Reflecteer en schrijf de belangrijkste lessen op die je van het afgelopen seizoen hebt geleerd. Dan is het tijd om het voetbal even los te laten, zodat ook je hersenen kunnen herstellen. Leer van het verleden, maar focus op de toekomst. Kijk vooruit, denk positief en stel nieuwe doelen!
2. Geniet van de tijd met FAMILIE en VRIENDEN
Na 10 tot 11 maanden trainen, spelen/coachen (en reizen) zijn een paar weken rust uiteraard dik verdiend. Het is meer dan ooit tijd om te genieten met je dierbaren. Zorg ervoor dat jij en je spelers/speelsters volledig 'present' kunnen zijn op deze momenten om prachtige herinneringen te creëren!
3. LEES EEN BOEK of start een studie/cursus
Een nieuwe taal ontdekken, een trainersopleiding starten, je voorbereiden op het leven na het voetbal, studeren over investeren of een boek lezen over gezondheid zijn slechts enkele voorbeelden om te overwegen. Het uitbreiden van je kennis, het ontwikkelen van kritisch denken, het bevorderen van persoonlijke groei en zelfreflectie en het opdoen van nieuwe inzichten zijn slechts enkele van de vele voordelen van lezen en/of studeren. Relax en geniet ervan!
4. BLIJF IN BEWEGING!
Het tussenseizoen is dus het ideale moment om frisheid te herwinnen en de batterijen op te laden. Blijf uiteraard actief, want beweging is cruciaal en het beste medicijn. Sport heeft de unieke kracht om mensen samen te brengen! Verschillende sporten met een intervalkarakter zoals tennis, padel, badminton en squash zijn prima manieren om de basisconditie van spelers/speelsters op peil te houden. En voetballen met je vrienden is natuurlijk ook leuk!
Gouden regel: spelers moeten bij de start van de voorbereiding niet topfit te zijn, maar TOPFRIS!
Maar wil je als speler/speelsters iets extra's plannen of wil je als coach extra informatie geven aan je spelers/speelsters in deze periode, lees dan zeker verder.
Mijn advies is om te INVESTEREN IN HET OPTIMALISEREN VAN JE EIGEN GEZONDHEID. Identificeer altijd eerst mogelijke zwakke punten en/of onevenwichten vooraleer je start met extra training. Hoe en door wie? Hieronder mijn volgende zes tips! Succes!
5. Ga langs bij je huisarts of sportarts
Zorg ervoor dat je verlost bent van alle kleine kwaaltjes en dat je fris aan de voorbereiding kan beginnen. Een regelmatige controle en bloedafname kunnen nuttig zijn. Jouw dokter is meestal je eerste aanspreekpunt en zal je indien nodig doorverwijzen naar andere specialisten.
In sommige teams is dat 'the team behind the team', in sommige andere teams 'the team behind the team behind the team'. Spelers/speelsters van profclubs beginnen hun voorbereiding meestal met medische testen. Maar eigenlijk verdient elke speler/speelster, ongeacht het niveau, een gelijke begeleiding en ondersteuning.
Als je in jouw team geen toegang hebt tot verschillende experts, kan je ook zelf jouw eigen team samenstellen om jou te begeleiden. Dat is een van de redenen waarom ik deze quote geweldig vind:
You don't have to be a professional athlete to be treated like one.
Dr Stijn Indeherberghe
6. Maak een afspraak met jouw TANDARTS
Het is aangeraden om minimaal één keer per jaar naar de tandarts te gaan. Talrijke onderzoeken hebben al een verband aangetoond tussen tand-/mond-/kaakproblemen en spierblessures. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg ook voor een goede mondhygiëne.
7. Bezoek een podoLOOG
Iedereen kan baat hebben met een screening door een podoloog, ook als je op dit moment geen klachten hebt. Laat eens een analyse maken van jouw voeten en bewegingssysteem. Een podoloog kan advies geven over jouw huidige en nieuwe (voetbal)schoenen en kan op maat gemaakte podologische inlegzolen ontwerpen die specifiek zijn voor jouw behoeften.
8. Neem contact op met jouw OSTEOPAAT
Of je nu een specifieke klacht hebt of gewoon beter wilt bewegen, laat dan jouw bewegingsapparaat, organen en weefsels eens onderzoeken en behandelen door een osteopaat. Een osteopaat onderzoekt en behandelt de onderliggende oorzaken van mogelijke problemen zoals disbalansen of zwakke punten, geeft passende behandeling en kan jouw ook doorverwijzen naar een kinesist of bewegingscoach voor een individueel programma.
*Belangrijke opmerking*: Individuele programma's - inclusief extra/individuele trainingen - worden best altijd afgestemd tussen speler/speeltster, technische/medische staf en externe coaches. Communicatie is de sleutel tot succes. Het gaat erom de juiste dingen op het juiste moment te doen met een speler/speelster . Soms is het een prima oefening, maar de zomervakantie is niet het juiste moment.
9. Laat een analyse maken van jouw LICHAAMSSAMENSTELLING
Een DEXA-scan geeft zeer nauwkeurige informatie over jouw lichaamssamenstelling, vetpercentage, spiermassa en botdichtheid. Dit is handig om samen met de kinesist of bewegingscoach jouw individueel programma te optimaliseren en is een extra stukje informatie voor de voedingsdeskundige.
10. Laat je adviseren over jouw VOEDINg
Een voedingsdeskundige of (sport)diëtist kan jou begeleiden naar een gezonder levensstijl, bij het opmaken van een individueel voedingsplan, het geven van tips bij het koken, en zoveel meer om boordevol energie te zitten. Hij/zij kan jou ook adviseren over eventuele supplementen om jouw gezondheid, welzijn, prestaties en herstel te verbeteren.
Samenwerken en begeleid worden door een interdisciplinair team is jouw weg naar goud!
Hoeveel punten ga jij de komende weken afvinken?
Ben je op zoek naar aanbevelingen, of heb je hulp nodig bij het opzetten van jouw 'team', neem dan contact met ons op !
GENIET VAN DE BREAK! :-)
Dit artikel kwam er in samenwerking met Bart Caubergh