Home  >   Talentontwikkeling: een interview met Swen Rovroy
Talentontwikkeling: een interview met Swen Rovroy
Talentontwikkeling: een interview met Swen Rovroy

Talentontwikkeling: een interview met Swen Rovroy

Kalender dinsdag 16 november
Swen ademt voetbal. Hij is trainer/coach bij O14 en Hoofd Coaching Verenigingsopleiding bij Voetbalacademie N.E.C.. Daarnaast coacht hij ook nog het tweede elftal van SC Bemmel. Swen heeft zijn UEFA B en C diploma en wil zich dit seizoen gaan inschrijven voor het A diploma, en heeft daarnaast een hbo-diploma toegepaste psychologie.

Swen is verantwoordelijk voor het opstarten van het nieuwe regioplan van N.E.C. Dit regioplan gaat van start vanaf 4 oktober 2021. Er is bewust gekozen om met drie regiopunten te starten: regio Nijmegen, regio Nijmegen-Noord en regio Oss. De regiopunten waar getraind gaat worden zijn respectievelijk SV Orion, SC Bemmel en TOP Oss. Bij deze regiopunten staat de individuele aandacht voor het kind centraal en daarom staan er per regio zeker vier trainers op het veld. De regiotrainingen worden verzorgd door twee trainers vanuit de voetbalacademie van N.E.C. en twee talentvolle trainers uit de regio, die in aanmerking komen om zichzelf verder te ontwikkelen en te zijner tijd trainer/coach te worden bij N.E.C., een andere B.V.O. (betaald voetbal organisatie) of club uit de regio. De regiopunten van N.E.C. zijn strategisch gekozen rond de stad Nijmegen. In de toekomst wil N.E.C. ook regiopunten opstarten in de omgeving Ede-Wageningen en Cuijk-Boxmeer.

Wij vinden deze leeftijdsfase enorm belangrijk in de verdere ontwikkeling van het kind. In deze fase verdient elk kind in onze ogen een gelijke kans om zichzelf te vormen. Daarom zetten we in op individuele aandacht, die we willen bieden in een veilige, uitdagende omgeving.



N.E.C wil binnen dit regioplan ook trainers/coaches gaan opleiden. N.E.C. zal hierbij in nauw contact staan met talentherkenners, de partnerclubs en clubs uit de regio omtrent welke talentvolle trainers er rond lopen en welke trainers een kans verdienen om hun talent te laten zien bij het regioplan. Deze talentvolle trainers kunnen dan samen met de trainers van N.E.C. trainingen gaan verzorgen bij de diverse regiopunten. Op deze wijze leidt N.E.C. niet alleen meer spelers op, maar gaan zij ook investeren in het opleiden van talentvolle jeugdtrainers. Dit bevordert mede ook de kwaliteit van trainingen van de clubs in de regio, waardoor de kinderen van bijvoorbeeld amateurclubs op hun beurt betere trainingen aangeboden krijgen. Dit met als uitgangspunt dat elk kind een leuke, fijne en leerzame training verdient. N.E.C. heeft het samenwerken met de regio hoog in het vaandel staan en zal dan ook een beroep doen op de input en expertise van deze clubs. Samen de regio versterken!

Vanaf dit seizoen start N.E.C. met het trainen van de jongste jeugd in de regio. Dit geldt voor de leeftijd 9 jaar en jonger, maar er is ook plek voor O10-kids. De instroom binnen de N.E.C. academie start bij de O10. In de planning staat nu, dat over twee seizoenen ook de O10 in zijn geheel in de regio opgeleid gaat worden, waardoor de instroom bij N.E.C zal starten bij de O11.

Kind centraal

N.E.C is begonnen met deze nieuwe aanpak van talentontwikkeling. Hierbij zet de club uit Nijmegen in op het samen duurzaam investeren in talent en het bieden van gelijke kansen aan kinderen. In de huidige constructie moeten kinderen verplicht reizen naar N.E.C. om te kunnen trainen. Dit kunnen aardig grote afstanden betreffen. In de nieuwe aanpak van het regioplan komt N.E.C. naar de spelers toe, zodat zij kunnen opgroeien in hun eigen vertrouwde omgeving (school, familie en vrienden). In deze situatie blijft het kind voetballen bij zijn of haar eigen club. Daarnaast krijgt het kind één keer in de week de kans om in N.E.C.-tenue te voetballen en vooral veel plezier te maken in een uitdagende omgeving onder leiding van N.E.C.-trainers.

Op dit moment wordt er door veel clubs vroegtijdig geselecteerd en daardoor gaat talent verloren, wij willen graag eerst opleiden in de regio om uiteindelijk talent te herkennen.


Een ander zeer belangrijk aspect binnen het regioplan is dat door het trainen bij de regiopunten de spelers ook nog tijd hebben om andere sporten te beoefenen, kinderfeestjes te bezoeken en met vriendjes of vriendinnetjes af te spreken. Het voordeel van meerdere sporten beoefenen is zoals bekend belangrijk om de motoriek van spelers te bevorderen. Mooi, dat spelers zich breed motorisch kunnen ontwikkelen, door te kunnen trainen bij de regiopunten en bij andere type sporten.


rovroy_02

 

Binnen teams van B.V.O.’s is slechts plaats voor circa 16 jonge spelers. In het regioplan is er niet plaats voor slechts 16 spelers, maar voor 50 tot 100 spelers per leeftijdscategorie. Veel meer kinderen krijgen op deze wijze de kans om hun talentontwikkeling te laten zien en dit draagt bij aan de gelijke kansen van de kinderen. Hierdoor gaat er minder talent verloren. Uitgangspunten bij het coachen bij de regiopunten zijn onder andere: “gevarieerde manier van trainen, energie, stimuleren van de creativiteit van de spelers, positief en enthousiast coachen (empowerment), veel herhalen, veel acties, partijspelletjes en bovenal heel veel plezier maken met elkaar.  

Kinderen in deze leeftijdscategorie kunnen meer dan we denken, stimuleer creativiteit, laat het kind zelf ontdekken wat lukt en complimenteer het individu bij goede intenties en mooie acties.


Binnen het regioplan is ook ruimte voor meisjes! Ook talentvolle meisjes kunnen gaan deelnemen aan de voetbaltrainingen bij de regiopunten om daar een nieuwe uitdaging te zoeken.

Nieuwe spelers krijgen voordat ze gaan trainen bij een regiopunt een snuffelstage. N.E.C. wil, dat de kinderen zich thuis voelen binnen de trainingen, die gegeven worden bij de regiopunten. Laat nieuwe spelers het eerst zelf ervaren. Vervolgens kunnen spelers samen met hun ouders besluiten of ze onderdeel willen uitmaken van de regiopunten. Ook nu is het voor N.E.C. erg belangrijk om te monitoren wat het beste is voor het kind. Die vraag staat altijd centraal.

Met elke speler wordt een individuele droomroute uitgestippeld (“Dribbel-Route”) en daarnaast zal de speler gedurende de activiteiten van het regioplan ook de eerste stapjes zetten met betrekking tot zelfreflectie. Dit gebeurt via een online tool. Hierbij wordt samen met de kinderen, naast de uitdagingen, vooral ook gekeken naar hun kwaliteiten. Dit draagt bij aan de bewustwording van het kind in welke bewegingsvaardigheden hij of zij potentie heeft. Binnen de academie van N.E.C. zijn er vijf leerlijnen uitgestippeld. Deze vijf leerlijnen zijn:

1. Voetbalhandelingen
2. Speelwijze
3. Lichamelijk
4. Persoonlijkheid
5. Leefstijl

Het streven is om spelers te laten uitblinken in minimaal 2 van de vijf leerlijnen, die zijn opgesteld.

Wat als een speler nou geen plezier meer beleefd aan het trainen bij zijn regiopunt. Dan wordt in goed overleg en communicatie met de ouders bekeken wat op dat moment het beste is voor het kind. N.E.C. vindt het plezier van het kind het aller belangrijkste. Als ze dat niet meer hebben, dan is gedurende een trainingscyclus een gezamenlijk andere keuze altijd mogelijk.

Binnen N.E.C. is nazorg zeer belangrijk. Het kind staat centraal en als instroom binnen de voetbalacademie van N.E.C. op een gegeven moment voor hem niet de beste keuze blijkt, kan het kind en zijn ouders altijd een beroep doen op advies voor de toekomst. De zorg stopt dan zeker niet, want het kind blijft in beeld en samen met ouders en clubs uit de regio wilt N.E.C. ervoor zorgen dat het kind op een fijne plek blijft of terecht komt.

Trainingscyclus regiopunten

Een trainingscyclus bestaat uit een gevarieerd programma van tien activiteiten. Zowel voor als na de winterstop wordt er een trainingscyclus afgewerkt. Het instromen van nieuwe spelers in deze cyclus is gedurende het hele seizoen mogelijk.

Binnen de trainingscyclus per regiopunt staan de volgende activiteiten op het programma:

1. 5 weken reguliere trainingen op de maandag, woensdag en vrijdag met trainingsthema’s
2. 1x testen en meten (na de winterstop nog 2x)
3. 2x oefenwedstrijden met clubs uit de regio
4. 2x toernooivorm met thema (verschillende wedstrijdvormen), samen met alle regiospelers op het complex van één van de regiopunten en het sportcomplex van N.E.C.
5. thuiswerkopdrachten voor spelers via de app van Kicks n Sticks.

De testen bestaan o.a. uit de volgende onderdelen:

1.    T-test (wenden en keren)
2.    Sprinttesten (snelheid)
3.    Testen m.b.t. handelingssnelheid
4.    Funtesten (schotkracht, e.d.)

Elke speler heeft zijn eigen account, waarin zij de testscores kunnen zien. Zo krijgt het kind inzicht in zijn eigen ontwikkeling.


Talentherkenning & identificatie

Je kunt je als speler niet aanmelden bij een regiopunt. De talentherkenners van N.E.C. kijken welke spelers in aanmerking komen voor het regioplan. Bij de talentherkenning van nieuwe spelers ligt de focus op de goede bewegers (goed breed motorisch bewegen) en welke spelers gemotiveerd zijn om zich verder te ontwikkelen, feedback en tips oppakken als uitdagingen (leervermogen) en spelers die zich snel aanpassen in verschillende situaties (aanpassingsvermogen). De aanwezigheid van deze aspecten zijn voor N.E.C. belangrijk met het oog op een optimale ontwikkeling van het kind.


Ouders

Binnen het regioplan vindt N.E.C. het contact hebben en houden met ouders super belangrijk. Daarom wordt de individuele ontwikkeling samen met het kind en ouders geëvalueerd. Speerpunten in de onderlinge communicatie is een open, eerlijke en heldere onderlinge communicatie. N.E.C. wil aanspreekbaar kunnen zijn voor de ouders, omdat de club het heel begrijpelijk vindt dat ouders zeker in deze leeftijdscategorie bij een nieuwe ervaring en omgeving vragen kunnen hebben over de situatie rondom hun kind. Door een goede, respectvolle en open communicatie met ouders te onderhouden zorgen we ervoor, dat ouders ons informeren en op de hoogte houden over wat er speelt rondom het kind.

Dit kunnen zowel fijne als minder leuke onderwerpen zijn. Deze informatie is kostbaar omdat het kan bijdragen aan de verdere ontwikkelingen en het leren kennen van het kind. Intern is er binnen N.E.C. afgesproken, dat wij snel reageren op ouders en dat ouders ons ten alle tijden kunnen benaderen. N.E.C. is er voor het kind en om bij te dragen aan een zo optimaal mogelijke leeromgeving, is de rol van ouders uiterst belangrijk. Op deze wijze stimuleren we de interactie van de optimale driehoek tussen club, ouder en speler.

 

Bron: Blog Patrick van Bruggen

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen