Home  >   Voetbal Vlaanderen investeert 60 miljoen euro om voetbal diverser en professioneler te maken
Voetbal Vlaanderen investeert 60 miljoen euro om voetbal diverser en professioneler te maken
Voetbal Vlaanderen investeert 60 miljoen euro om voetbal diverser en professioneler te maken

Voetbal Vlaanderen investeert 60 miljoen euro om voetbal diverser en professioneler te maken

Kalender vrijdag 14 mei
In Vlaanderen vinden 300.000 voetballers hun weg naar 10.000 voetbalvelden bij 3.000 voetbalclubs. Voetbal Vlaanderen wil deze aantallen met een ambitieus beleidsplan de komende 4 jaren nog gevoelig verhogen. Daarnaast zal er verder geïnvesteerd worden in zowat alle aspecten van het voetbal, van opleidingen tot clubondersteuning op diverse vlakken.

Voetbal op maat, overal en een leven lang: dat is de in het beleidsplan 2021-2024 vastgelegde missie voor het Vlaamse voetbal. “Met dit nieuwe beleidsplan willen we - meer dan ooit - iedereen zich laten thuis voelen bij hun club. Zowel op als naast het veld, op elk niveau en in elke competitie.”, zo zegt Marc Van Craen, voorzitter Voetbal Vlaanderen.


MEER MENSEN LATEN VOETBALLEN

Dé ambitie is om meer mensen te laten voetballen of te betrekken in de omkadering van de sport. De focus zal liggen op inclusieve clubs en het aantrekken van meer spelers waarbij iedereen welkom is, ongeacht gender, geaardheid of origine. Zo wil men jaarlijks 16% meer meisjes onder de 18 jaar aan het voetballen krijgen, 10% meer scheidsrechters aanwerven en 30% meer 35-plussers laten doorvoetballen tegen eind 2024. 


keeper_meisje_jeugd


Een ander doel is om liefst 1.800 nieuwe trainers op te leiden en het aantal actieve vrouwelijke trainers tegen 2024 met de helft te laten stijgen. Ook moet er minstens één G-voetbalploeg beschikbaar zijn op minder dan 15 kilometer van de deur van mensen met een beperking door het aantal clubs die G-voetbal aanbieden te verhogen van 124 naar 150. 

Iedere jeugdspeler moet even veel kansen krijgen. Clubs die dit beleid mee realiseren zullen extra ondersteuning krijgen.

 

Voetbal moet – zeker voor de jeugd – uitgaan van het plezier om het spel. Zo zullen er samenwerkingsprojecten opgezet worden tussen clubs en scholen met als doel meer mensen warm te maken voor voetbal. In het jeugdvoetbal wil men uitgaan van het principe dat iedere jeugdspeler evenveel kansen verdient en op zijn eigen niveau kan deelnemen. Voetbal Vlaanderen zal de clubs hierin ondersteunen met een aantal nieuwe klemtonen binnen jeugdaudits, -licenties en -competities, en jeugdclubs die dit beleid mee zullen realiseren zullen extra ondersteund worden met subsidies.

Met een betere doorstroming in het meisjesvoetbal, meer kansen voor G-voetballers en vooral een groter aanbod aan recreatieve competities en clubs wil men er ook voor zorgen dat voetballers ook langer blijven spelen. Dit kan bijvoorbeeld door 35-plussers te heractiveren met 8v8-voetbal of het opwaarderen van wandelvoetbal.


CLUBONDERSTEUNING EN OPLEIDINGEN

Men voorziet 2 keer per jaar een 1-op-1 ondersteuning voor elke club met een jeugdopleiding en gratis workshops en inspiratiesessies voor jeugdcoördinatoren en sportief verantwoordelijken. Daarnaast worden op het niet-sporttechnische domein hulplijnen beschikbaar gesteld voor vragen over management, sociaal-maatschappelijke vragen en administratie.

We willen iedereen in de voetbalwereld een kwalitatieve opleiding en begeleiding bieden, zodat ze levenslang kunnen groeien in de mooiste sport ter wereld.


Opleidingen zijn essentieel om  iedereen die begaan is het voetbal levenslang te laten groeien.  Daarom voorziet Voetbal Vlaanderen niet enkel opleidingen voor jeugdtrainers maar ook voor clubverantwoordelijken, jeugdcoördinatoren, video-analisten, scouts, mentoren, physical en mental coaches, oduers, scheidsrechters, docenten en personeel. Via een digitaal platform vindt iedereen inspiratie om zich permanent bij te scholen.

discriminatie_rascisme_jeugd_divers


EEN VOORBEELDROL

Nu discriminatie wereldwijd al even in de aandacht staat, denk maar aan de aangrijpende tv-reeks FC United, wil Voetbal Vlaanderen op het vlak van racisme en grensoverschrijdend gedraag een voorbeeldrol spelen. “Elk incident is er één te veel.”, zegt Nand De Klerck van Voetbal Vlaanderen. Hier bij zal de nadruk gelegd worden op fundamentele mensenrechten, welzijn en gezondheid, fair play op en aast het veld, en ecologie. Met onder andere een meldpunt beschikken de clubs over een tool om zelf actie te ondernemen bij indicenten. Ook wordt er gewerkt aan een fair-play prijs voor sportieve clubs.


OPSPOREN VAN DE NIEUWE DE BRUYNE OF WULLAERT

Tenslotte wordt er gebruik gemaakt van een jaarbudget van ongeveer 1 miljoen euro van Sport Vlaanderen voor het in het jeugdvoetbal of op de sportscholen detecteren en doorontwikkelen van toptalenten. “Onze voetballers kunnen alleen topresultaten bereiken als we heb van bij de jeugd uitermate professioneel belgeleiden en hen uitdagen om al hun talenten te gebruiken.”

Bekijk hier het Beleidsplan Voetbal Vlaanderen 2021-2024

Deel dit artikel op social media
Voetbal Vlaanderen
Voetbal Vlaanderen
Sint Martens-Latem (België)
Ontdek Voetbal Vlaanderen

Gerelateerde artikelen