Home  >   Hervormingsvoorstellen jeugdvoetbal
Hervormingsvoorstellen jeugdvoetbal
Hervormingsvoorstellen jeugdvoetbal

Hervormingsvoorstellen jeugdvoetbal

Kalender woensdag 24 januari
Omdat het voetballandschap is veranderd, stelde Voetbal Vlaanderen zopas negen nieuwigheden voor. Nu krijgen de clubs de kans om feedback te geven over deze voorstellen. In een eerste reactie werd vrijwel elk voorstel als positief ervaren maar het laatste voorstel met betrekking tot het geboortemaandeffect gaf toch nog stof tot nadenken.

Dit voorstel was dan ook op zijn minst verrassend te noemen.

De jongsten worden na een half seizoen de oudsten bij interprovinciale (IP) en provinciale (P) teams

Diederik Nys van Voetbal Vlaanderen
 

Kinderen geboren in de laatste maanden van het jaar beginnen niet of stoppen vervroegd met voetballen. Zij moeten fysiek opboksen tegen kinderen die tot één jaar ouder zijn. Dat schrikt af.

“Door het geboortemaandeffect gaan veel talenten verloren die geboren zijn in oktober, november en december”, bewees Nys via cijfermateriaal. “We zijn in aantallen geen groot voetballand, waardoor we elk talent nodig hebben. Momenteel verliest Voetbal Vlaanderen 5.166 spelers omdat in de laatste maanden van het jaar geboren kinderen niet beginnen of vervroegd stoppen met voetballen. Zij moeten fysiek opboksen tegen kinderen die tot één jaar ouder zijn. Dat schrikt af. Het is tijd voor een oplossing”, besloot Nys.

De voorgestelde oplossing is tweeledig. “In de eerste seizoenshelft spelen de kinderen in de P- en IP-reeksen volgens geboortejaar, maar in de terugronde verandert de samenstelling van de ploegen. Kinderen geboren tussen 1 januari en 1 juli schuiven door naar een hogere leeftijdscategorie, waardoor de kinderen geboren in de tweede helft van het jaar ook een half seizoen de oudste zijn in hun team.”

 andere voorstellen

  • Clubs met een IP- en P-label krijgen de kans om één of meer zwakkere teams in te schrijven op een lager niveau, dus als provinciaal-team of gewestelijk team.
  • De keuze voor een bepaalde niveaucode wordt uitgesteld tot in de zomer, zodat clubs hun teams beter kunnen inschatten en zodoende correcter kunnen inschrijven.
  • Clubs krijgen de mogelijkheid om absurd grote doelpuntenverschillen in wedstrijden te melden via Kick Off.
  • Voetbal Vlaanderen denkt bij de jongsten aan een verplicht toernooireglement zonder uitschakeling of klassement.
  • Er wordt gevraagd dat kinderen tot U9 niet meer koppen omwille van gezondheidsredenen.

Koppen jeugdvoetbal

 

  • Twin games worden verplicht voor U8/U9 bij P-clubs en bij U13/U14 bij IP-clubs, die elk twee teams afzonderen die na de helft van de speeltijd wisselen van tegenstrever.
  • Grote clubs met veel jeugdvoetballers kunnen onder strenge voorwaarden zowel IP-teams, P-teams als gewestelijke ploegen inschrijven.
  • De leeftijdscategorie op gewestelijk niveau wordt uitgebreid tot anderhalf in plaats van één jaar.
Deel dit artikel op social media
Voetbal Vlaanderen
Voetbal Vlaanderen
Sint Martens-Latem (België)
Ontdek Voetbal Vlaanderen

Gerelateerde artikelen