Home  >   Verhoog de waarde van je club met de principes van De Waardevolle Club
Verhoog de waarde van je club met de principes van De Waardevolle Club
Verhoog de waarde van je club met de principes van De Waardevolle Club

Verhoog de waarde van je club met de principes van De Waardevolle Club

Kalender maandag 8 maart
Profvoetbal staat al langer onder druk in ons land maar de coronacrisis deed er nog een schepje bovenop. Een wake-up call volgens Leon Vlemmings. De oud-directeur van Helmond sport bedacht met enkele andere voetbalkoppen en academici alvast een nieuw model. Het kreeg de naam De Waardevolle Club. 

Dat er iets verandert in het voetbal kan niemand ontkennen. Steeds meer clubs komen in buitenlandse handen als uitstalraam voor exotisch talent, recordkampioen Anderlecht boekte een -pun not intended- recordverlies, ons tweede niveau (1B) staat al langer bekend als een financieel vagevuur en ook de amateurclubs krijgen het almaar moeilijker om het budget dicht te fietsen.

CORONA

In Nederland, waar de overheid coronaleningen ter waarde van tientallen miljoenen uitschreef voor de profclubs, stelt Leon Vlemmings het businessmodel van het voetbal ter discussie. Meteen komt hij met een nieuw concept op de proppen. “Deze crisis is bij uitstek het moment om met een frisse blik naar het voetbal te kijken”, filosofeert Vlemmings.

“Wij wachten niet af, maar vallen aan in de ‘Corona wedstrijd’ en werken aan een waardevol perspectief voor een post-corona tijd.”

Leon Vlemmings


Vlemmings (1970) coachte bij FC Eindhoven, Feyenoord en NAC, was technisch manager bij Roda JC en algemeen directeur bij Helmond Sport. Volgens Vlemmings moet de voetbalwereld zich andere vragen stellen: “Wat betekenen we als voetbalclub voor onze omgeving, en voor de wereld? Wat is ons bestaansrecht? Wat zijn we waard en vooral hoe kunnen we de waarde verhogen? Er mag op dit moment niemand in het stadion, dus worden we gedwongen om de blik naar buiten te richten.”

VERANDERING

Vlemmings probeerde in Helmond aan verandering te werken en bleef ook na zijn afscheid van het Betaald voetbal niet bij de pakken zitten. “Samen met professionals uit het Betaald Voetbal en het bedrijfsleven, bedrijven, wetenschappers en studenten hebben we onze eigen club opgericht: De Waard€volle club, gebaseerd op de ideeën Frank van Eekeren. We willen clubs helpen hun verhaal te versterken en daarmee naar buiten te treden."


Niet dat het aan ideeën ontbreekt in de voetballerij. Zo zetten de Universiteit Antwerpen en de Belgische landskampioen zich in om via ‘De leerstoel Club Brugge’ na te denken over verdere professionalisering van de voetbalsector.  In Nederland staat men nog een stapje verder. Zo werken PSV en Brainport Eindhoven samen op vlak van innovatie, vitaliteit, entertainment en talentontwikkeling. Ook startte AZ een eigen ideeënuniversiteit en Heracles Almelo begon een regionaal innovatieplatform om onderwijs, onderzoek, business en topsport te verenigen. 

VERANTWOORDELIJKHEID

Vlemmings denkt dat clubs via samenwerking en verantwoordelijkheidszin een nieuwe weg kunnen inslaan. “Wat deze organisaties gemeen hebben is dat ze snappen dat een club een community”, benadrukt Vlemmings bij Sportnext.nl. “Hun rol in de maatschappij is veranderd. Deze clubs gebruiken de kracht van die community om met elkaar samen te werken en nog meer te betekenen voor de regio. Als dit gebeurt krijgt een voetbalclub een enorme aantrekkingskracht. PSV ontwikkelt een heel nieuw sponsormodel, waarmee het met kennis die in het voetbal zit niet alleen meer geld, maar vooral ook meer samenwerkingsverbanden en ook meer kennis uit de markt haalt. Daardoor verlengt Philips het contract in coronatijd voor 10 jaar, waarbij de focus ligt op een inhoudelijke samenwerking en het gezamenlijk innoveren. Dat gaat verder dan een nieuw sponsormodel. Het is een voorbeeld van businessmodel innovatie.”

Als clubs kunnen we onze waarde vergroten door samen met bedrijven, overheden, supporters, onderwijsinstellingen en studenten steeds meer en beter bij te dragen aan het oplossen van grote vragen in onze samenleving.

Leon Vlemmings


Hoe wil Vlemmings daarbij helpen? “De impact van voetbal voor de samenleving is groot, onze verantwoordelijkheid daarmee ook. Als clubs kunnen we met de kracht van het voetbal onze waarde vergroten door samen met bedrijven, overheden, supporters, onderwijsinstellingen en studenten steeds meer en beter bij te dragen aan het oplossen van grote vragen in onze samenleving, zoals gezondheid, een leven lang leren, participatie en duurzaamheid”, vertelt hij. 

BEKENDE NAMEN

Dat Vlemmings het meent kan je afleiden uit een resem bekende namen die hun naam en bekendheid hebben verbonden aan het initiatief. Naast academici werken ook oud-Ajacied en voormalig voetbalbestuurder Jan van Halst, Ex-Genk-trainer en voetbalanalist Mario Been en voormalig topspits en coach Jon Dahl Tomasson mee aan De Waardevolle club.

DWC-logo-met-cirkels-blauwe-tekst-kopie-ZB-1024x603

 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen