Nieuw rapport over de impact van het betaald voetbal in Nederland
TWEE MILJARD EURO
De onmiddellijke bijdrage van betaald voetbal op het Nederlandse Bruto Binnenlands Product (BBP) bedraagt iets meer dan 2 miljard euro. In 2015 lag dat bedrag nog 60 procent lager, zo werd becijferd in het op 9 april gepubliceerde onderzoek ‘De maatschappelijke impact van het betaald voetbal in Nederland’.
Nederlanders besteden dus een pak meer geld dan voorheen aan profvoetbal. Hierbij werden alle aan profvoetbal gerelateerde uitgaven in rekening gebracht. Van de abonnementen op live-wedstrijden op sportzender ESPN tot en met het bestellen van een hapje en drankje in het café als men daar voetbal kijkt.
Ook de werkgelegenheid zit in de lift dankzij het voetbal. Het onderzoek berekende dat voetbal rechtstreeks 3,254 voltijdse banen oplevert.
Ook de werkgelegenheid zit in de lift dankzij het voetbal. Het onderzoek berekende dat voetbal rechtstreeks 3,254 voltijdse banen oplevert. Dat aantal stijgt aanzienlijk bij het in acht nemen van de onrechtstreekse werkgelegenheid. Denk daarbij aan de cameraman op een wedstrijd of aan het extra horecapersoneel in café’s die een match uitzenden.
8,2 MILJOEN LIEFHEBBERS
Nederland telt 8,2 miljoen liefhebbers van profvoetbal. Daarbij werd zowel de sporadische TV-kijker als de abonnee gerekend. Per speelronde volgen miljoenen mensen de wedstrijden voor de buis en zijn er gemiddeld 205.574 toeschouwers in de Nederlandse stadia.
TV kijken, naar het stadion gaan, over voetbal praten, ... De ruim 8 miljoen voetballiefhebbers zijn gemiddeld 11 uur per week -en de meest fanatieke groep zelfs 20 uur- bezig met betaald voetbal. Dat is ruim een kwart van hun vrije tijd. Vooral TV-kijken (gemiddeld 3,4 uren), het stadion bezoeken (1,7 uur), erover praten (1,5 uur), social media (1,3 uur) en lezen (1,1 uur) scoren hoog. Meer dan 65% van hen geeft aan dat het gebeuren rond profvoetbal positief bijdraagt aan het hebben van een sociaal netwerk. Het is voor velen een belangrijk onderdeel van hun sociale leven om zo ‘ergens bij te horen’.
In een tijd waarin mensen op zoek zijn naar samenhorigheid zorgt het betaald voetbal voor verbinding. Tussen supporters op de tribune, tussen vrijwilligers op de club. En het verbindt net zo voetballiefhebbers op de werkvloer, in de kroeg, op sociale media of in de straat.
Nederland telt 8,2 miljoen liefhebbers van betaald voetbal. Van mensen die af en toe een wedstrijd op TV kijken tot en met seizoenkaarthouders die wekelijks in het stadion zitten.
MAATSCHAPPELIJKE DISCUSSIES
Profvoetbal geeft bovendien een podium voor maatschappelijke discussies. Qua diversiteit op het veld scoort het Nederlands voetbal goed. Van de profvoetballers heeft 31% een niet-Nederlandse nationaliteit of dubbele nationaliteit. In totaal hebben ze 65 verschillende nationaliteiten. Het belang daarvan is niet te onderschatten in een tijd waarin inclusiviteit en diversiteit belangrijke thema’s zijn. Veel van deze spelers zijn rolmodellen die ervoor zorgen dat jonge kinderen uit alle hoeken van de samenleving hun dromen durven na te jagen, gezonder willen leven en beter hun best doen op school.
Daarnaast zijn profclubs betrokken bij talrijke maatschappelijke projecten op gebied van participatie, educatie, gezondheid en re-integratie op de arbeidsmarkt. En toch kan het nog beter, aldus de onderzoekers. Zo moet diversiteit buiten de lijnen beter. Want slechts 5% van de raad van bestuur van de organisaties in Betaald Voetbal is vrouw. En ook op het gebied van duurzaamheid zijn er stappen te zetten.