Home  >   Verbod op uitfans na stilleggen wedstrijd en verscherpte toegangscontroles
Verbod op uitfans na stilleggen wedstrijd en verscherpte toegangscontroles
Verbod op uitfans na stilleggen wedstrijd en verscherpte toegangscontroles

Verbod op uitfans na stilleggen wedstrijd en verscherpte toegangscontroles

Kalender donderdag 22 februari
Een wedstrijd die gestaakt wordt door wangedrag van supporters, daar wint eigenlijk niemand bij. De gevolgen voor de eigen club zijn niet te overzien en je bewijst er ook medefans geen dienst mee! Maar wanneer beslist een scheidsrechter om een match stil te leggen? Welke consequenties heeft die beslissing en wat zijn de sancties?
Nieuwe maatregel bij stilleggen wedstrijd.

Clubs, waarvan de supporters verantwoordelijk zijn voor het tijdelijk of definitief stilleggen van een wedstrijd, zullen hun 3 volgende uitwedstrijden zonder hun fans moeten afwerken. Als dat binnen de 12 maanden opnieuw gebeurt, komen daar 5 wedstrijden bij. Deze nieuwe maatregel ging op 9 februari meteen in voegen.

Een wedstrijd die gestaakt wordt door wangedrag van supporters, daar wint eigenlijk niemand bij. De gevolgen voor de eigen club zijn niet te overzien. En je bewijst er ook medefans geen dienst mee! Maar wanneer beslist een scheidsrechter om een match stil te leggen? Welke consequenties heeft die beslissing? En wat kunnen de sancties zijn?

In de afgelopen weken hebben we gedrag in onze tribunes gezien dat we simpelweg niet dulden.

Lorin Parys, CEO van de Pro League

 

" Omdat de veiligheid van al onze supporters onze grootste zorg is, nemen we nu zeer strenge maatregelen. Heel eerlijk, dit gaat in tegen hoe wij voetbal zien met thuis- en uitsupporters in één stadion. Maar door het gedrag van enkele mensen die zich voordoen als supporter, zullen we nu op deze manier optreden.”

De Pro League versterkt daarnaast haar samenwerking met Binnenlandse Zaken. 

Geweld en vandalisme horen niet thuis in het voetbal.

Annelies Verlinden, Minister Binnenlandse Zaken

 

"In de zomer van 2023 verstrengden en vernieuwden we daarom de voetbalwet. Hiermee geven we als overheid een krachtig signaal en nemen we ons engagement op voor een veilig voetbal, dat we samen met onze partners Pro League, KBVB en de FOD Binnenlandse Zaken zijn aangegaan. Ik verwelkom het feit dat de Pro League met dit initiatief haar verantwoordelijkheid neemt. Samen maken we onze voetbalstadions veiliger voor alle supporters en spelers, maar ook voor onze stewards en het veiligheidspersoneel."

VoetbalXprt Voetbal een feest

De Pro League zal ook samen met de KBVB en de Dienst Voetbalveiligheid van Binnenlandse Zaken een permanent overlegorgaan rond veiligheid opstarten. Piet Vandendriessche, CEO van de KBVB: “Voetbal hoort een feest te zijn, stadions ontmoetingsplekken voor voetballiefhebbers. We kunnen niet aanvaarden dat onze geliefde sport wordt gegijzeld door ongepast gedrag van enkelingen, en dat de veiligheid van spelers, veiligheidspersoneel, supporters en toeschouwers in het gedrang wordt gebracht. Wij zijn dan ook tevreden dat de Pro League opnieuw een belangrijke stap zet om dit wangedrag een halt toe te roepen."

Samen maken we werk van een uniforme aanpak en eenduidige handhaving.

Piet Vandendriessche, CEO KBVB

 

Bij de invoering van het plan Veilig Voetbal is geïnvesteerd in preventie en communicatie, sanctionering, hersteltrajecten en innovatieve technologie. Daardoor wordt er nu sneller, strenger en vaker opgetreden. Zo heeft de nieuwe Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen sinds haar oprichting in juli 2022 al voor meer dan 380 jaar stadionverbod opgelegd en werden vier keer meer zaken behandeld dan voorheen. De geïntegreerde databank met de verschillende stadionverboden is gekoppeld aan het ticketingsysteem. Met de Kazerne Dossin werden hersteltrajecten en antipolarisatiemodules uitgewerkt.

 

Pro League investeert in nieuwe vormen van toegangscontroles

Zo is er een pilot opgezet met itsme om de identificatie bij de aankoop van tickets te versterken. Met de Universiteit van Gent en Binnenlandse Zaken wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt nieuwe technologie algemeen in te zetten voor de toegangscontrole in stadions en  een Veiligheidsbarometer die beter inzicht in incidenten moet verschaffen. Er wordt bovendien gewerkt aan een beter gebruik van camerabeelden bij de identificatie van toeschouwers die zich misdragen.

itsme® is een Belgische identiteitsapp, ontworpen om veilige en eenvoudige online identificatie mogelijk te maken. De app stelt gebruikers in staat om hun identiteit te verifiëren en digitale transacties te bevestigen met behulp van hun smartphone. Hierdoor kunnen fans gemakkelijk een club account aanmaken en hun identiteit verifiëren voor de aankoop van tickets, zonder steeds opnieuw persoonlijke gegevens te moeten invoeren. 

De huidige voetbalwetgeving stelt dat de identiteit van elke houder van een wedstrijdticket geregistreerd moet worden door de club en dat de identiteit van elke bezoeker bij toegang tot het stadion geverifieerd kan worden door stewards of veiligheidspersoneel. Samen met itsme®, het collectieve ticketingplatform Roboticket en Sporting Charleroi zet de Pro League een pilot op waarbij de identiteit digitaal geverifieerd wordt. 

De pilotfase zal van start gaan bij de thuiswedstrijd van Sporting Charleroi tegen Genk op 23 februari en zal lopen tot in de play-offs. Fans worden de komende weken via de website en kanalen van Sporting Charleroi geïnformeerd over de pilot en de mogelijkheid om voor de volgende wedstrijden van de club de identiteitscheck via de itsme®-app te laten verlopen. Zo kunnen fans die nog niet vertrouwd zijn met itsme®, de app leren kennen.

Met dit project onderlijnen de Pro League en itsme® hun gemeenschappelijke ambitie om in te zetten op meer innovatie en veiligheid voor de fans in het stadion. We bedanken hierbij Sporting Charleroi voor de samenwerking, openheid en actieve betrokkenheid om initiatief te nemen in het verbeteren van de toekomst van het Belgische voetbal. Indien de pilot positief geëvalueerd wordt, hoort een bredere toepassing van itsme® bij andere clubs in de toekomst tot de mogelijkheden.

Deel dit artikel op social media
Pro League
Pro League
Brussel (België)
Ontdek Pro League

Gerelateerde artikelen