte OHL doelman Romo die op Standard Luik getrakteerd werd op een voetzoeker in het doelgebied. Ontoelaatbare misdragingen van mensen de naam supporter onwaardig, steeds met onschuldige slachtoffers.

Intussen regent het tweets en statements van verontwaardiging en afkeuring door clubs en voetbalbonzen maar de realiteit is dat de veiligheid in en rond de voetbalstadions er de laatste maanden niet op vooruit is gegaan. 


Het zijn slechts enkele trieste voorbeelden in een lange reeks van een voorlopig zeer gewelddadig 2021. Het is nog te vroeg om op basis van het aantal PV’s een vergelijking te maken met de voorbije jaren maar het staat vast dat zowel de hoeveelheid incidenten als de intensiteit van het geweld oplaaien vlak na de heropening van de stadions. Intussen regent het tweets en statements van verontwaardiging en afkeuring door clubs en voetbalbonzen maar de realiteit is dat de veiligheid in en rond de voetbalstadions er de laatste maanden niet op vooruit is gegaan. Een andere vaststelling is dat, ondanks de beloften van onder meer Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden om een en ander strenger te bestraffen, vuurwerk meer regel is geworden dan uitzondering. 

OORZAAK

Er wordt druk gespeculeerd over de precieze oorzaak van het vele geweld. Zo oppert de Nederlandse massapsycholoog in het Algemeen Dagblad dat de coronacrisis en bijhorende onvrede die leeft onder vele lagen van de bevolking alvast een belangrijke oorzaak is. Oktober is traditioneel ook een fase in de competitie waar het duidelijk wordt welke clubs opgezadeld zitten met een slechte seizoenstart, wat de emoties hoog kan doen oplopen.

 

Mijn voorspelling is dat dit geweld nog veel erger gaat worden. Maak je borst maar nat.

Massapsycholoog Derksen


Ook lijkt het erop dat de ultra’s langzamerhand terug de baas zijn in hun tribunes. In een gezamenlijk anoniem interview in Sport/Voetbalmagazine werd eerder dit jaar nog geprotesteerd tegen aangekondigde verstrengde maatregelen tegen onder meer pyro en werd zelfs gedreigd met verregaande acties als ze niet betrokken zouden worden in het debat. Allicht een combinatie van factoren zorgt er voor dat de veiligheidsdiensten overuren draaien in een opeenvolging van risicowedstrijden en Europese confrontaties. Eenmaal in het voetbalstadion zijn het stewards die alle zeilen moeten bijzetten om hoog oplopende emoties onder controle te krijgen en het daarbij vaak zwaar te verduren krijgen van eigen supporters.

 

steward_vuurwerk

 

GENOEG

Hoe dan ook wordt hoe langer hoe duidelijker dat het geweld niet vanzelf gaat stoppen, integendeel. Daarom worden in zowel Nederland en België extra maatregelen aangekondigd om komaf te maken met de escalerende situatie. Zo maakte de KNVB gisteren in een statement bekend dat er een werkgroep is gevormd met de clubs, de Eredivisie, Keuken Kampioen Dvisie, Supporterscollectief en er op basis van overleg een actieplan van 5 punten wordt uitgerold dat je hier kan nalezen.

In België ging minister Annelies Verlinden vandaag in gesprek met de Voetbalbond en Pro League. In een reactie werd alvast aangekondigd dat men zich gezamenlijk schaart achter ‘een repressieve en proactieve aanpak’ en wordt de plitie gevraagd strenger op te treden tegen elke vorm van geweld en misbruik van pyrotechniek. “Het is een evidentie dat het bijwonen van een voetbalwedstrijd moet kunnen gebeuren in alle veiligheid en comfort”, aldus de Pro League.

Deel dit artikel op social media
KNVB
KNVB
(Nederland)
Ontdek KNVB
KBVB
KBVB
Brussel (België)
Ontdek KBVB

Gerelateerde artikelen