Home  >   Fan tokens en cryptomunten: de volgende revolutie in het voetbal?
Fan tokens en cryptomunten: de volgende revolutie in het voetbal?
Fan tokens en cryptomunten: de volgende revolutie in het voetbal?

Fan tokens en cryptomunten: de volgende revolutie in het voetbal?

Kalender vrijdag 18 juni
Cryptomunten, blockchains, Chiliz… de kans is groot dat het u als voetballiefhebber begint te duizelen bij het lezen van deze termen. Toch springt de ene na de andere (top)club één voor één op de crypto-trein en werden zelfs de eerste spelerstransfers betaald in Bitcoins. Fan tokens, een revolutie in het voetbal of tijdelijk fenomeen? VoetbalXprt zocht het voor u uit.

Voetbal is passie en emotie. Dat de clubliefde van voetbalfans ver kan gaan weten voetbalclubs maar al te goed, want naast de klassieke inkomsten uit transfers zijn fans een enorme bron van inkomsten. Denk maar aan ticketing en de verkoop van tenues en merchandising. Jarenlang hebben deze inkomstenbronnen weinig veranderingen ondergaan. Daar komt nu met de invoering van fan tokens verandering in.


FAN TOKENS

Fan tokens zijn virtuele munten die via een online platform aangekocht kunnen worden. Marktleider is Socios.com dat werkt met zijn eigen cryptomunt Chiliz en momenteel een marktwaarde heeft van meer dan 2 miljard euro. Door het online beschikbaar maken van een eigen munt bereikt een voetbalclub gemakkelijk een wereldwijde markt van supporters die de tokens via een app kunnen kopen met echt geld. De prijs van de tokens is onderworpen aan dezelfde wetten als andere cryptocurrencies: ze kan schommelen naargelang er meer of minder vraag of aanbod is. Hoe interessant deze nieuwe inkomsten voor clubs kunnen zijn zal de toekomst uitwijzen maar de snel groeiende lijst van clubs toont alvast aan dat er voldoende vraag is bij de voetbalsupporters.

De fan tokens die door FC Barcelona werden uitgegeven waren in minder dan 2 uur uitverkocht en genereerden een omzet van 1,2 miljoen euro.


Juventus was een van de eerste clubs die brood zag in de crypto-technologie en bracht zijn eigen clubmunten uit in 2019. Als snel volgden andere Europese topclubs als PSG, AC Milan, Manchester City, Atletico Madrid en sinds kort zelfs de nationale ploeg van Argentinië. FC Barcelona lanceerde zijn token in juni 2020. De aangeboden munten waren in minder dan 2 uur uitverkocht met een vraag die 5 keer zo hoog was als het aanbod.  Daarmee genereerde het een omzet van 1,2 miljoen euro.

barcelona_stadion


In België en Nederland is het aantal clubs dat werkt met fan tokens nog relatief beperkt maar groeiende. Zo ging in België voorlopig enkel STVV in zee met Socios.com, waarschijnlijk met als doel hun verre Japanse supporters te bedienen. Daarbij kan de vraag gesteld worden wat de Belgische Sint-Truiden supporter ervan vindt dat een supporter aan de andere kant van de wereld mee mag beslissen over ‘zijn’ club. In Nederland is er meer interesse, met Fortuna Sittard als pionier en clubs als Ajax en Feyenoord die onlangs een samenwerking met het cryptocurrencybedrijf Knaken aankondigden.

VOORDELEN VOOR DE FANS

Ondanks de grote sommen geld die fans al uitgeven aan hun club blijken fan tokens dus toch voor extra inkomsten te zorgen. Waarom zouden supporters dan geld uitgeven aan een virtuele clubmunt? Het antwoord is simpel: extra’s. Wie niet kapitaalkrachtig genoeg is om aandelen te kopen investeert in munten van zijn club en krijgt exclusieve toegang tot polls, beslissingsrecht over door de club gekozen onderwerpen, de mogelijkheid tot sparen van ‘VIP-punten’ en veel meer.

De goaltune van Juventus, de slogan op de kapiteinsband bij PSG, de naam van het trainingsveld van AS Roma en de opstelling bij Apollon Limasol. Allemaal gekozen door supporters met fan-tokens.


We geven enkele voorbeelden. Wanneer Juventus scoort knalt het rocknummer ‘Song 2’ van Blur door de luidsprekers: een beslissing die was weggelegd exclusief voor Juve-fans met club tokens. De slogan ‘Ici c’est Paris’ op de kapiteinsband bij PSG: de keuze werd voorgelegd aan eigenaren van clubmunten. Zelfs de naam van het beroemde Trigoria-trainingsveld bij AS Roma werd genoemd naar Amedeo Amadei, een van de beste Italiaanse spitsen allertijden: ook een beslissing genomen door fans op socios.com. Apollon Limasol ging zelfs zo ver dat ‘bevoorrechte’ fans de opstelling voor een oefenwedstrijd mochten bepalen.


Naast polls en bevragingen bieden veel clubs ook de mogelijkheid om exclusieve VIP ervaringen te bieden aan eigenaren van fan tokens. Denk aan een meet & greet, toegang tot trainingen of gratis deelname aan exclusieve wedstrijden.

 

COMMUNITY BUILDING EN GAMIFICATION

Naast het traditionele contact via bijvoorbeeld sociale media bieden fan tokens de mogelijkheid om nog verder te gaan in de interactie met supporters. Verwacht wordt dat het ‘community building’-effect een doorslaggevende factor zal zijn voor het succesvol doordringen van cryptocurrencies in de sportwereld.

Eén van de grootste strategische doelstellingen van Socios.com is dat we trachten fans dichter bij hun club te brengen, fans die door geografische redenen de kans niet hebben om de wedstrijden live te volgen.

Alexandre Dreyfus, CEO en Founder van Chiliz en Socios.com


Alexandre Dreyfus, CEO van Socios.com: “De club heeft geen derde partij als Facebook meer nodig om de meest geëngageerde fans te vinden en te bereiken en weet dankzij de blockchain bovendien precies met welke supporter hij in contact staat.” Een andere succesfactor is de gamification-factor. Zo geven clubs regelmatig duizenden tokens weg via een augmented reality-spelletje dat is afgekeken van Pokémon-Go waarbij supporters met hun smartphone op jacht kunnen gaan naar gratis tokens.


KRITIEK

Clubs die zeggenschap van supporters reeds hoog op het prioriteitenlijstje hebben staan zullen zich echter terecht de vraag stellen waarom fans zouden moeten betalen voor extra beslissingsrecht. Bovendien is het maar de vraag waar clubs de grens leggen. Allicht zullen de belangrijkste beslissingen voorbehouden blijven voor aandeelhouders en de clubleiding.

Intussen wordt er nagedacht over uitgebreide mogelijkheden met clubmunten zoals platformen waar ze verhandeld kunnen worden of betaalmogelijkheden in het stadion. Zullen fans binnenkort hun drankje afrekenen met clubmunten? Wie weet!

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen