Home  >   Football First, het globale plan voor het Belgisch voetbal
Football First, het globale plan voor het Belgisch voetbal
Football First, het globale plan voor het Belgisch voetbal

Football First, het globale plan voor het Belgisch voetbal

Kalender woensdag 22 juni
De Algemene Vergadering van de Pro League stemde vrijdagnamiddag in met Football First, het globale plan voor het Belgisch voetbal. Dit betekent dat ons profvoetbal kiest voor een sterke toekomstvisie, met nieuwe licentievoorwaarden rond duurzaam financieel beleid, met onafhankelijke bestuurders, aandacht voor investeringen in jeugd, vrouwenvoetbal en G-voetbal.
1648467434-38126001_10155751737836676_6565904126746558464_n

Lorin Parys: “De clubs van de Pro League hebben vandaag hun fiat gegeven voor een sterke toekomstvisie met een vernieuwde competitie, een modern bestuursmodel en de verplichting voor elke van onze clubs om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen op vlak van jeugd, vrouwenvoetbal en G-voetbal. We bouwen een volwaardige Tweede Divisie met meer promotiekansen. Daarnaast voeren we strenge criteria in om een financieel duurzaam beleid te voeren en professionaliseren we onze sector met de oprichting van een opleidingsinstituut."

Hiermee vernieuwen we de fundamenten  van het profvoetbal en maken we ons klaar voor de uitdagingen van morgen.

Lorin Parys

De Algemene Vergadering van de Pro League stemde vrijdagnamiddag in met Football First, het globale plan voor het Belgisch voetbal. Dit betekent dat ons profvoetbal kiest voor een sterke toekomstvisie, met nieuwe licentievoorwaarden rond duurzaam financieel beleid, met onafhankelijke bestuurders, aandacht voor investeringen in jeugd, vrouwenvoetbal en G-voetbal. Het plan houdt ook een competitieformat in, dat er kwam na uitgebreide gespreksrondes bij de clubs en op basis van bevindingen van onderzoeksbureau’s Twenty-First Group en Hypercube. Zowel de Jupiler Pro League als de nieuwe Tweede Divisie worden vanaf het seizoen 2023-2024 gespeeld met 16 clubs. Beide competities kennen een climax met versterkte play-offs die de spanning en de kwaliteit van de competitie zullen verzekeren. 

Competitieformule

Vanaf het seizoen 2023-2024 zullen zowel de Jupiler Pro League als de Tweede Divisie gespeeld worden met 16 clubs. De Jupiler Pro League wordt gespeeld in een reguliere competitie van 30 speeldagen, met daarna play-offs. De Kampioenen Play-off zal afgewerkt worden met de 6 hoogst gerangschikte teams, die strijden om de titel. De Europa Play-off wordt door de nummers 7 tot 12 gespeeld, waarbij de winnaar van deze play-off het opneemt tegen de 4de uit de Kampioenen Play-off voor het laatste Europees ticket. De nummers 13 tot 16 nemen het tegen elkaar op voor het behoud. De ploegen die laatste en voorlaatste eindigen in deze nacompetitie zullen rechtstreeks degraderen naar de Tweede Divisie, terwijl de ploeg die 2de eindigt een barragewedstrijd speelt tegen de winnaar van de play-offs in de Tweede Divisie. De mobiliteit tussen de Jupiler Pro League en de Tweede Divisie wordt dus verhoogd. In de Kampioenen en Europa Play-offs worden voor aanvang de punten uit de reguliere competitie gehalveerd. In de play-off voor het behoud worden de punten niet gehalveerd.

De Tweede Divisie speelt met 16 ploegen, waarvan een aantal U23-teams. Die start met een reguliere competitie die bestaat uit 30 speeldagen. De 2 hoogst geklasseerde teams na het einde van de reguliere competitie stijgen rechtstreeks naar de Jupiler Pro League. De nummers 3 tot en met 6 werken nog play-offs af volgens een knock-outsysteem. De winnaar daarvan plaatst zich voor een barragewedstrijd tegen de tweede uit de derde play-off van de Jupiler Pro League. 

Integratie U23 teams

De U23-teams worden beschouwd als gewone clubs en kunnen met andere woorden normaal degraderen en promoveren, op voorwaarde dat zij steeds één reeks lager spelen dan hun moederclub. U23-teams kunnen niet promoveren naar de Jupiler Pro League en ook niet deelnemen aan de play-offs van de Tweede Divisie. Indien een U23-team bij de eerste zes zou eindigen, wordt dit team vervangen door de eerstvolgende klassieke club in het algemeen klassement.

De integratie van de U23-teams werd goedgekeurd voor een periode van 2 seizoenen. In maart 2023 zal een evaluatie van de integratie georganiseerd worden, samen met een bredere evaluatie van de modaliteiten van het globale plan.

Onze clubs nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en zullen 3% van hun inkomsten investeren in jeugdopleiding, vrouwenvoetbal of G-voetbal en communitywerking.

Lorin Parys

Football First gaat verder dan de competitieformule en wil het Belgische voetbal in zijn geheel klaar maken voor de uitdagingen van morgen. Daarom worden de huidige licentievoorwaarden verstevigd. De doelstelling is om de clubs een gezond financieel beleid te laten voeren en anderzijds de kwalitatieve werking van de clubs te versterken. Zo zullen clubs verplicht worden om binnen een traject van 5 jaar zowel een positief eigen vermogen te hebben en niet meer dan 70% van hun inkomsten te spenderen aan de sportieve kern en staff (‘Squad Spend Ratio’). De sancties zijn puntenverlies of, in het geval van de Squad Spend Ratio, kan dat ook betekenen dat het aantal spelers dat kan opgenomen worden in de sportieve kern wordt verminderd.

Onafhankelijke bestuursleden

Clubs zullen daarnaast ook moeten voldoen aan licentievoorwaarden op het vlak van infrastructuur en verplichtingen op het vlak van jeugdwerking, corporate governance en communitywerking. “Onze clubs nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en zullen 3% van hun inkomsten investeren in jeugdopleiding, vrouwenvoetbal of G-voetbal en communitywerking. De Pro League richt ook een opleidingsinstituut op in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. De Pro League University zal het management van onze clubs continu versterken,” zegt Lorin Parys. 

jeugd_voetbal_wedstrijd

De Algemene Vergadering stemde ook in met de voorstellen inzake modern bestuur die in het globaal plan opgenomen waren. De Raad van Bestuur wordt teruggebracht van 9 naar 6 bestuurders, van wie twee onafhankelijke. Er komen diversiteitsdoelstellingen en ook een  aantal gedragscodes en afspraken om belangenvermenging te vermijden.

Deel dit artikel op social media
Pro League
Pro League
Brussel (België)
Ontdek Pro League

Gerelateerde artikelen