Home  >   Voetbalsupporters vinden ecologie belangrijk, maar passen gedrag zelden aan
Voetbalsupporters vinden ecologie belangrijk, maar passen gedrag zelden aan
Voetbalsupporters vinden ecologie belangrijk, maar passen gedrag zelden aan

Voetbalsupporters vinden ecologie belangrijk, maar passen gedrag zelden aan

Kalender dinsdag 23 februari
Voetbalsupporters vinden een beter leefmilieu belangrijk maar tonen weinig bereidheid om hun eigen gedrag aan te passen. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie onder ruim 1400 Italiaanse en Zweedse fans. Het onderzoek was in handen van het Institute of Management van de Sant’Anna School uit Pisa.

Het onderzoek werd uitgevoerd via het met Europees geld gesubsidieerde project Life Tackle. Dit initiatief wil een steentje bijdragen aan beter milieumanagement in de voetbalwereld.

BEWUSTZIJN

Voetbalfans zijn zich wel degelijk bewust van het belang van milieubescherming én ze vinden dat de voetbalindustrie zich meer moet inzetten om de schadelijke impact op het milieu te verkleinen. Maar het persoonlijk gedrag van de supporter maakt geen groot ecologisch verschil, zo denken althans de meeste supporters.

Maar liefst 86 procent van de ondervraagden vond dat de voetbalindustrie meer moet doen voor milieubescherming. Ook gaven de supporters aan dat ze meer tevreden zouden zijn als de voetbalwedstrijden die ze bijwonen hogere scores zouden halen op vlak van milieuvriendelijkheid.

Het eigen gedrag of dat van de favoriete club wordt amper in vraag gesteld.

De toon verandert echter wanneer concrete acties ter sprake komen. De meeste supporters hebben geen benul van de ecologische impact die de sport heeft, benadrukken de onderzoekers. Het eigen gedrag of de favoriete club worden dan ook amper in vraag gesteld. Voor fans ligt de verantwoordelijkheid bij grote organisaties zoals de Europese commissie, FIFA en UEFA. Voor voetbalclubs of stadioneigenaars zijn ze minder streng.

fans supporters vuil blikjes afval zingen

BIOLOGISCH AFBREEKBAAR

Volgens 89 procent van de ondervraagden zouden de voetbalclubs hun ecologische voetafdruk vooral kunnen verminderen door de afvalproductie te beperken, terwijl 88 procent heil ziet in minder plasticgebruik. Dezelfde fans zeggen bereid te zijn om voedselverspilling tijdens de wedstrijden te beperken, hun afval zelf in te zamelen en te recycleren of om biologisch afbreekbare bekers en borden te kopen.

FIETSEN

Over de ecologische impact van de nutsvoorzieningen wordt zelden gesproken. Denk daarbij aan de stadionverlichting, de veldverwarming, de sproei-installatie of het vervoer naar en van het stadion van de honderduizenden supporters die een wedstrijd bijwonen. Nochtans hebben die zaken de grootste impact op het leefmilieu.

Vooral de verplaatsingen naar de wedstrijden roepen bij weinig toeschouwers ecologische vragen op te roepen.

Vooral de verplaatsingen naar de wedstrijden roepen bij weinig toeschouwers ecologische vragen op te roepen. Het onderzoek toonde aan dat 64 procent van de ondervraagden aangaf bereid te zijn om met de fiets of met het openbaar vervoer naar het stadion te komen. Er was echter ook een groep van 20 procent die deze opties resoluut afwees. In realiteit blijkt bijna twee derde van de ondervraagden altijd een beroep te doen op de wagen om naar het stadion te gaan.

Maar waarom zijn supporters nu net terughoudend tegenover de tweewieler? Er is de angst dat de fiets gestolen wordt aan het stadion en men wijst op gevaarlijk verkeerssituaties onderweg. De onderzoekers denken dat daar dankzij de bouw van fietsstallingen, het installeren van videobewaking en de aanleg fietsstroken rond de stadia verandering in kan komen.

VRAGEN

Bijna de helft van de supporters gelooft dat een persoonlijke gedragswijziging geen effect zal hebben. Volgens de onderzoekers doet de voetbalindustrie te weinig om mensen te informeren over milieubewuste keuzes. Want enkel zo kan de sector een groener gezicht krijgen.

Meer informatie: www.lifetackle.eu 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen