België en Nederland gaan voor rookvrije voetbalstadions
De KBVB en de KNVB zetten zich al jaren in voor een rookvrije omgeving voor spelers, medewerkers en supporters in het voetbal. Niet verwonderlijk als je weet dat in tabaksrook zitten meer dan 4000 chemische stoffen zitten waarvan 70 kankerverwekkend zijn. Bovendien toont onderzoek ook aan dat rook afkomstig van een sigaret die iemand anders rookt (passief roken) schadelijker is dan voor de actieve roker. Redenen genoeg dus om deze ongezonde gewoonte te verbannen uit sportcentra waaronder voetbalclubs.
BELGIE
Met de mondmaskerplicht in voetbalstadions werd roken tijdelijk verboden. De Pro League liet in een persberericht weten dat deze regel definitief en algemeen werd gemaakt vanaf het komende voetbalseizoen 2021-2022. Een initiatief waar ieder gezond mens alleen maar kan achter staan.
Ook supporters zijn gewonnen voor dit idee. Zo bleek uit een enquête onder supporters van de Rode Duivels dat ca 75% rookvrij voetbal een positieve maatregel vinden met als belangrijkste redenen de bescherming tegen gezondheidsrisico's (70%), voorkomen dat kinderen en jongeren beginnen met roken (66%) en zorgen voor een omgeving die rokers helpt stoppen (37%) of de connectie tussen roken en sport verbreken (31%).
NEDERLAND
In Nederland is roken al sinds het seizoen 2020-2021 verboden in de stadions van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Het verbod geldt trouwens voor alle tabaksproducten, maar ook voor e-sigaretten. Onlangs liet de KNVB weten dat het aantal rookvrij clubs in ruim een jaar tijd gestegen is met meer dan 50%: van 432 in 2019 naar 652 eind 2020.
We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met grotendeels vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken
Platform Rookvrije Voetbalstadions
Daarnaast heeft het de intentie om in 2025 alle voetbalclubs nagenoeg rookvrij te krijgen. Online onderzoek toonde aan dat 92% van de verenigingen volledig rookvrije binnenruimtes heeft, terwijl dit slechts 14% is voor het buitenterrein. Ook gaven de clubs aan dat een duwtje in de rug daarbij welkom is, door onder meer landelijk beleid en goed communicatiemateriaal. Een meer gebruikte methode om bezoekers te informeren is via informatieve rookvrij-bordjes. Om de 2025-doelstelling om volledig rookvrij te worden te realiseren wordt voornamelijk naar de bestuurskamers gekeken aangezien 2 op de 3 initiatieven om rookvrij te worden daar ontstaat.
Wie graag meer informatie inwint, of hulp nodig heeft bij de omvorming naar een rookvrije club kan terecht op hwww.rookvrijevoetbalstadions.nl
Download hier het informatiepakket rookvrije sport van www.rookvrijegeneratie.nl
Hoe het kan bewijst voetbalcub RCL uit Leiderdorp, de eerste rookvrije voetbalclub van Nederland: