Home  >   Mindfulnesstraining vermindert aantal voetbalblessures
Mindfulnesstraining vermindert aantal voetbalblessures
Mindfulnesstraining vermindert aantal voetbalblessures

Mindfulnesstraining vermindert aantal voetbalblessures

Kalender donderdag 2 november
Mindfulnesstraining, waardoor de stress verlaagt en de focus verbetert, vermindert het aantal blessures in een groep jonge voetballers. Dat blijkt alvast uit baanbrekend onderzoek.

De NBA sloot al een deal met de meditatieapp Headspace en de Amerikaanse basketcompetitie omarmt zo mindfulness. In het voetbal is er nog weinig animo om te mediteren. Onterecht zo blijkt uit onderzoek. Dit ontdekte een groep internationale onderzoekers door de helft van een groep van 168 mannelijke elitevoetballers tussen de 16 en 19 jaar oud zeven weken lang te onderwerpen aan een mindfulnesstraining. Dat zulke trainingen stress kan verlagen was al langer bekend, maar dat het ook daadwerkelijk tot minder blessures zou leiden was nog niet eerder onderzocht bij zo’n omvangrijke groep sporters.

GEEN VERRASSING

Dat stress het blessurerisico verhoogt was dus al langer geweten. Dit komt vermoedelijk doordat gestreste spelers eerder afgeleid zijn en verkeerde beslissingen maken. En mindfulnesstraining kan stress wel degelijk verminderen.

In de groep die mindfulnesstraining volgde waren er 22 blessures, terwijl de controlegroep uitkwam op 36.

 
BAANBREKEND

Dat een zevenweekse mindfulnesstraining stress én het aantal voetbalblessures onder jonge voetballers vermindert is nieuw. In de groep voetballers die mindfulnesstraining volgde, waren er 22 blessures tijdens het voetbalseizoen. De controlegroep, die een cursus over sportpsychologie en blessures verwerkte, telde 14 blessures meer en kwam zo uit op 36 blessures. Daarnaast waren de voetballers in de controlegroep gemiddeld vier dagen langer geblesseerd. 

football-619243_1920

Blessurepreventie is al langer een ‘hot topic’ in de voetbalwereld. Meestal wordt daarbij gekeken naar het fysieke aspect door een correcte opwarming, gevarieerde trainingen, een cooling down en voldoende rustmomenten. Dankzij het onderzoek weten we inmiddels dat ook het psychologische aspect belangrijk is bij preventie van blessures.

WAT DOET MINDFULNESS?

Volgens de onderzoekers kunnen blessures leiden tot minder speeltijd, maar ook psychologische problemen met zich meebrengen, waaronder stress, motivatieverlies, sociale isolatie, depressie en slaap- en eetstoornissen.

Terwijl gestresste spelers snel afgeleid zijn en last kunnen hebben van tunnelvisie, blijven mindful sporters gefocust op hun taak.

Mindfulnesstraining is erop gericht om stress te verlagen en om de focus te verbeteren. Dit gebeurt door de voetballers te leren om in het ‘hier en nu’ te blijven. Zo blijf je in het moment zonder na te denken over de prestaties. De spelers die zeven mindfulnesssessies van 45’ doorliepen bleken inderdaad kalmer, aandachtiger en minder angstig te zijn dan hun collega’s uit de controlegroep. 

De onderzoekers denken dat ze door deze vaardigheden meer ontspannen zijn tijdens wedstrijdsituaties, die de nodige stress met zich meebrengen. Terwijl gestresste spelers snel afgeleid zijn en last kunnen hebben van tunnelvisie, blijven mindful sporters gefocust op hun taak. Daardoor kunnen ze snel en beter reageren op visuele informatie tijdens wedstrijdsituaties. En zo raken ze minder snel geblesseerd, aldus de onderzoekers.

Onderzoek:  Naderi A, Shaabani F, Gharayagh Zandi H, Calmeiro L, Brewer BW (2020). The effects of a mindfulness-based program on the incidence of injuries in young male soccer players.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen