Willen we dat de tienduizenden jongens en meisjes op onze velden in de toekomst alle kansen krijgen om simpelweg sportief plezier te kunnen beleven en in een veilige omgeving te kunnen uitgroeien tot de nieuwe De Bruynes en Wullaerts? Dan moeten onze clubs volop de kaart van de eigen jeugd blijven trekken.
Nand De Klerck, woordvoerder Voetbal Vlaanderen
"Als federatie is het onze fundamentele taak om ervoor te zorgen dat dit ook in de toekomst mogelijk blijft. Alleen op die manier zal ons voetbal ook de komende jaren op internationaal vlak een rol van betekenis spelen."
We bundelen de krachten om te verhinderen dat onze amateurclubs vervallen tot ‘farm clubs’, waarmee buitenlandse investeerders grof geld verdienen – ten koste van de eigen jeugdwerking.
Ben Weyts, Vlaams minister van Sport
"Samen gaan we de financiële situatie van de clubs versterken, we gaan de jeugdwerking verbeteren en we gaan de clubs extra wapenen om kandidaat-overnemers te screenen. Zo zorgen we ervoor dat eigen opgeleide spelers kansen blijven krijgen en dat de clubs geen goedkope vehikels worden in de handen van buitenlandse miljardairs."
ZEVEN PUNTENPLAN OM JEUGDWERKING TE BESCHERMEN
Onze voetbalfederatie lanceerde het afgelopen jaar al een nieuw financieel kader om de clubs duidelijkheid te verschaffen in wat kan en niet kan en waar ze best hun financiële prioriteiten leggen. Om de verleiding om in zee te gaan met buitenlandse investeerders te temperen, voegen we samen met de Vlaamse Overheid en de KBVB nog zeven extra financiële en juridische barrières toe:
- Clubs die een licentie aanvragen voor de eerste, tweede en derde amateurafdeling zullen voortaan moeten bewijzen dat ze een positief eigen vermogen hebben en minstens break-even draaien. Er wordt een nader te bepalen overgangsperiode voorzien. Dit is een beslissing die ons op lange termijn zal helpen.
- Voetbal Vlaanderen wijst clubs die benaderd worden door buitenlandse investeerders preventief op de valkuilen van buitenlandse investeringen.
- Externe audits helpen de werking van de amateurclubs in Vlaanderen te verbeteren waardoor minder buitenlands geld nodig is. Clubs kunnen gebruik maken van professionele begeleiding om hun toekomst op lange termijn te garanderen.
- Clubs worden verplicht de federatie in te lichten bij overnames of substantiële wijzigingen in de eigenaarsstructuur. Elk investeringsdossier wordt extra tegen het licht gehouden door ondersteunende financiële middelen vanuit de overheid.
- Alle clubs uit hogere amateurreeksen moeten verplicht blijven investeren in de kwaliteit van hun jeugdwerking als ze nog een licentie willen krijgen. Het jeugdlabel wordt gekoppeld aan het niveau waarop het eerste elftal in competitie kan treden. Zo dient een club die met haar 1ste elftal in 1ste afdeling Voetbal Vlaanderen speelt, een jeugdopleiding op interprovinciaal niveau uit te bouwen, terwijl clubs van 2de en 3de afdeling provinciaal jeugdvoetbal moeten aanbieden. Op deze manier kan een amateurclub niet zomaar als vehikel worden gebruikt in een groter voetbalschaakspel, maar zijn ze verplicht te investeren in de jeugdwerking.
- Voetbal Vlaanderen bekijkt hoe de financiering van de jeugd losgekoppeld wordt van die van het eerste elftal. Met andere woorden: als de eerste ploeg failliet gaat, moeten alle jeugdploegen verder kunnen blijven spelen.
- Clubs zullen binnen een aantal jaar een aantal eigen opgeleide jeugd in de kern van de eerste ploeg op dienen te nemen. Op die manier zijn clubs eveneens verplicht blijvend te investeren in hun jeugdopleiding.