Home  >   FIFA introduceert feilloze buitenspeltechnologie op het WK in Qatar
FIFA introduceert feilloze buitenspeltechnologie op het WK in Qatar
FIFA introduceert feilloze buitenspeltechnologie op het WK in Qatar

FIFA introduceert feilloze buitenspeltechnologie op het WK in Qatar

Kalender dinsdag 1 maart
FIFA werkt na de doellijntechnologie al even aan een andere baanbrekende innovatie in het voetbal: de semi-automatische buitenspeltechnologie. Door middel van tal van camera's en achterliggende software is het nu mogelijk om alle ledematen van alle spelers op hetzelfde moment te tracken, wat zou moeten resulteren in een feilloze buitenspeltechnologie. De grote test: het WK in Qatar.

Na succesvolle tests op de Arab Cup en het wereldkampioenschap voor clubs in Abu Dhabi vorig jaar voert de FIFA nu het tempo op om semi-automatische buitenspeltechnologie gereed te hebben tegen het WK in Qatar later dit jaar. Bekijk hieronder alvast hoe de 'live' test er uit zag.Deze innovatie moet de spelleiding van nog gedetailleerdere data voorzien als het gaat om nipte buitenspelsituaties én ze de mogelijkheid bieden sneller beslissingen te maken ten opzichte van het handmatig trekken van lijnen door de VAR. Ook nieuw is de 3D animatie die op het scherm in het stadion of op de TV, de toeschouwers beter inzicht geven moet geven in de door de refs genomen beslissing.

Iemand noemde het robot offside, maar dat is het niet.

Pierluigi Collina - voorzitter FIFA Referee Committee

Vorige week woensdag gaf de voorzitter van de FIFA Referee Committee, Pierluigi Collina, een demonstratie van de nieuwste buitenspeltechnologie. "Iemand noemde het robot offside, maar dat is het niet", zegt Collina. "De refs en assistenten zijn nog steeds verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen op het veld. De technologie geeft ze allen nóg juistere ondersteuning in het nemen van beslissingen in nipte buitenspelsituaties. Hun beslissingen zullen meer accuraat én sneller zijn."

DE TECHNOLOGIE

Maar liefst 10 'dedicated' camera's, samen met verschillende camera's voor televisie uitzendingen worden geinstalleerd om 18 datapunten (verwacht wordt dat er dit zelfs 29 worden tegen het WK)  per individuele speler te kunnen tracken. "Doordat ook de armen en benen gemonitord worden weet men precies waar welke speler zich op het veld bevindt op elk moment van het spel", aldus Sebastian Runge, Hoofd Voetbaltechnologie bij de FIFA.

Dit gebeurt met een indrukwekkende snelheid van 50 frames per seconde, waarbij ook de bal 'in het oog gehouden wordt'. Daardoor weet men wanneer de bal geraakt wordt op het moment van de buitenspelfase, wat gecombineerd zou moeten resulteren in een feilloze buitenspeltechnologie.


OOK VOOR DE TOESCHOUWERS

Meteen na het beslissingsproces wordt een automatische 3D animatie gegenereerd op basis van de verschillende datapunten. Zo krijg je als kijker bijna meteen te zien of het nu de knie, schouder of voet was die buitenspel stond, maar ook hoe nipt bijvoorbeeld een onside geval was. In ieder geval zou de technologie ervoor moeten zorgen dat er minder discussie is over een van de belangrijkste aspecten van het voetbalspel. 

 

 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen