Home  >   FIFA ontwikkelt een betaalbare VAR 'light'
FIFA ontwikkelt een betaalbare VAR 'light'
FIFA ontwikkelt een betaalbare VAR 'light'

FIFA ontwikkelt een betaalbare VAR 'light'

Kalender woensdag 7 april
De VAR is in enkele jaren tijd een onmisbare tool geworden voor een eerlijker wedstrijdverloop. Achter de schermen is deze technologie constant in ontwikkeling. Zo werkt wereldvoetbalbond FIFA aan een goedkopere versie van de VAR, met als doel de technologie beschikbaar te maken voor alle profniveaus. Een werkgroep heeft intussen de minimumeisen vastgelegd voor een ‘VAR light’.

Op het hoogste niveau in België en Nederland wordt het systeem van ‘video assistant referee’, kortweg VAR, gebruikt. Het profniveau daaronder kon in beide landen nog geen gebruik maken van deze dure technologie. Ook op Europees vlak is er een opvallend verschil tussen de Champions League en de Europa league. In het kampioenenbal is er bij iedere wedstrijd VAR, terwijl de Europa League pas sedert de knock-outfase gebruik maakt van video-assistentie.


Door een ‘VAR light’ te ontwikkelen wil FIFA het gebruik ervan op grote schaal stimuleren. In een werkgroep werden alvast minimum kwaliteitseisen besproken voor een goedkopere versie. Ook werd het systeem al getest tijdens een tweedaagse op de KVB Campus in Zeist (zie video hierboven).

FIFA hoopt dus in de eerste plaats de kostprijs te verlagen. Het VAR-programma brengt immers aanzienlijke uitgaven met zich mee.

 

KOSTPRIJS

FIFA hoopt dus in de eerste plaats de kostprijs te verlagen. Het VAR-programma brengt immers aanzienlijke uitgaven met zich mee. De uitrol kostte de Nederlandse voetbalbond KNVB liefst 2,5 miljoen euro en de jaarlijkse werkingskosten bedragen 1,7 miljoen. Net die kostprijs is een hinderpaal om de VAR ook op het tweede niveau in te voeren. De Keuken Kampioen Divisie heeft ondanks plannen in die zin nog altijd geen VAR. 

var_3

Het tweede Belgische niveau, 1B, stelde het VAR-programma zelfs uit. Door een gewijzigd competitieformat en een tekort aan scheidsrechters is het niet langer de bedoeling om vanaf volgend seizoen de VAR te introduceren in 1B. Al zal ook de totale kostprijs van 1,6 miljoen euro per jaar bij veel clubs een doorn in het oog zijn.

Naast een betaalbaar VAR-systeem wil FIFA ook half-automatische buitenspeltechnologie ontwikkelen.

 

BUITENSPELSYSTEEM

FIFA heeft nog meer plannen. Naast een betaalbaar VAR-systeem wil het ook half-automatische buitenspeltechnologie ontwikkelen. Drie bedrijven gaan op basis van algoritmes een systeem ontwikkelen waarmee buitenspel snel en nauwkeurig kan worden vastgesteld. FIFA vermoedt dat gespecialiseerde bedrijven erin slagen om de beelden die gebruik maken van de camerasystemen nog beter en duidelijker te maken. Zowel een ‘VAR light’ als de semi-automatische buitenspeltechnologie zijn toekomstmuziek. Op korte termijn wil de wereldvoetbalbond gaan voor een ‘verbetering van de visualisatie van nipte buitenspelsituaties’.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen