KNVB onderneemt actie tegen matchfixing
De strijd tegen matchfixing is nog lang niet gewonnen. Ook niet verwonderlijk in een wereld het ‘normaal’ is dat er al snel 5 miljoen euro ingezet wordt op een doordeweekse beloftenwedstrijd in de Nederlandse competitie. Wanneer dit soort bedragen op het spel staan kan je er bijna automatisch van uit gaan dat hier of daar aanbiedingen worden gedaan aan jonge spelers waarvoor 1.500 euro (meer dan het dubbele van hun clubsalaris) een mooi bedrag is om eventjes wat minder je best te doen.
Net dat is wat gebeurde tijdens de wedstrijd Jong Roda JC – Jong RKC waarbij een fixer beweert vijf spelers van Waalwijk te hebben omgekocht in ruil voor een overwinning van Roda. Zo blijkt uit de NOS podcast 'Gefixt' die je onderaan deze pagina kan beluisteren. Navraag bij een gokdatabedrijf leert bovendien dat er vooral op de Aziatische markt opvallend veel gegokt werd op een winst van Jong Roda en dat op een moment dat het spelbeeld daar geen enkele reden voor gaf.
LAGE PAKKANS
Matfixing is een moeilijk op te lossen misdaad. Ten eerste is het voor politie en het Openbaar Ministerie geen prioriteit omdat het simpelweg teveel capaciteit vereist en er steeds een diepgaand onderzoek voor nodig is dat vaak begint bij het opsporen van verdachte gokpatronen. Daarnaast wordt gewezen op een gebrekkige samenwerking tussen ministeries en sportbonden, waar bij iedere instantie het matchfixing-probleem een andere prioriteit heeft. Hoe dan ook is het resultaat dat fixers een vrij lage pakkans hebben en voorlopig hun gang kunnen gaan met hun poging om de sport te vervalsen.
KNVB
Sinds 2009 – het jaar waarin Willem II speler Ibrahim Kargbo voor 75.000 euro de wedstrijd tegen FC Twente vervalste – staat de strijd tegen matchfixing hoog op de agenda bij de Nederlandse voetbalbond. Onlangs nog pleitte de KNVB in de Tweede Kamer voor het strafbaar stellen van matchfixing, het verhogen van de opsporingscapaciteit, het verbeteren van de samenwerking en gegevensuitwisseling en de investering in preventie, monitoring en voorlichting. Het klaagt daarbij aan dat de hoge winsten, lage pakkans en lage straffen in die mate aantrekkelijk zijn voor criminelen dat hun invloed op het voetbal alleen maar toeneemt.
BEKIJK HIER DE INFOGRAPHIC VAN DE KNVB TEGEN MATCHFIXING
Naast het recente pleidooi om meer te doen tegen wedstrijdmanipulatie voert de KNVB een zero-tolerance beleid met volgende actiepunten:
- Meldplicht voor alle KNVB-leden die worden benaderd door matchfixers
- Tiplijn: zie gegevens in kader onderaan
- Voorlichting aan scheidsrechters en clubs
- Onderzoekscommissie integriteit die bestaat uit onafhankelijke leden die onderzoek kunnen verrichten bij melding van incidenten over matchfixing
- Wegnemen voedingsbodem: extra aandacht voor aanstelling scheidsrechters, regels rond pensioenfonds voor spelers en toezicht op tijdig betalen van salarissen
- Samenwerking ter preventie en bestrijding van matchfixing in samenwerking met UEFA, FIFA en onafhankelijke experts. Zo worden alle formulieren van Eredivisie- en Jupiler League wedstrijden doorgestuurd naar de UEFA voor analyse door het Betting Fraud Detection System.
Luister hier naar de Podcastaflevering van 'Gefixt' over de bewuste wedstrijd:
Heb jij iets verdachts waargenomen of ben je direct of indirect benaderd om een wedstrijd te beïnvloeden? Meld het dan anoniem op de tiplijn matchfixing:
Nederland: 0800 84 75 456 – tiplijn@knvb.nl
Belgie: 0800 / 44 44 2 – www.sportfraude.be